Ευθεία απειλή σε βάρος της Ελλάδας χαρακτήρισε τις δηλώσεις του αυστριακού υπουργού Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς στα «Νέα», η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη.
«Είναι προκλητικές και απαράδεκτες οι δηλώσεις του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, ότι αν κλείσουν τα βόρεια σύνορά μας και μείνει η Ελλάδα για περισσότερα από ένα 24ωρο με τους πρόσφυγες στην επικράτειά της, τότε θα αλλάξει ραγδαία και το ενδιαφέρον της να δεχθεί ευρωπαϊκή βοήθεια!
Δηλώσεις σαν αυτές που έκανε στα “ΝΕΑ” ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών ουσιαστικά συνιστούν ευθεία απειλή σε βάρος της Ελλάδας. Προφανώς απηχούν τα σχέδια που κάνουν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ή κύκλοι μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παραβλέπουν όμως το γεγονός ότι η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της και την υπογραφή της σχετικά με τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, ενώ την ίδια στιγμή οι ίδιες χώρες και οι ίδιοι κύκλοι υιοθετούν τακτική στρουθοκαμήλου για τη στάση της Τουρκίας.
Οι ευρωπαίοι εταίροι μας θα πρέπει, επιτέλους, να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία και να την υποχρεώσουν να τηρήσει και εκείνη στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της, οι οποίες εξάλλου απορρέουν από τη συμφωνία του περασμένου Νοεμβρίου» είπε η κ. Χρυσοβελώνη.
Τι είπε ο Σεμπάστιαν Κουρτς για το κλείσιμο των συνόρων
«Εάν κλείσουν τα βόρεια σύνορα και μείνει η Ελλάδα για περισσότερα από ένα 24ωρο με τους πρόσφυγες στην επικράτειά της, τότε θα αλλάξει ραγδαία και το ενδιαφέρον της να δεχτεί ευρωπαϊκή βοήθεια» λέει ο Κουρτς σε δήλωσή του στα Νέα.
Ο ίδιος τάσσεται υπέρ του κλεισίματος των συνόρων της χώρας μας με τα Σκόπια και για το ότι θεωρεί ότι θα στείλει το «κατάλληλο» μήνυμα στους πρόσφυγες της Συρίας, του Ιράκ και του Αφγανιστάν πως το πέρασμα δεν είναι ανοιχτό και έτσι θα περιοριστούν, λέει, οι προσφυγικές ροές. Μόνο αν κλείσουμε κάποια σύνορα θα μειώσουμε τις ροές, ισχυρίζεται ο κ. Κουρτς, που επιμένει πως οι πρόσφυγες δεν θα ξεκινήσουν για την Ευρώπη εάν ξέρουν ότι δεν θα είναι εύκολος ο δρόμος.
Ο κ. Κουρτς, στηρίζει την άποψη ότι η «φραγή» πρέπει να μπει στα σύνορα Ελλάδας – Σκοπίων και όχι στα ελληνοτουρκικά, καθώς όπως ήταν τα ακριβή λόγια του, τα Σκόπια «είναι πρόθυμα να το κάνουν, δεν ξέρω αν θα το κάνει η Τουρκία».