Η αντιπολίτευση στέκεται κατώτερη των περιστάσεων, δήλωσε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, αναφερόμενος στις πρόσφατες επαφές στελεχών της κυβέρνησης σε Μόσχα και Βερολίνο, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο, με στόχο τη στήριξη των ελληνικών θέσεων.
Ο κ. Αμανατίδης ανέφερε ότι οι συναντήσεις που έγιναν με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, την κ. Μέρκελ, αλλά και με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, κινήθηκαν σε πολύ θετικό κλίμα. Υπογράμμισε, δε, ότι αυτό που χρειάζεται αυτήν τη στιγμή η χώρα είναι όλες οι πολιτικές και πολιτειακές δυνάμεις του τόπου να βοηθήσουν στις κατεύθυνση στήριξης των θέσεων της Ελλάδας και χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη συμβολή του κ. Παυλόπουλου, σε αυτήν την προσπάθεια.
«Λυπάμαι που το αντίστοιχο δεν συμβαίνει από μεγάλα κόμματα, όπως η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία αυτήν τη στιγμή εκτιμώ ότι στέκεται κατώτερη των περιστάσεων που διανύουμε», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι το μήνυμα που έστειλε η κυβέρνηση, παρουσία και του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι ότι η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της και πρέπει, πλέον, και οι Ευρωπαίοι να τηρήσουν τις δικές τους.
«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η κ. Μέρκελ και οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν κατανοήσει ακόμα πιο βαθιά τα θέματα που σχετίζονται με τη χώρα μας και είναι προς τη θετική κατεύθυνση η στάση τους» τόνισε αναφερόμενος στις πρόσφατες συναντήσεις, ενώ επεσήμανε ότι η συνάντηση Παυλόπουλου-Πούτιν, στη Μόσχα, αποτέλεσε μία «προωθητική αρχή των συνεργασιών» στο πλαίσιο του έτους Ελλάδας-Ρωσίας.
Σε ερώτηση εάν οι Ευρωπαίοι εταίροι ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση επιτάχυνση των μεταρρυθμιστικών διαδικασιών, ο κ. Αμανατίδης απάντησε ότι δεν τέθηκε τέτοιο ζήτημα και έκανε γνωστό ότι οι συζητήσεις επεκτάθηκαν και στην επίλυση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος.
Εξάλλου, για τη στάση του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, ο υφυπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι αυτό που τέθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στους εταίρους ήταν ότι η ΕΕ πρέπει να στελεχώσει, περαιτέρω, τον μηχανισμό που διαθέτει, ώστε να μη χρειάζεται η τεχνική υποστήριξη από το ΔΝΤ. «Αυτό, όμως, είναι κάτι που θα μπει το επόμενο χρονικό διάστημα. Προφανώς, το βλέπουν και οι ίδιοι στην ΕΕ» συμπλήρωσε και κατέληξε λέγοντας ότι αυτό που ζητάει η ελληνική κυβέρνηση είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, να κλείσει η αξιολόγηση και να μη χάνεται χρόνος.