«Άδικο» χαρακτήρισε εκ νέου τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, τονίζοντας ότι «θα πρέπει η κυβέρνηση να το σκεφτεί εκ νέου το όλο θέμα, και αν δεν μπορεί να αποσύρει τώρα το μέτρο, θα πρέπει τουλάχιστον να δώσει μια περίοδο προσαρμογής στις επιχειρήσεις του κλάδου».
Υπογραμμίζοντας ότι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης «τορπιλίζει» την «πατριωτική» προσπάθεια που καταβάλλουν οι άνθρωποι του κλάδου, ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε μετά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της Ένωσης Οινοπαραγωγών Β. Ελλάδας ότι «η γραφειοκρατική προετοιμασία που απαιτείται προκειμένου να εφαρμοστεί το μέτρο διαλύει τον μικρό παραγωγό».
«Είναι δυσάρεστο να διαπιστώνεις ότι κάθε φορά βρίσκεται μια κυβέρνηση να βάλει εμπόδια στην πραγματική δημιουργία», υπογράμμισε ο κ. Θεοδωράκης, προτρέποντας τους οινοπαραγωγούς να επιδιώξουν άμεσα συναντήσεις με κυβερνητικά και μη στελέχη, προκειμένου να δοθούν λύσεις άμεσα.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης, Στέλιος Κεχρής, εξέφρασε τον προβληματισμό για το μέλλον του κλάδου και τονίζοντας ότι «θα παλεύουμε διαρκώς για την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στον κρασί», εξήγγειλε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 25 Ιανουαρίου 2016. Μάλιστα διευκρίνισε, ότι στις 23 Ιανουαρίου 2016 θα γίνουν περιφερειακές συγκεντρώσεις και θα συνταχθεί ένα ψήφισμα διαμαρτυρίας που τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 20016 θα κατατεθεί στη Βουλή, όπου και εκπρόσωποι του κλάδου θα έχουν διαδοχικές συναντήσεις με βουλευτές όλων των κομμάτων.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου, Γιάννης Βογιατζής, επισήμανε μεταξύ άλλων μιλώντας στον επικεφαλής του Ποταμιού, ότι οι «άνθρωποι του κλάδου βρίσκονται σε απόγνωση και τηλεφωνούν συνεχώς ρωτώντας μας τι να κάνουν». Μεταξύ άλλων ο κ. Βογιατζής σημείωσε ότι ενώ η κυβέρνηση με την επιβολή του μέτρου αυτού φιλοδοξεί να βάλει στα ταμεία της 110 εκατ. ευρώ, τελικά «όχι μόνο δεν θα πάρουν ούτε καν 15 εκατ. ευρώ, αλλά ανοίγουν το δρόμο για την περαιτέρω άνθιση του παραεμπορίου».