«Η Ελλάδα έχει τόσο τη βούληση όσο και την ικανότητα να παλέψει για λύσεις στο προσφυγικό, ωστόσο κανένα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί να λύσει μόνο του αυτή την τεράστια ανθρωπιστική κρίση», τονίζει σε σημερινή εκτενή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε», ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Ξυδάκης, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποίησε περιοδεία ενημέρωσης για τις ελληνικές θέσεις, των κυβερνήσεων των τριών χωρών της Κεντρικής Ευρώπης οι οποίες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προσφυγική κρίση, δηλαδή Αυστρία, Σλοβακία και Ουγγαρία.
Για την επίλυση της κρίσης, υπάρχουν, όπως σημειώνει, δύο «εργαλεία», με πρώτο το πρόγραμμα μετεγκατάστασης που είχε ψηφιστεί τέλη Σεπτεμβρίου και που είναι εργαλείο το οποίο λειτουργεί εάν υπάρχει πολιτική βούληση, όμως αυτή τη στιγμή δεν έχει απαντήσει το ήμισυ των κρατών-μελών στα αιτήματα για μετεγκατάσταση προσφύγων, ενώ το δεύτερο «εργαλείο» είναι το σχέδιο δράσης της ΕΕ με την Τουρκία, αλλά, αν και έχουν περάσει δύο μήνες, εξακολουθεί να είναι ακόμη άγνωστο αν το σχέδιο δράσης λειτουργεί.
Οι προσφυγικές ροές αναμένεται να είναι το ίδιο υψηλές με πέρυσι, και αυτό διότι, όπως προσθέτει, ο πόλεμος στη Συρία χειροτερεύει και από την άλλη πλευρά οι χώρες-μέλη του ΟΗΕ την προηγούμενη χρονιά μείωσαν σημαντικά τις συνεισφορές τους για τους προσφυγικούς καταυλισμούς, στους οποίους επικρατεί φόβος και πείνα.
Αναφερόμενος στους ισχυρισμούς, ότι η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να ελέγξει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών παρατηρεί πως δεν γνωρίζει και πολλές χώρες οι οποίες μπορούν να ανακόψουν ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, καθώς, όπως λέει, κανείς μπορεί να τους σταματήσει μόνον αφήνοντας ανθρώπους να πνιγούν και σκοτώνοντας παιδιά σε λαστιχένιες βάρκες.
«Δεν μπορούμε να απωθήσουμε λαστιχένιες βάρκες. Αυτό θα ήταν φόνος. Είμαστε υποχρεωμένοι βάσει του Διεθνούς Δικαίου να σώζουμε αυτούς τους ανθρώπους», τονίζει, για να συμπληρώσει, πως τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία είναι περιφραγμένα με φράχτη, υπάρχουν κάμερες και δεν απλό σε κανέναν να περάσει, ενώ τα θαλάσσια σύνορα ανάμεσα στα ελληνικά νησιά και στην τουρκική ακτή είναι πέντε έως δέκα μίλια στενά και με ένα ταχύπλοο αυτή η απόσταση μπορεί να καλυφθεί σε επτά λεπτά της ώρας, μερικοί μάλιστα την καλύπτουν κολυμπώντας.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι η Ελλάδα θα χαιρέτιζε την παροχή βοήθειας για την προστασία των συνόρων, κάτι που το δήλωσε ο ίδιος στην Αυστριακή υπουργό Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ Λάιτνερ κατά τις συνομιλίες τους στη Βιέννη, ωστόσο, όπως επισημαίνει, η Ελλάδα δεν μπορεί να στείλει πολεμικά πλοία για περιπολίες και διασώσεις, και σίγουρα όχι για να απωθήσουν λαστιχένιες βάρκες, κάτι που είναι παράνομο.
«Δεν μπορούμε να υψώσουμε στη θάλασσα τείχος με ουγγρικά αγκαθωτά συρματοπλέγματα. Δεν μπορούμε να ρίξουμε στο Αιγαίο καρχαρίες που θα επιτίθενται στους πρόσφυγες», σημειώνει χαρακτηριστικά, ενώ σε σχέση με τη συμφωνία επανεισδοχής με την Τουρκία, η Ελλάδα χρειάζεται την υποστήριξη της ΕΕ, και από την Άγκυρα αναμένει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Στην ερώτηση ως προς την καθυστέρηση στη δημιουργία των Hotspots, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σημειώνει ότι η Ελλάδα ήταν υπερβαρυμένη από καταιγισμό εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων, από φωτογραφίες νεκρών παιδιών, από την πολύ φιλική κοινή γνώμη στην Ευρώπη και την πολιτική καλωσορίσματος της Γερμανίδας καγκελάριου Μέρκελ, που, όπως ο ίδιος παρατηρεί, δεν υπήρξε λάθος, καθώς αυτή είπε το προφανές που διατυπώνουν και πολλοί οικονομολόγοι, ότι δηλαδή, η ευημερούσα Ευρώπη με το μισό δισεκατομμύριο ανθρώπους είναι ικανή να ενσωματώσει δύο έως τρία εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία, τη στιγμή που υπάρχουν πάνω από πέντε εκατομμύρια πρόσφυγες στο Λίβανο, στην Ιορδανία και στην Τουρκία.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση ως προς το εάν η μαζική εισροή μουσουλμάνων Αράβων θα προκαλέσει κοινωνικά και πολιτισμικά προβλήματα, σημειώνει πως, κατά την άποψή του δεν πρόκειται για πολιτιστικό πρόβλημα.
Αναφέρει επίσης πως σε περίπτωση κλεισίματος των συνόρων από τα βαλκανικά κράτη, στην Ελλάδα θα εγκλωβιστούν ενδεχομένως 50.000 ίσως και 80.000, αλλά κατά την άποψή του κανένας δεν είναι διατεθειμένος να βάλει σε κίνδυνο τη ζωή και τα χρήματά του, για να έλθει στην Ελλάδα από τις τουρκικές ακτές και να μείνει εκεί, αλλά μετά από ένα μήνα θα ανακαλύψουν άλλους δρόμους μέσω της Λιβύης ή τη Μαύρη Θάλασσα καθώς πρόκειται για απελπισμένους ανθρώπους, οι οποίοι θα βρουν οπωσδήποτε κάποιον δρόμο.
Ως προς τις πρόσφατες απειλές της Αυστριακής υπουργού Εσωτερικών για αποπομπή της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν, ο Νίκος Ξυδάκης επισημαίνει πως δεν υπάρχει κανένα νομικό πλαίσιο για αποπομπή μιας χώρας από τον Χώρο του Σένγκεν και πως σε ελλιπή εφαρμογή της συνθήκης μπορεί να υπάρξει έλεγχος και αναστολή για τρεις ή έξι μήνες.
Η αλήθεια είναι πως έξι χώρες αναστέλλουν την ισχύ της, ωστόσο για τον ελλιπή συνοριακό έλεγχο δεν έχει την ευθύνη η Ελλάδα, η οποία κάνει το καλύτερο δυνατό για την προστασία των θαλάσσιων συνόρων προς την Τουρκία, προσθέτει.
Σε άλλο μέρος της συνέντευξής του, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τονίζει πως η Ευρώπη χρειάζεται μία ενεργή εξωτερική πολιτική και πρέπει να εμφανιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο ως ειρηνοποιός δύναμη, να διατεθούν χρήματα για τρόφιμα, να επαναφέρει τις διαπραγματεύσεις για τη Συρία, να υπάρξει γρήγορα εκεχειρία, καθώς «συντελείται ένα έγκλημα μπροστά στα μάτια μας».