Με επίθεση στα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αλλά και με ένα αγωνιώδες μήνυμα πως αν δεν ληφθούν μέτρα το ασφαλιστικό σύστημα σύντομα θα καταρρεύσει και το κράτος θα σταματήσει να δίνει συντάξεις, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
«Όλοι και όλα τα κόμματα οφείλουν να πάρουν θέση ενώπιον του λαού για ένα μείζον θέμα όπως η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού. Στο ερώτημα αν οι επόμενες γενιές έχουν δικαίωμα στην ασφάλιση δεν χωρούν υπεκφυγές και δεν μπορεί κάποιοι να παίζουν κρυφτούλι.
Γνωστό εδώ και πρόβλημα το πρόβλημα που επιδεινώθηκε στα χρόνια της κρίσης. Η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος είναι σε απόλυτη συνάρτηση με την ανάπτυξη. Η ύφεση επιδείνωσε το πρόβλημα του ασφαλιστικού.
Μόνο στο ΙΚΑ έχουμε 30% μείωση στις εισφορές την περίοδο 2010-2014. Η σχέση συνταξιούχων προς εργαζόμενους στο Ίδρυμα είναι 1 προς 1,7 ενώ για να είναι βιώσιμο θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 1 προς 2,1!
Το πρόβλημα που έχουμε να συζητήσουμε γιατί απλά αν δεν πάρουμε μέτρα το σύστημα θα καταρρεύσει και θα χρειάζονται συνέχεια τεράστια επιπλέον ποσά από τον προϋπολογισμό που υπό τις παρούσες συνθήκες είναι αδύνατον να βρεθούν .
Για να πληρωθούν οι συντάξεις του 2016 το σύστημα θα πρέπει να βρει επιπλέον πόρους 980 ευρώ! Μόνο για το 2015 το ΙΚΑ έχει χρηματοδοτικό κενό ύψους 980 εκατομμυρίων ευρώ ενώ ο ΟΑΕΕ 540 εκατομμύρια ευρώ» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
Την μη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού την απέδωσε στην «λεηλασία επί 40 χρόνια των Ταμείων από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ», στην δημογραφική κατάσταση της χώρας, και στις «πολιτικές επιλογές στα χρόνια της κρίσης που οδήγησαν στην μείωση του ΑΕΠ κατά 25% και στην εκτόξευση του ποσοστού της ανεργίας από το 7% στο 25%».
«Θα μπορούσαμε να κρύψουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Αυτή όμως θα ήταν μια στάση πολιτικά και ηθικά ανεύθυνη. Όπως ανεύθυνη είναι η στάση των κομμάτων που κυβέρνησαν τόσα χρόνια, παριστάνοντας τους εισαγγελείς και μας κουνάνε το δάχτυλο όταν αυτοί ευθύνονται για το σημείο που φτάσαμε σήμερα. Τζογάρανε τα αποθεματικά των ταμείων τους καλούσαν να παίζουν στο χρηματιστήριο. Μετά ήρθαν τα δομημένα ομόλογα. Για να φτάσουν στο εγκληματικό PSI. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτή την πολιτική εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Χρησιμοποιούσαν τα ταμεία ως κουμπαρά για να συντηρούν πελατειακές και συντεχνιακές σχέσεις.
Εμείς μπροστά σε ένα εμφανές αδιέξοδο επιλέγουμε έναν δύσκολο δρόμο. Συντάξαμε την πρότασή μας και την θέτουμε σε δημόσιο διάλογο με αίσθημα ευθύνης. Σας καλούμε να σταματήσετε να παίζετε κρυφτό. Αρνείστε τον διάλογο. Μη κρύβεστε πίσω από τη συμφωνία με τους δανειστές» τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στην Βουλή, απευθυνόμενος σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και πρωτίστως σε εκείνα που είχαν την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, τα προηγούμενα χρόνια έθεσε ερωτήματα με πρώτο «αν εκτός από δημαγωγία, έχουν κάποια πρόταση να καταθέσουν εκείνοι που δημιούργησαν το πρόβλημα, λεηλάτησαν τα Ταμεία και δημιούργησαν “μαύρες τρύπες” σε αυτά στα χρόνια της κρίσης».
«Θα στηρίξετε την συμφωνία της κυβέρνησης με τους εργοδοτικούς φορείς για αύξηση της εισφοράς τους, ή θα συμπαραταχθείτε με το ΔΝΤ και τις ιδεοληψίες του που θα οδηγήσουν σε νέες περικοπές συντάξεων, δίπλα στις 12 προηγούμενες που οι συνταξιούχοι έχουν υποστεί;» ήταν το δεύτερο ερώτημα που απηύθυνε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε πως η πρόταση της κυβέρνησης δεν προβλέπει περικοπές συντάξεων.
«Μέσα στο γράμμα της συμφωνίας δώσαμε μάχη να μην κοπούν εκ νέου οι συντάξεις. Αποδείξαμε με στοιχεία πως η ανταγωνιστικότητα επιβαρύνεται κατά 80% από μη μισθολογικούς παράγοντες όπως π.χ γραφειοκρατία κτλ. Προχωρήσαμε σε σειρά παρεμβάσεων για την ενίσχυση της απασχόλησης. Τα ερωτήματα που θέλω να θέσω ευθέως σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, εσείς που δημιουργήσατε το πρόβλημα και λεηλατήσατε τα ταμεία. Μήπως εκτός από το να δημαγωγείτε να καταθέσετε και καμία πρόταση για τη λύση του προβλήματος. Εμείς ως κυβέρνηση προτείναμε μία πρόταση η οποία στηρίζετε από τους εργοδοτικούς φορείς», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός.
«Η πρόταση μας δεν περιλαμβάνει μείωση των συντάξεων, όπως ψήφισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, 11 συνολικά. Όταν στις εκλογές του Σεπτέμβρη και με δεδομένη τη συμφωνία ζητήσαμε την άποψη του ελληνικού λαού για την συμφωνία που φέραμε με τους πιστωτές. Ο λαός μας στήριξε με την ψήφο του. Θέλω να θυμίσω πως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στο μεσοπρόθεσμο του 2014 , προβλέπατε από τότε τα 9,69 δις. ευρώ τη στιγμή που στον προϋπολογισμό του 2016 εμείς δίνουμε 10,5 δισ. ευρώ για το Ασφαλιστικό», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Θέλουμε να βρούμε λύσεις και για αυτό είμαστε ανοικτοί στον διάλογο και δεν προκρίνουμε ούτε την καταστολή των κινητοποιήσεων, ούτε θέλουμε να δυσφημήσουμε τους αγώνες. Σε αυτό το σημείο να εκφράσω την απορία μου για ένα πρωτοφανές γεγονός. Πάντα οι αγρότες ήθελαν να συναντήσουν τον πρωθυπουργό και για πρώτη φορά τους ζήτησα να συναντηθούμε. Κάποιοι από τους αγρότες αρνήθηκαν να με συναντήσουν. Χωρίς διάλογο δεν υπάρχει λύση. Δεν είμαστε σε αντιπαράθεση με τους αγρότες, αλλά με τα προβλήματα του τόπου», τόνισε για τις αγροτικές κινητοποιήσεις ο πρωθυπουργός.
Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Βουλή παρουσίασε τις βασικές αρχές και την φιλοσοφία της κυβερνητικής πρότασης για το Ασφαλιστικό και συγκεκριμένα:
-Ενιαίος φορέας κοινωνικής Ασφάλισης με θέσπιση ενιαίων κανόνων για όλους για τον υπολογισμό των εισφορών.
Στο σημείο αυτό επισήμανε ότι θα υπάρξει πρόνοια για ορισμένες ειδικές περιπτώσεις, όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες, με τους οποίους, όπως είπε, πρέπει να υπάρξει διάλογος.
-Θεσμοθέτηση της Εθνικής Σύνταξης για όσους έχουν τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης.
Ανέφερε ότι η Εθνική Σύνταξη θα είναι συνδεδεμένη με τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας, «όσο θα αυξάνεται το ΑΕΠ, τόσο θα αυξάνεται κι αυτή», ενώ σήμερα θα εκκινεί από τα 384 ευρώ.
Η Εθνική Σύνταξη θα δίνεται χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο και θα χρηματοδοτείται από τον Προϋπολογισμό και θα αναπροσαρμόζεται κατ’ έτος με Υπουργική Απόφαση.
-Η κύρια σύνταξη θα είναι το άθροισμα που προκύπτει από την Εθνική Σύνταξη και από αναλογική σύνταξη που εξαρτάται από τις εισφορές που έχουν καταβληθεί στο σύνολο του εργάσιμου βίου. Τον συνολικό χρόνο ασφάλισης και το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξιμων αποδοχών.
«Με το σύστημα αυτό εξασφαλίζουμε τον δημόσιο και αναδιανεμητικό χαρακτήρα του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης παρέχοντας ταυτόχρονα κίνητρα ασφάλισης και παραμονής στην εργασία» τόνισε ο πρωθυπουργός.