Οι εξελίξεις στην οικονομία, το νέο πακέτο διάσωσης, τα σκληρά μέτρα που εφαρμόζονται στην Ελλάδα και τέλος η φορολογικη μεταρρύθμιση συζητήθηκαν εκτενώς στη συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών Σταύρου Λαμπρινίδη στο BBC.

Ο κ. Λαμπρινίδης τόνισε για ακόμη μία φορά ότι το πρόβλημα χρέους δεν είναι ένα καθαρά ελληνικό πρόβλημα αλλά ευρωπαϊκό κάτι που άργησαν αλλά αντιλήφθηκαν στο τέλος οι εταίροι μας.

Σχετικά με την κρίση του χρέους της Ελλάδας, ο κ. Λαμπρινίδης, ανέφερε:

«Πιστεύω ότι το 2010 ήμασταν κοντά στην πτώχευση – δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Είχαμε τον πλέον εκρηκτικό συνδυασμό χρέους και ελλείμματος από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και είχαμε, επίσης, ένα πολύ μεγάλο έλλειμμα αξιοπιστίας. Έτσι το 2010 με το αρχικό δάνειο και με τα πολύ σκληρά μέτρα που πήραμε τότε, έπρεπε να εξασφαλίσουμε ότι θα αποφύγουμε την πτώχευση. Και το πετύχαμε».

Ο υπουργός Εξωτερικών δεν δίστασε να μιλήσει και για τις ενέργειες που πρέπει να κάνει η Ελλάδα προκειμένου να αλλάξει σελίδα: «Αυτό που πρέπει να κάνουμε – και αυτό κάνουμε – είναι να δημιουργήσουμε πρωτογενή πλεονάσματα στις οικονομίες. Μέσα σε ένα μόνο χρόνο, το 2010, μειώσαμε το έλλειμμα κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες. Το έλλειμμα ήταν περισσότερο από 15%. Καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα στην ιστορία, δεν έχει μειώσει τόσο πολύ το έλλειμμά της σε διάστημα ενός έτους.Έχουμε αποδείξει τη βούληση και την ικανότητα μας να κάνουμε σκληρές αλλαγές».

Τέλος, σε ερώτηση του δημοσιογράφου του BBC Τ. Φρανκς, για τη φορολογία στην Ελλάδα, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι εφαρμόζεται μία νέα φορολογική νομοθεσία η οποία κινείται στη βάση του ποια είναι η πραγματική περιούσια του καθενός και όχι τι δηλώνει ο καθένας. «Σκοπός είναι να έχουμε ένα φορολογικό σύστημα που θα είναι πιο δίκαιο, έτσι ώστε οι πλούσιοι να πληρώνουν περισσότερα κι οι φτωχοί λιγότερα, αλλά θα επιτρέπει, επίσης, να έλθουν επενδύσεις στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Λαμπρινίδης επεσήμανε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να πετύχει τους στόχους και να χαράξει μία νέα αναπτυξιακή πορεία.