Το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης για την χωρίς καθυστερήσεις ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση της Εθνικής Τράπεζας για το πρόγραμμά της Αct4Greece, λίγες ώρες πριν οι επικεφαλής των Θεσμών έχουν την πρώτη διερευνητική επαφή με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη.
Του Νίκου Ανδριόπουλου
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για την επίλυση του γόρδιου δεσμού του χρέους, μέσω της ελάφρυνσής του αλλά και της συμμετοχής της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Η κυβέρνηση καλείται να φέρει εις πέρας τον πιο δύσκολο και ουσιαστικά σκοπελο της διαπραγμάτευσης, ευρισκόμενη εν μέσω μίας «τέλειας καταιγίδας», καθώς από τη μία οι γενικευμένες κοινωνικές αντιδράσεις και από την άλλη οι ασφυκτικές πιέσεις για διαχείρηση του προσφυγικού, δημιουργούν επικίνδυνα προσκόμματα. Το ενδεχόμενο ολοκληρωτικής ασυμφωνίας με τους δανειστές, εφόσον επιμείνουν σε αιματηρές παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό, είναι ένα σενάριο που έχει τεθεί επί τάπητος στο Μαξίμου, με συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα να έχουν εισηγηθεί ακόμα και την προσφυγή στις κάλπες ή το δημοψήφισμα. Δεδομένο είναι πάντως πως στις εναλλακτικές του Αλέξη Τσίπρα, όπως ο ίδιος επαναβεβαιώνει σε κάθε ευκαιρία, δεν βρίσκεται η οικουμενική κυβέρνηση.
Στα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης, την οποία προεξοφλούν ως εξαιρετικά δύσκολη στην κυβέρνηση, βρίσκεται το Ασφαλιστικό, το δημοσιονομικό κενό που «βλέπουν» οι θεσμοί για το 2016, το μεσοπρόθεσμο το οποίο θα σκιαγραφήσει τον οδικό χάρτη για την περίοδο 2016 -2019 και θα μπορέσει να αποφέρει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για το 2018 (περιλαμβάνει και το νέο φορολογικό το οποίο θα πρέπει να κλειδώσει ουσιαστικά από τώρα) και η διαχείριση των κόκκινων δανείων, για την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να εξαιρέσει της μεταβίβασης σε hedge funds εκείνα με ενέχυρο την πρώτη κατοικία.
Βασικότερο αγκάθι όλων πάντως είναι δεδομένο πως θα είναι το Ασφαλιστικό, στο οποίο κόκκινη γραμμή μέχρι τώρα της κυβέρνησης είναι η μείωση των κύριων συντάξεων. Ωστόσο, εφόσον επιτευχθεί συμφωνία στα υπόλοιπα ανοιχτά ζητήματα, ο πρωθυπουργός έχει δεχθεί εισηγήσεις από το στενό οικονομικό του επιτελείο για υποχώρηση από τη θέση αυτή και θέσπιση κατώτατου ορίου, πάνω από το οποίο θα μπορέσουν να υπάρξουν μειώσεις στις υπάρχουσες συντάξεις τα 1.000 ευρώ. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τις ίδιες εισηγήσεις θα μπορούσε να περάσει από την κυβερνητική πλειοψηφία, καθώς για μία ακόμη φορά θα τηρηθεί το πρώτιστο μέλημα που είναι τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα και οι χαμηλοσυνταξιούχοι, ενώ παράλληλα με τον «έντιμο συμβιβασμό» θα σημάνει και η έναρξη για τη διευθέτηση του χρέους.
Στο Μέγαρο Μαξίμου ο προβληματισμός είναι έντονος αναφορικά με το μέλλον των διαπραγματεύσεων, ενώ είναι βέβαιο πως η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει δύο «χαρτιά» για την επιτυχή έκβαση της αξιολόγησης, που δεν θα κλείσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας καθώς το ταξίδι του κουαρτέτου χαρακτηρίζεται «διερευνητικό» και κατάθεση προτάσεων και διαφωνιών.
Από τη μία στο κυβερνητικό επιτελείο θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευθούν τη διαφωνία μεταξύ των θεσμών σε επιμέρους εκκρεμότητες της αξιολόγησης προκειμένου να κάμψουν τις αιτιάσεις για σκληρά επιπρόσθετα μέτρα. Σε αυτό το μήκος κύματος κινείται το Μαξίμου αναφορικά με το Ασφαλιστικό, για το οποίο το ΔΝΤ ζητά παρεμβάσεις και στις κύριες συντάξεις, ενώ οι Βρυξέλλες εμφανίζονται πιο διαλλακτικές, κάνοντας λόγο για «σοβαρή πρόταση».
Από την άλλη, δεδομένο θεωρείται από το Μαξίμου πως η Ευρώπη στην προκειμένη περίπτωση και ένεκα της συγκυρίας του προσφυγικού, θα επιδείξει μεγαλύτερη ευελιξία, καθώς η δημιουργία και μίας παράλληλης κρίσης μαζί με αυτή του μεταναστευτικού για την Ευρώπη, αποτελεί ένα σενάριο απευκταίο και για τις Βρυξέλλες.
Επιμένουν σε διάλογο με αγρότες
Στο μέτωπο των κοινωνικών κινητοποιήσεων, μέσα στο οποίο πραγματοποιείται η επίσκεψη του κουαρτέτου, στο Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζονται βελτιώσεις προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις των απεργών και να προσέλθουν σε διάλογο, αποκλείοντας φυσικά την απόσυρση του Ασφαλιστικού. Ωστόσο, στο κυβερνητικό επιτελείο αλλά και στο ΣΥΡΙΖΑ πλέον κάνουν ανοιχτά λόγο για συνεργασία αγροτοσυνδικαλιστών που πρόσκεινται στη ΝΔ και τη Χρυσή Αυγή σε μία «προσπάθεια μίας μικρής μειοψηφίας του αγροτικού κόσμου να ακροδεξιών στοιχείων να τορπιλίσουν το διάλογο», μετά και τη – σύμφωνα με τα λεγόμενά τους – διαπίστωση πως μεγάλη μερίδα των αγροτών τηρεί πλέον αποστάσεις από τη σκληρή γραμμή πλήρους απόρριψης του διαλόγου με την κυβέρνηση. Ενδεικτικά αναφέρουν στην κυβέρνηση πως η «Πρωτοβουλία των Αγροτών», που αριθμεί 62 αγροτικούς συλλόγους, ζήτησε συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.
Τροχάδην για το προσφυγικό
Μήνυμα… κατευνασμού των ακραίων φωνών εντός της ΕΕ που θέτουν θέμα απομόνωσης της χώρας από τη Σένγκεν, μετά και την ενεργοποίηση του στρατού για την έγκαιρη ολοκλήρωση των κέντρων υποδοχής, έστειλε εν τω μεταξύ ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι η έκθεση που βγήκε πρόσφατα στη δημοσιότητα αφορούσε στις συνθήκες που επικρατούσαν τον Νοέμβριο και πως όμως από τότε έχει γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος, γεγονός στο οποίο συμφώνησε και ο κ. Αβραμόπουλος, λέγοντας ότι από τότε τα πράγματα αλλάζουν προς το καλύτερο.
Ειδικότερα, κατά την έναρξη της συνάντησης, ο πρωθυπουργός τόνισε «είναι η ώρα να αποδείξουμε ότι η Ελλάδα ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της και ότι δεν είναι στο εδώλιο του κατηγορουμένου, αντιθέτως πρέπει να διεκδικήσει να ανταποκριθούν και οι άλλοι στις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει».
Αναφέρθηκε στην απόφαση που έλαβε προχτές η κυβέρνηση, να επιταχυνθούν όλες οι διαδικασίες για να μην υπάρχει πάτημα πουθενά σε σχέση με πιθανές καθυστερήσεις. «Εξάλλου και εδώ είναι το άδικο του πράγματος», σημείωσε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον Δημήτρη Αβραμόπουλο, «η έκθεση που βγήκε στο φως της δημοσιότητας, την οποία αντιμετωπίσατε στο Κολέγιο των Επιτρόπων, αφορούσε τον Νοέμβριο», και επισήμανε «Από τον Νοέμβριο όμως έχει ήδη γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος, και ας μην ξεχνάμε ότι τον Νοέμβρη που έγινε αυτή η έκθεση είχαμε μόλις κάνει τα πρώτα βήματα μετά τις εκλογές και τον σχηματισμό της κυβέρνησης».
«Όλοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα έκανε από την πρώτη στιγμή προσπάθειες να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των προσφυγικών ροών που αντιμετωπίζαμε καθημερινά ήταν τεράστιος. Τώρα λοιπόν νομίζω ότι πρέπει να κινηθούμε γοργά σε αυτή την κατεύθυνση και ταυτόχρονα να διεκδικήσουμε τη λύση του προβλήματος στη ρίζα του» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.
Από την πλευρά του, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι αυτή η απόφαση που πήρε η κυβέρνηση, να ενεργοποιηθεί και το κομμάτι των Ενόπλων Δυνάμεων για την κατασκευή των hotspots, είναι πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη και ήδη έχει ενημερωθεί και η Επιτροπή και ο πρόεδρος γι’ αυτό. Όπως επίσης είναι αλήθεια, συνέχισε ο Επίτροπος, ότι η έκθεση αυτή είχε γίνει τον Νοέμβριο και ότι από τότε τα πράγματα αλλάζουν προς το καλύτερο. «Όπως πολύ σωστά είπατε, αυτό που αναλογεί αυτή τη στιγμή στη χώρα είναι πάρα πολύ σημαντικό, αλλά πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι η Ελλάδα είναι κάτω από ασφυκτική πίεση, κι ότι δεν είναι εύκολα τα πράγματα», πρόσθεσε.