Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στον ρ/σ «ΒΗΜΑ FM», με αφορμή τα μέτρα της κυβέρνησης «που πλήττουν βάναυσα τον λαό» υλοποιώντας το Τρίτο Μνημόνιο που επίσης ψήφισε η κυβέρνηση, και χαρακτηρίζοντας το Ασφαλιστικό «αιτία πολέμου», κάλεσε τον κόσμο «να αντιδράσει με ακόμα πιο μαζικό και αποφασιστικό τρόπο και με αγώνες που να έχουν συνέχεια και να μην είναι ντουφεκιές στον αέρα».
Ειδικά για το Ασφαλιστικό, είπε ότι «καταρχήν πρέπει να αλλάξει άρδην, όλο το νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει και έχει ψηφιστεί, διότι για το θέμα της βιωσιμότητας, παρότι είναι υπαρκτό έτσι όπως έχει γίνει, ευθύνονται συγκεκριμένοι. Δεν ευθύνονται οι μισθωτοί, οι εργαζόμενοι που έχουν πληρώσει μια ζωή και είναι οι μόνοι που έχουν πληρώσει με τον ιδρώτα τους και τη δουλειά τους.»
Ανέφερε ότι τμήματα της εργοδοσίας, όπως και το κράτος δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, προσθέτοντας ότι «όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι από το 1992, εν ονόματι της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού, ξεκίνησαν».
«Εμείς θεωρούμε ότι ούτε τώρα θα επιβιώσει αυτό το κοινωνικό-ασφαλιστικό σύστημα με τα μέτρα αυτά, το αντίθετο μάλιστα. Ήδη κάποιοι κυβερνητικοί το λένε, ότι ίσως χρειαστεί σε ένα – δύο χρόνια να κάνουμε κάποιες διορθωτικές κινήσεις, ανάλογα με το πώς θα πάει η οικονομία. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα πάμε σε αυτή την κατεύθυνση, ουσιαστικά με αυτό το νόμο πλέον μπαίνει ταφόπλακα στο σύνολο του κοινωνικου-ασφαλιστικού συστήματος, έτσι όπως το είχαμε γνωρίσει και κυρίως απ’ αυτό που έχει απομείνει», επισήμανε ο κ. Κουτσούμπας.
Είπε ότι το ΚΚΕ έχει πρόταση που εγγυάται την επιβίωση του ασφαλιστικού συστήματος και εντάσσεται στην συνολική πρόταση του Κόμματος για λαϊκή εξουσία με κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, το οποίο και θα καταστήσει δυνατό τον σχεδιασμό συνολικά της κοινωνικής ασφάλισης με πλήρη κάλυψη των λαϊκών αναγκών.
Ανέφερε ότι διαφορετικά η ασφάλιση παραδίδεται στα χέρια των ιδιωτών και πρόσθεσε «αυτό κάνει τώρα και ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι τυχαίο ότι την ίδια μέρα που ο κ. Κατρούγκαλος μας έφερνε και μας ενημέρωνε για το σχέδιο νόμου που θα προτείνει στην τρόικα για το ασφαλιστικό, την ίδια μέρα το βράδυ η κυβέρνηση κατέθετε στη βουλή ένα πακέτο 600 σελίδων όπου μιλούσε για εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με τις κοινοτικές κατευθύνσεις και την κοινοτική νομοθεσία που αφορά την ιδιωτική ασφάλιση, διότι δεν ήταν εναρμονισμένη σε πάρα πολλούς τομείς.
Στην παρατήρηση ότι κάποιες εργοδοτικές οργανώσεις συμφωνούν με αύξηση των εισφορών στο συνταξιοδοτικό, και επιχειρήσεις να καταγγέλουν τις οργανώσεις τους ότι δεν τους ρώτησαν, είπε ότι υπάρχουν ισχυρά τμήματα της αστικής τάξης της χώρας, αλλά και διεθνώς που ειδικά μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου και τις υποσχέσεις που έδωσε ο Πρωθυπουργός Α. Τσίπρας στον ΣΕΒ, «έχουν επιλέξει να τον στηρίξουν πολύπλευρα και στο νομοθετικό του έργο, αλλά και με άλλους τρόπους».
«Υπάρχουν τμήματα της άρχουσας τάξης οι οποίοι προσβλέπουν στο ΣΥΡΙΖΑ για μια αναδιανομή της πίτας, είναι σε αντίθεση με κάποια άλλα τμήματα του κεφαλαίου και επιχειρηματίες στον ιδιωτικό τομέα και στην Ελλάδα και διεθνώς και θέλουν αυτοί να ανέβουν και να γίνουν τα νέα τζάκια σε όλο το φάσμα της οικονομίας και κατ’ επέκταση της πολιτικής» πρόσθεσε.
Ερωτηθείς, «αν υπάρχουν όρια όταν είμαστε στην ΕΕ», είπε αν μια χώρα αποσπαστεί από την ΕΕ με την αστική τάξη στην εξουσία και καπιταλιστικό κράτος, «και δεν έχει αλλάξει τίποτα ή δεν πάρεις μέτρα, βεβαίως, θα είναι χειρότερα τα πράγματα».
«Επωφελείς ανταλλαγές με βάση το συμφέρον του λαού σου και της χώρας σου μπορείς να κάνεις και με χώρες έξω από ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και συμμαχίες, διότι η ΕΕ είναι μια διακρατική καπιταλιστική ένωση κρατών, που σκοπό έχουν να υπηρετήσουν, η κάθε χώρα ξεχωριστά και όλες ως σύνολο, μια συγκεκριμένη τάξη πραγμάτων, αυτή είναι η ουσία», είπε, επισημαίνοντας ότι ούτε η έξοδος από το νόμισμα, αλλά με όλα τα άλλα ίδια και απαράλλαχτα, συνιστά λύση υπέρ των εργαζομένων και του λαού και υπογραμμίζοντας «πρέπει η πάλη να κατευθύνεται στην αλλαγή του συστήματος, στο ποια τάξη θα πάρει την εξουσία και έτσι να καθορίσει και να σχεδιάσει επιστημονικά την οικονομία.»
Πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ έχει ανοίξει την συζήτηση με την πρότασή του στην οικονομία, την κοινωνία και τα διεθνή ζητήματα, ενώ ως παράδειγμα για το πως «την πληρώνουν οι εργαζόμενοι», στο σημερινό σύστημα, έφερε τον ανταγωνισμό μονοπωλιακών ομίλων που εκδηλώνεται στις Σκουριές.
Επί του ζητήματος αυτού είπε οτι μόνο οι εργαζόμενοι έχουν δίκιο που θέλουν την δουλειά τους, προσθέτοντας «πρέπει η πάλη να στοχεύει ώστε ο ορυκτός πλούτος – ο χρυσός στη συγκεκριμένη περίπτωση – να γίνει κοινωνική περιουσία γιατί ανήκει στο λαό.»
Στην παρατήρηση ότι το ΚΚΕ «δεν θέλει ούτε η εταιρία να κλείσει, ούτε να συνεχίσει να λειτουργεί», είπε «θέλουμε να κοινωνικοποιηθεί, αλλά δεν γίνεται τώρα».
Στην συνέχεια της ερώτησης, είπε «όχι, να μην κλείσει. Δε θέλουμε να κλείσει κανένα εργοστάσιο», προσθέτοντας ότι μπορεί να επιβληθούν μέτρα σε οποιαδήποτε εταιρεία για ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος.
Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι είναι φανερή η στόχευση και εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και εκ μέρους της νέας ηγεσίας της ΝΔ για το στήσιμο ενός κάλπικου δίπολου, ενώ πρόσθεσε ότι «οι στρατηγικές επιλογές και της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη και οι πολιτικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα είναι στην ίδια στρατηγική κατεύθυνση».
«Σε αυτό το σύστημα εμείς δεν πιστεύουμε ότι μπορεί να δώσουν λύσεις ούτε η «λύση Μητσοτάκη», ούτε η «λύση Τσίπρα» με τα κόμματά τους» πρόσθεσε.
Είπε ότι με δεδομένες αυτές τις πολιτικές, είναι αδύνατη η βελτίωση «από τα μέσα» και επανέλαβε ότι το ΚΚΕ θα δώσει το παρών σε μια κυβέρνηση με την εργατική τάξη και τον λαό στην εξουσία.
Ερωτηθείς αν πιστεύει πως η κυβέρνηση θα καταφέρει να ψηφιστεί το Ασφαλιστικό, είπε «πιστεύω πως μάλλον ναι και αν του λείψουν ορισμένοι πιστεύω πως θα βρεθούν πρόθυμοι, γιατί είναι συνολικότερος σχεδιασμός και θα στηριχθεί.»
Τόνισε, όμως, ότι αν ο κόσμος ξεσηκωθεί «δεν θα είναι εύκολο να το περάσει, θα έχει αλλεπάλληλες, αλυσιδωτές αντιδράσεις. Εμείς λέμε ο κόσμος να παλέψει να μην τολμήσει καν να το φέρει, να το μπλοκάρει πριν έρθει στην Βουλή αυτό το νομοσχέδιο. Εάν το φέρει να μην ψηφιστεί στη Βουλή ούτε από τους 153, ούτε από τους 203 που μπορεί να βρει. Και βεβαίως γι’ αυτή του την επιλογή μετά εάν περάσει να το πληρώσει και πολιτικά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι μια συγκεκριμένη κατεύθυνση για να έχει και αποτελέσματα.»