Τη βαθιά του ανησυχία για τις επιπτώσεις της οικονομικής και προσφυγικής κρίσης καθώς και της τρομοκρατικής απειλής στη συνοχή και στην ενότητα της ΕΕ, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, μιλώντας στη συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με το πρόγραμμα εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2016.
Η ασύμμετρη τρομοκρατική απειλή μετά τις πρόσφατες επιθέσεις στο Παρίσι, καθώς και η οικονομική και προσφυγική κρίση, δοκιμάζουν την αντοχή των ευρωπαϊκών κοινωνιών, τους συνεκτικούς δεσμούς της ΕΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ξυδάκης και προσέθεσε ότι θέτουν υπό αμφισβήτηση τις ίδιες τις θεμελιώδεις αξίες και βεβαιότητες που δημιούργησε η ΕΕ κατά την εξέλιξή της.
Εστιάζοντας στον ετήσιο νομοθετικό προγραμματισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2016, που διαρθρώνεται σε 10 πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές, ο κ. Ξυδάκης ξετύλιξε το πλέγμα των ελληνικών θέσεων και προτεραιοτήτων.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην πολιτική της Κομισιόν για την απασχόληση, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, τονίζοντας την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, με τόνωση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας και με παράλληλη ισχυροποίηση της κοινωνικής διάστασης.
Ως προς τη δεύτερη προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2016, τη «βαθύτερη και δικαιότερη οικονομική και νομισματική ένωση», ο κ. Ξυδάκης υποστήριξε πως αυτή είναι το πεδίο για έκφραση των γενικότερων επιδιώξεών μας για την ενίσχυση του δημοκρατικού και κοινωνικού χαρακτήρα της ΟΝΕ και για την ταχεία ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, με τη σύσταση κοινής ευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων.
Σε ό,τι αφορά την πολιτική μετανάστευσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφές πως για την Ελλάδα είναι ζωτικής σημασίας η άμεση διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και η υιοθέτηση ενός μακροπρόθεσμου σχεδιασμού διαχείρισης τους, με γνώμονα τη δημόσια τάξη, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη διαφύλαξη του ευρωπαϊκού κεκτημένου ασύλου και ελεύθερης κυκλοφορίας και, εν γένει, των ευρωπαϊκών αξιών. Σε αυτό το σημείο ξεκαθάρισε πως η φύλαξη των συνόρων είναι εθνική υπόθεση και υπογράμμισε την ανάγκη αποτελεσματικής εφαρμογής του μηχανισμού μετεγκατάστασης και την άμεση εφαρμογή και επέκταση του μηχανισμού της επανεγκατάστασης από τις χώρες προέλευσης, ιδιαίτερα από την Τουρκία.