Σοβαρές ευθύνες στην ΕΕ για την εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα από το προσφυγικό επιρρίπτει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο MEGA ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.
Ο κ. Κοτζιάς σημειώνει πως η Ελλάδα είχε ζητήσει εγκαίρως τη συνδρομή της Frontex αλλά «μας έστειλαν τους μισούς από αυτούς που ζητήσαμε». «Οι εταίροι μας θα έπαιρναν 150.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα και τελικά πήρε 30 το Λουξεμβρούργο» συμπλήρωσε ο υπουργός Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται το Φεβρουάριο να καλέσει τόσο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και την Άνγκελα Μέρκελ στη Χίο για συνομιλίες για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.
Παράλληλα εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη στάση που κρατάει η Τουρκία στο μέτωπο της Συρίας, τονίζοντας με νόημα «με τις ίδιες μεθοδεύσεις που κάνει τώρα είχε κερδίσει την Αλεξανδρέττα».
Ερωτηθείς για τους οικονομικούς μετανάστες που δεν προέρχονται από χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση και οι οποίοι δεν μπορούν να αιτηθούν ασύλου ως πρόσφυγες, ο κ. Κοτζιάς έκανε λόγο για εγκληματικά στοιχεία μεταξύ αυτών που προέρχονται από το Μαρόκο.
Αναφερόμενος στις παλαιότερες δηλώσεις του για τους τζιχαντιστές, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας έκανε λόγο για διαστρέβλωσή τους, σημειώνοντας πως απλώς είχε απαντήσει – σε ερώτηση γερμανικού μέσου ενημέρωσης – ότι, σε περίπτωση που οι δυνάμεις που κυριαρχούν στην Ευρωζώνη «αποσταθεροποιούσαν την κατάσταση στην Ελλάδα», τότε το αποτέλεσμα θα ήταν ένα τρομερό κύμα μεταναστών, ανάμεσα στους οποίους θα υπήρχαν «και άνθρωποι εκτός ελέγχου».
Αναφορικά με την κόντρα της κυβέρνησης με το ΔΝΤ που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι για να μετέχει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να υπάρξει άμεσα κούρεμα του ελληνικού χρέους, προεξοφλώντας μάλιστα κάτι τέτοιο για το ερχόμενο έτος.
Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την άποψή του ότι η Ελλάδα εμφανίζει χαρακτηριστικά «αποικίας χρέους», ενώ αρνήθηκε ότι η υπογραφή της συμφωνίας με τους εταίρους, τον Ιούλιο, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δικαιώνει την επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου, το 2010, για ένταξη της Ελλάδας στο καθεστώς των μνημονίων.