Μέσα στους επόμενους τρεις μήνες θα κριθεί το μέλλον της Ελλάδας εντός της ζώνης του Σένγκεν αλλά και το μέλλον της ίδιας της συνθήκης, η οποία εξαιτίας του προσφυγικού προβλήματος δέχεται ισχυρούς κλυδωνισμούς. Στο πλαίσιο αυτό για την Ελλάδα η αναχαίτιση του προσφυγικού ρεύματος από τα παράλια της Τουρκίας είναι μονόδρομος, εάν θέλει να παραμείνει στη ζώνη του Σένγκεν, γράφει σήμερα η Deutsche Welle. Εντός του Φεβρουαρίου το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ αναμένεται να εγκρίνει έκθεση της Κομισιόν, η οποία είναι αρνητική για την Ελλάδα, αφού διαπιστώνει σοβαρές αδυναμίες από ελληνικής πλευράς στη φύλαξη των συνόρων. Αδυναμίες που εντοπίζονται στη ελλιπή ταυτοποίηση των προσφύγων, η οποία είναι προϊόν της έλλειψης των κατάλληλων υποδομών, δεδομένου ότι από τα πέντε κέντρα καταγραφής που είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση να θέσει σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2015 λειτουργεί μόνο ένα, αυτό της Λέσβου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Συμβούλιο αναμένεται να δώσει ένα μήνα διορία στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να παρουσιάσει ένα σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των αδυναμιών που εντοπίστηκαν καθώς και διορία δύο μηνών για να το υλοποιήσει.
Προς ενεργοποίηση του άρθρου 26 της Συνθήκης Σένγκεν;
Στο μεταξύ μέχρι τον Μάϊο η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάσει απτά αποτελέσματα στην φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Εάν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, τότε η Κομισιόν θα προτείνει την ενεργοποίηση του άρθρου 26 της Συνθήκης Σένγκεν, το οποίο επιτρέπει στα κράτη μέλη να παρατείνουν τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορά τους για χρονικό διάστημα μέχρι δύο ετών. Πρακτικά αυτό θα σημάνει την πλήρη απομόνωση της χώρας μας, δεδομένου ότι οι εταίροι θα «σφραγίσουν» τα προς βορρά σύνορα με την ΠΓΔΜ, τη Βουλγαρία και την Αλβανία, εγκλωβίζοντας εντός της επικράτειας τους υποψήφιους πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα καθώς και όσους συνεχίζουν να έρχονται. Το παραπάνω σενάριο θεωρείται πάντως έσχατη επιλογή που θα είναι πολύ κακή για την Ελλάδα, ωστόσο και στην Ευρώπη θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα. Κι αυτό διότι η συνέχιση των ελέγχων στα σύνορα έχει μεγάλο οικονομικό κόστος, ενώ θα πλήξει και την ομαλή λειτουργία της ενιαίας αγοράς.
Προσφυγικό και αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος
Στο μεταξύ ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση του προσφυγικού με την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, ούτε ως προς το περιεχόμενο ούτε ως προς το χρονοδιάγραμμα. «Η επιθυμία της Κομισιόν είναι να τελειώσουμε το συντομότερο και με επιτυχία την αξιολόγηση, ώστε να ξεκινήσουμε με θετικό πνεύμα τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», είπε χαρακτηριστικά. Ειδικότερα αναφορικά με την πρώτη αξιολόγηση αξιολόγηση ο Π. Μοσκοβισί ανέφερε ότι θα ξεκινήσει στις αρχές της επόμενης βδομάδες, ενώ οι επικεφαλής των θεσμών επιστρέφουν στην Αθήνα, πιθανότατα το Σαββατοκύριακο. «Είμαι αισιόδοξος, ότι οι επικεφαλής μπορούν να βρεθούν τις επόμενες μέρες και να ξεκινήσουν στις αρχές της επόμενης βδομάδας την αξιολόγηση», επισήμανε ο επίτροπος, ο οποίος προέβλεψε ότι οι συζητήσεις θα πάρουν κάποιο χρόνο, ωστόσο, όπως είπε, θέλουμε την τήρηση του χρονοδιαγράμματος που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών. Ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε, τέλος, ότι συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Κομισιόν στους θεσμούς, Ντέκλαν Κοστέλο, στον οποίο έδωσε οδηγίες ενόψει της έναρξης της πρώτης αξιολόγησης στην Αθήνα.