Για αμηχανία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών, έκανε λόγο, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης. Σχολιάζοντας δε δημοσιεύματα των διεθνών μέσων ενημέρωσης για την πολιτική της Ελλάδας στο θέμα αυτό, ο κ. Ξυδάκης είπε ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό.
Συνεχίζοντας, υποστήριξε ότι υπήρξαν υποτριπλάσιες ροές από τις προβλέψεις που υπήρχαν στην Ευρώπη ακόμη και στο δυσμενές σενάριο και απέδωσε την ευθύνη σε γεωπολιτικούς παράγοντες που έφεραν το πρόβλημα «ποιο κοντά το σημείο υπερχείλισης».
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι η Ευρώπη αφυπνίζεται μετά την «εξαγωγή του τρόμου και της φρίκης που βιώνει η Μέση Ανατολή στην Ευρώπη» και πως τα γεγονότα «τρέχουν πιο γρήγορα από την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία και δοκιμάζουν την πολιτική ενότητα της Ευρώπης».
Ο κ. Ξυδάκης επισήμανε ότι ακούγονται τελευταία φωνές, που αντιστρατεύονται τη συνθήκη της Γενεύης, τις ιδρυτικές διακηρύξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και κινδυνεύουν να γυρίσουν την Ευρώπη πριν από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο.
«Αν η κριτική που ασκείται στην Ελλάδα είναι καλοπροαίρετη, είναι δεκτή, αν προέρχονται από μισανθρωπικά και ακροδεξιά στοιχεία δεν θα πρέπει καν να εισακούονται», είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο κ. Ξυδάκης επισήμανε ότι η Ελλάδα, σε περιβάλλον δημοσιονομικής ασφυξίας, πέτυχε 80.000 διασώσεις και τίμησε όσο λίγοι τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.
Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό, είπε ότι είναι σκληρός, αλλά περιέχει «ζυγισμένες δυνατότητες εκδίπλωσης της οικονομίας και της κοινωνίας μετά το 2016», και εκτίμησε ότι θα επανέλθει στο πρόγραμμα το ΔΝΤ, πως η Ελλάδα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα νομισματικής χαλάρωσης, και η κατάσταση θα γίνει πολύ διαφορετική από τη σημερινή μέγγενη που προκαλούν η έλλειψη ρευστότητας και η απρόσμενη κρίση του μεταναστευτικού.