«Ο δρόμος των δυτικών Βαλκανίων, μέσω του οποίου οι πρόσφυγες φτάνουν σε κάποιες, αλλά όχι σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, λειτουργεί κανονικά, γιατί η Ευρώπη, έξω από τις επίσημες πολιτικές, έχει ανοίξει και το κεφάλαιο της αλληλεγγύης και οι χώρες υποδοχής κρατούν ανοιχτά τα σύνορα τους, αλλά δε θα γίνεται για πάντα αυτό», δήλωσε στο Πρακτορείο 104,9 FM, o ευρωβουλευτής με το Ποτάμι, Μίλτος Κύρκος.
Ο κ. Κύρκος επισήμανε ότι «αυτό που προσπαθεί να κάνει η Ευρώπη, είναι να μοιραστούν οι πρόσφυγες και στις 28 χώρες, για να είναι μικρότερο το βάρος για την κάθε μία και αν δεν ακολουθηθεί, τότε διακινδυνεύουμε να κλείσουν οι χώρες τα σύνορα και να μείνουν σε εμάς πάρα πολλοί άνθρωποι, που δεν θα μπορούμε να τους προσφέρουμε τις αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, που επιβάλλεται».
«Ο σωστός μηχανισμός είναι να καταγράφονται, όταν μπαίνουν στα νησιά, μετά να μπαίνουν σε μια σειρά αυτοί, των οποίων θα εξεταστεί η αίτηση για άσυλο, να μετακινούνται σε μια ευρωπαϊκή χώρα κι εκείνη η χώρα να τους δίνει το άσυλο και μετά να περιμένουμε τους επόμενους», τόνισε ο κ. Κύρκος, κάνοντας λόγο για «ορθολογική διαχείριση, που μπορεί να οδηγήσει στο μοίρασμα των προσφύγων σε όλες τις χώρες».
Ο ευρωβουλευτής διατύπωσε την εκτίμηση ότι η ευρωπαϊκή πολιτική κινείται ήδη, αν και έχει καθυστερήσεις, για να δημιουργηθεί μόνιμος μηχανισμός μετεγκατάστασης και δεν απέκλεισε «κάποια στιγμή, όχι πολύ αργά, ο δρόμος των Δυτικών Βαλκανίων να οδηγηθεί σε στένεμα και κλείσιμο», καθώς, όπως εξήγησε, «δεν θα μπορεί η Σουηδία π.χ. να δέχεται πρόσφυγες, επειδή φεύγουν από την Ελλάδα μέσω των Δυτικών Βαλκανίων, έξω από τον προσωρινό μηχανισμό μετεγκατάστασης, γιατί και στη Σουηδία υπάρχουν όρια».
Ο κ. Κύρκος απέδωσε στην έκφραση της πολιτικής αλληλεγγύης, που ασκεί η Ευρώπη, το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή η ΕΕ δε θεωρεί πως έχει καλυφθεί ακόμη ο αριθμός των 160.000 που θα γίνουν αποδεκτά στην ΕΕ με βάση τον προσωρινό μηχανισμό, παρά το γεγονός ότι μόνο από την Ελλάδα, πέρασαν προς Βορρά, πάνω από 500.000 πρόσφυγες.
Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο πρωτοβουλίες από οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών συγκεκριμένων κρατών να μεταφέρουν απευθείας από τη Συρία ειδικές πληθυσμιακές ομάδες, για να τις φιλοξενήσουν όσο υπάρχει πρόβλημα, να σημάνει ότι αυτές οι ομάδες θα αφαιρεθούν από τον προς φιλοξενία αριθμό πολιτών που έχει αναλάβει το κράτος και να μειωθεί αντίστοιχα ο αριθμός των προς φιλοξενία που επιλέγουν να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδος. «Δεν θα ήθελα αυτές οι πρωτοβουλίες να αντικαθιστούν ανθρώπους που έρχονται στην Ελλάδα και περιμένουν να μετεγκατασταθούν», ανέφερε.