Παράταση για ένα ακόμα εικοσαήμερο παίρνει μετά και τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου το θρίλερ για τη διαδοχή στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.

Με τα επίσημα αποτελέσματα να μην έχουν ανακοινωθεί αλλά τις δύο πρώτες θέσεις να έχουν ξεκαθαρίσει, με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να συγκεντρώνει ποσοστό κατάτι πάνω από 40% και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να φτάνει κοντά στο 30%, το βλέμμα όλων βρίσκεται στην επόμενη μέρα της 10ης Ιανουαρίου.

Ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βράδυ της Κυριακής ξεκαθάρισε ότι θα κατέβει στον δεύτερο γύρο, δίνοντας τέλος στα σενάρια για κλείσιμο της διαδικασίας. Συνεργάτες του τόνιζαν πως το γεγονός ότι η υποψηφιότητά του συγκέντρωσε το ποσοστό αυτό, σε συνδυασμό καθιστά δυνατή την ανατροπή στο δεύτερο γύρο, τονίζοντας ότι οι ψήφοι προς το πρόσωπό του μπορούν να συναθροιστούν με αυτές των Τζιτζικώστα και Γεωργιάδη. Στο στρατόπεδο Μητσοτάκη θέλουν να διατηρήσουν τη δυναμική της υποψηφιότητας, η οποία κατάφερε να σπάσει τα προγνωστικά και να σκαρφαλώσει στη δεύτερη θέση.

Ήδη στα επιτελεία τόσο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη όσο και του Κυριάκου Μητσοτάκη αναλύουν το αποτέλεσμα των εκλογών και σχεδιάζουν τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν οι δύο διεκδικητές ενόψει του δεύτερου γύρου, κοιτώντας στις εκλογικές δεξαμενές των Απόστολου Τζιτζικώστα και του Άδωνι Γεωργιάδη.

Κανείς από τους δύο γαλάζιους διεκδικητές που μένουν εκτός κούρσας δεν έχει εκφράσει ακόμα ανοιχτά τη στάση που θα κρατήσει ενόψει του δεύτερου γύρου. Ωστόσο, η υποψηφιότητα Γεωργιάδη της «σκληρής Δεξιάς» εδώ και καιρό βρίσκεται πιο κοντά σε αυτή του φιλελεύθερου Μητσοτάκη, οι οποίοι διατηρούν πολύ καλές σχέσεις. Ο κ. Γεωργιάδης ωστόσο έχει δεσμευθεί να μιλήσει για τη στάση που θα κρατήσει αφού ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα.

Από την πλευρά του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα δεν έχει βγει κάποια «γραμμή» προς τους ψηφοφόρους του, με συνεργάτες του να σημειώνουν ότι είναι πολύ πιθανό να μην προβεί σε μία τέτοια ενέργεια. Ωστόσο, κύκλοι της ΝΔ υπογραμμίζουν ότι έτσι όπως εξελίχθηκαν οι εσωκομματικές εκλογές και με τους συσχετισμούς αυτούς, ρόλο ρυθμιστή αποκτά ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Την ίδια ώρα πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες πολλά στελέχη που είχαν συμπαραταχθεί με τον Απόστολο Τζιτζικώστα από το «σαμαρικό» μπλοκ, όπως ο Μάκης Βορίδης και η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου συμβουλεύουν τον περιφερειάρχη να προβεί σε δήλωση στήριξης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όπως και έχει, ακόμα και οι δηλώσεις στήριξης να υπάρξουν είτε ανοιχτά είτε σιωπηρά, ο αριθμός των ψηφοφόρων που έσπευσαν στις γαλάζιες κάλπες αποδεικνύει ότι ο κόσμος έσπασε τα στεγανά των σκληρών κομματικών μηχανισμών.

Την ίδια ώρα οι δύο υποψήφιοι θέλοντας να διατηρήσουν τη δυναμική των περισσοτέρων από 400.000 ψηφοφόρων που προσήλθαν στις γαλάζιες κάλπες, που εν μία νυκτί άλλαξε κάπως το κλίμα εσωστρέφειας που έχει επικρατήσει εδώ και μήνες στη ΝΔ, αναμένεται επιχειρήσουν περαιτέρω ενεργοποίηση του κόσμου.

Παράλληλα, σημαντικό ρόλο στο δεύτερο γύρο της γαλάζιας κούρσας θα παίξει και η στάση που θα τηρήσουν οι δύο υποψήφιοι έναντι της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα. Υπενθυμίζεται ότι η «καραμανλική» υποψηφιότητα Μεϊμαράκη έχει ταχθεί υπέρ της πιο διαλλακτικής αντιπολίτευσης και με συναίνεση όπου η ΝΔ κρίνει απαραίτητο, ενώ ο φιλελεύθερος Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αφήσει περιθώριο διαλόγου μόνο με πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις, αποτελώντας μετά την καταψήφιση των αδιάλλακτων Τζιτζικώστα και Γεωργιάδη την εναπομείνασα «σκληρή» γραμμή απέναντι στην κυβέρνηση Τσίπρα.