«Το Ποτάμι ήταν και είναι εδώ για να βοηθήσει τη χώρα και το καλοκαίρι δεν μετρήσαμε το πολιτικό κόστος και φανήκαμε χρήσιμοι για την πατρίδα. Τώρα το χρήσιμο για την πατρίδα είναι να είμαστε απέναντί σας», διεμήνυσε προς την κυβέρνηση ο επικεφαλής του πολιτικού κινήματος, Σταύρος Θεοδωράκης, από το βήμα της Βουλής. Αιτιολόγησε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν έχει δείξει καμία διάθεση να αλλάξει κάτι, «απλώς προσθέτει κόστος πάνω στο κόστος, σπατάλη πάνω από τη σπατάλη» και σε αυτόν τον δρόμο «δεν μπορούμε να είμαστε σύμμαχοι, είμαστε αντίπαλοι».
Αφού ο κ. Θεοδωράκης ξεκαθάρισε ότι το Ποτάμι χωρίς κανέναν ενδοιασμό καταψηφίζει τον προϋπολογισμό για το 2016, απευθύνθηκε προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως τις τελευταίες ημέρες ψάχνει για συναίνεση, «εσείς που είχατε διχάσει την Ελλάδα απερίσκεπτα λέτε τώρα να συμφωνήσουμε σε ένα πρόγραμμα». «Απερίσκεπτα έχετε κόψει όλες τις γέφυρες με τη δημιουργική Ελλάδα, στήνετε ένα καθεστώς, διορίζετε φίλους, συγγενείς και κομματικούς πιστούς και τώρα λέτε «βοηθείστε», είπε προς τον Τσίπρα, αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο συναίνεσης με την κυβέρνηση.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε, επίσης, πως κλείνει μια εφιαλτική χρονιά για τους Έλληνες, που ξεκίνησε με μεγάλες προσδοκίες και κατέληξε σε μεγάλη απελπισία.
«Η δεύτερη φορά Αριστερά παρουσιάζει έναν προϋπολογισμό της γνωστής σειράς των μνημονιακών προϋπολογισμών. Έναν προϋπολογισμό κομμάτια και θρύψαλα» σημείωσε ο κ. Θεοδωράκης, προσθέτοντας πως σε αυτόν είναι δύσκολο να μάθει κανείς αν τα λεφτά που θα δώσουμε στην Υγεία, την Παιδεία, την Άμυνα θα πιάσουν τόπο «με δαιδαλώδεις διαδικασίες ελέγχου της νομιμότητας των δαπανών και καμία διαδικασία ελέγχου της σκοπιμότητάς τους». Όπως υπογράμμισε μάλιστα, πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που συνομολογούν οι πάντες ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί, αφού έχει παντού «τρύπες», αλλά – συμπλήρωσε με σκωπτικό τόνο – «αυτό που προέχει είναι να παραμείνει το πελατειακό κράτος αλώβητο, αυτό που και το νέο καθεστώς υπηρετεί με ευλάβεια».
Τέλος, με αιχμή την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο κ. Θεοδωράκης είπε πως τη στιγμή που η κυβέρνηση φορολογεί ό,τι κινείται κι ό,τι δεν κινείται, πέταξε από το παράθυρο 17 δισ., αφού από τα 18 δισ. της περιουσίας του Δημοσίου απέμεινε μόλις 1 εξαιτίας του αφελληνισμού των τραπεζών.