Να περάσουν επικοινωνιακά στην κοινωνία ως αντίβαρο της σκληρής ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ένα ηχηρό μήνυμα για την πάταξη της φοροδιαφυγής επιχειρούν στο Μέγαρο Μαξίμου, σε μία προσπάθεια υλοποίησης των προεκλογικών δεσμεύσεων. Ο άτυπος συμψηφισμός που επιχειρείται αποδίδεται από κορυφαία στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου στην ανάγκη ικανοποίησης του περί δικαίου αισθήματος μίας κοινωνίας που καλείται να επωμιστεί νέα βάρη από το Ασφαλιστικό και τα νέα μέτρα από τη συμφωνία του καλοκαιριού.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού τονίζουν τις τελευταίες ημέρες την σιγουριά τους για «ωριμότητα» και ανοχή που θα επιδείξει ο κόσμος εφόσον δει επί του πρακτέου την εκπεφρασμένη πρόθεση της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει πρακτικές και φαινόμενα που καμία κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν έχει τολμήσει.

Το θέμα θίχτηκε και κατά τη διάρκεια του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου, ωστόσο στην κυβέρνηση επιδιώκουν να κρατήσουν χαμηλά τους τόνους προκειμένου να «μιλήσουν» σύντομα τα αποτελέσματα. Έτσι, από το Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να «ανέβει» ψηλά στην ατζέντα η επίσκεψη του Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς και τα όσα ο ίδιος θα πει σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει το Σάββατο. Και αυτό διότι όπως τονίζουν οι πληροφορίες που έχουν από τις μέχρι στιγμής έρευνες, οι οποίες σχεδόν έχουν ολοκληρωθεί, κάνουν λόγο για μεγάλα «λαβράκια» με καταθέσεις και κινήσεις πολλών εκατομμυρίων που θα πρέπει να δικαιολογηθούν από τους Έλληνες καταθέτες βάσει των φορολογικών τους δηλώσεων, κάτι που φαίνεται όπως τονίζουν με νόημα δύσκολο.

Στην επίμαχη λίστα με τους 10.500 καταθέτες σύμφωνα με πληροφορίες που φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκονται από εισαγγελείς και τραγουδιστές, μέχρι μεγαλοδικηγόροι, γνωστοί γιατροί αλλά και πολιτικά πρόσωπα και συγγενείς τους.

Παράλληλα, οι πρώτες κλήσεις για τα ευρήματα της λίστας Μπόργιανς είναι θέμα χρόνου και πιθανότατα οι πρώτες 50 θα πραγματοποιηθούν εντός του μήνα.

Παράλληλα με τη Δικαιοσύνη και τους οικονομικούς εισαγγελείς που «οργώνουν» τη λίστα, η κυβέρνηση το Σάββατο θα υπογράψει με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών της Ρηνανίας «Κοινή Δήλωση Προθέσεων» για στενότερη συνεργασία στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Άμεση συνεργασία με τον Μπόργιανς θα έχουν ο υπουργός για την καταπολέμηση της διαφθοράς, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών για φορολογικά, Τρύφωνας Αλεξιάδης και ο γγ για την διαφθορά, Γιώργος Βασιλειάδης, ο οποίος είναι και ο άνθρωπος που ταξίδεψε στο γερμανικό κρατίδιο για να πάρει τη σχετική λίστα τον περασμένο Μάιο.

Τομή στη Δημόσια Διοίκηση

Την ίδια ώρα, ιδιαίτερο βάρος ρίχνει η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο Βερναρδάκη για τη δημόσια διοίκηση που συζητήθηκε εκτενώς και εγκρίθηκε στο χθεσινό υπουργικό, αποδίδοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο χαρακτηριστικά μείζονος μεταρρύθμισης.

«Η κυβέρνηση ολοκληρώνει και καταθέτει άμεσα το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση. Με την πρωτοβουλία αυτή ανατρέπεται ένα καθεστώς παθογένειας, αντιπαραγωγικότητας, πελατειακών σχέσεων, το οποίο κυριάρχησε για δεκαετίες στον Δημόσιο Τομέα, με ευθύνη των κομμάτων του παραδοσιακού δικομματισμού.», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, που προσθέτουν:

«Βασικοί άξονες της μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση είναι:

Α. Ο νέος τρόπος επιλογής ανώτερων στελεχών για την κάλυψη διοικητικών θέσεων αυξημένης ευθύνης μέσα από το Εθνικό Μητρώο Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης.

Β. Το νέο σύστημα αξιολόγησης προσωπικού και δομών της Δημόσιας Διοίκησης, με στόχο την βελτίωση της αποδοτικότητας και της παραγωγικότητας των υπηρεσιών του Δημοσίου.

Γ. Το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων, με βάση αντικειμενικά προσόντα και μόνο.

Θα πρέπει να υπογραμμιστεί η διαφορετική αντίληψη για τον Δημόσιο Τομέα που εισάγεται με την συγκεκριμένη μεταρρύθμιση και που προωθεί την αξιοκρατία και την πλήρη αποκομματικοποίηση. Και αυτό σε αντιπαράθεση με την πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, η οποία:

– Προώθησε ένα τιμωρητικό σύστημα αξιολόγησης, σχεδιασμένο για μαζικές απολύσεις και υπηρεσιακούς εκβιασμούς στο δημόσιο.

– Διαμοίρασε τις υψηλόβαθμες διοικητικές θέσεις με αναλογικά ποσοστά ανάμεσα στα κυβερνητικά κόμματα, χωρίς καν να το κρύβει. (Το περίφημο 4-2-1)

– Ελάχιστες εβδομάδες πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 προσπάθησε να καταστήσει πρακτικά αμετακίνητους τους διοικητές, που με καθαρά κομματικά κριτήρια είχε διορίσει σε δημόσιους οργανισμούς».