Μία εύκολη αλλά και πρόχειρη απάντηση στο ερώτημα θα ήταν στη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ωστόσο το κατακερματισμένο τοπίο της Σοσιαλδημοκρατίας δημιουργεί πολλά προσκόμματα σε μία τέτοια μετακίνηση, που μπορεί εν τέλει να συντελεστεί, αλλά θα έχουν πρώτα μεσολαβήσει πολλά επεισόδια και αστάθμητοι παράγοντες στο σίριαλ της Κεντροαριστεράς.
Του Νίκου Ανδριόπουλου
Το μόνο δεδομένο μέχρι στιγμής είναι ότι ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται ξεκάθαρα σε τροχιά ρήξης με την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Η ανοιχτή αμφισβήτηση της κατά Γεννηματά αβύσσου που χωρίζει το ΠΑΣΟΚ από τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη και η πλήρης κάλυψη του διαγραφέντος Λεωνίδα Γρηγοράκου καθιστούν σαφές πως για μία ακόμη φορά ο Ευάγγελος Βενιζέλος υλοποιεί τη δική του πολιτική ατζέντα, σε ένα deja vu της προεδρίας Παπανδρέου μετά την εσωκομματική επικράτηση το 2007 που κατέληξε με την πτώση του στις Κάννες…
«Δεν με χωρίζει άβυσσος από τον Κ. Μητσοτάκη» δήλωσε ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος για να επανέλθει λίγο αργότερα αμφισβητώντας ανοιχτά την επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη και οριοθετώντας τις διαχωριστικές γραμμές του: Από πού ως που μας χωρίζει άβυσσος από τη Ν.Δ.»; «μας χωρίζει άβυσσος από την επιλογή μας για να σώσουμε τη χώρα;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά, εξαπολύοντας δοθείσης ευκαιρίας επίθεσηστον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση. Με αυτόν τον τρόπο ο κ. Βενιζέλος επιχείρησε να στείλει ένα σαφές μήνυμα στην Φώφη Γεννηματά μία ημέρα πριν την προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και επιβεβαίωσε πλήρως τα σενάρια που θέλουν όλο το «εκσυγχρονιστικό» – σημιτικό μπλοκ του ΠΑΣΟΚ να νοιώθει πολύ πιο οικεία πλησίον της ΝΔ παρά του ΣΥΡΙΖΑ, μπροστά στο νέο δίπολο Δεξιά – Αριστερά που ορθώνεται στο πολιτικό σκηνικό.
Πληροφορίες πάντως από τη Χαριλάου Τρικούπη αναφέρουν ότι το κεφάλαιο «Βενιζέλος» έχει εν πολλοίς τελειώσει για την Φώφη Γεννηματά, η οποία έχει δεχθεί εισηγήσεις πληρους απομόνωσής του σε πρώτη φάση. Ενδεικτική είναι μία αποστροφή της προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, όταν ρωτήθηκε τι θα κάνει με τον Ευάγγελο Βενιζέλο: «Μπορεί να βάλει εάν το επιθυμεί και υποψηφιότητα για πρόεδρος» ήταν η φαρμακερή απάντηση.
Επικριτές εντός και εκτός του Κινήματος στηλιτεύουν τη στάση Βενιζέλου, αποδίδοντάς την στις προσωπικές του πολιτικές βλέψεις, οι οποίες επ’ ουδενί δεν κορέστηκαν με την αντιπροεδρία της κυβέρνησης Σαμαρά. Παροικούντες την Ιερουσαλήμ του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι στο προσεχές διάστημα ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα κλιμακώσει τις αρχηγικές εμφανίσεις και το ξεδίπλωμα της προσωπικής του στρατηγικής, με στόχο να επιστρέψει ο ίδιος ως πρωθυπουργός μίας κυβέρνησης συνασπισμού των φιλοευρωπαϊκών μεταρρυθμιστικών δυνάμεων του τόπου.
Εκεί αποδίδουν και την πρόσφατη δημιουργία του think tank e-kyklos για τη συγκέντρωση και όσμωση προγραμματικών ιδεών για την ανασυγκρότηση της χώρας, υπογραμμίζοντας πως ουσιαστικά πρόκειται για μία προσπάθεια πολιτικής έκφρασης του Ευάγγελου Βενιζέλου πέραν των σκληρών κομματικών γραμμών της Χαριλάου Τρικούπη.
Από το στρατόπεδο Βενιζέλου πάντως προς ώρας απορρίπτουν τα σενάρια που κυκλοφορούν για σύμπλευση με τη ΝΔ και υιοθετούν ρητορική υπέρ του τρίτου πόλου της Κεντροαριστεράς, για τον οποίο απηύθυνε κάλεσμα η Φώφη Γεννηματά. Ωστόσο η συμφωνία τελειώνει κάπου εδώ, αφού ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν θέλει ούτε να ακούει για επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ συγχρόνως κατηγορεί την πρόεδρο του κόμματος ότι υιοθετεί άκριτα τις απόψεις και συμβουλές των Λαλιώτη – Όθωνα που αποτελούν τους κοντινότερους συμβούλους της και οι οποίοι διαβλέπουν ακόμα και προσπάθεια διάσπασης του κόμματος στο βωμό της «μεταρρυθμιστικής στροφής» υπέρ του Μητσοτάκη. Ενδεικτικό είναι πως η διαχωριστική γραμμή της «αβύσσου» που υιοθέτησε η κα Γεννηματά αποτέλεσε προσωπική συμβουλή του Κώστα Λαλιώτη για να ανακόψει τη δεξιά δυναμική του «εκσυγχρονιστικού» ΠΑΣΟΚ.