Στον απόηχο της ασφυκτικής κατάστασης που επικρατεί στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής προσφύγων στην Ειδομένη, μετά την απόφαση της ΠΓΔΜ να διέρχονται από την ουδέτερη ζώνη μόνο Σύροι, Ιρακινοί και Αφγανοί, συναντήθηκαν σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης με τον επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της ΠΓΔΜ στην Αθήνα, πρέσβη Ντάρκο Ανγκέλοφ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι, ότι η χώρα του δεν πρόκειται να επιτρέψει τη διέλευση σε οικονομικούς μετανάστες, συζητήθηκε κυρίως η διμερής συνεργασία τόσο στο προσφυγικό όσο και στο μεταναστευτικό ζήτημα. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν ο κ. Ξυδάκης και ο κ. Ανγκέλοφ στην οξύτατη μορφή που έχει προσλάβει το θέμα στην Ειδομένη. Στην ουδέτερη ζώνη είναι συγκεντρωμένοι περίπου 1.000 μετανάστες από διάφορες εθνικότητες στους οποίους δεν επιτρέπεται να περάσουν την ουδέτερη ζώνη, με 10 δέκα Ιρανούς να έχουν προχωρήσει σε απεργία πείνας ράβοντας τα στόματά τους.

Επιπλέον, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις και ο επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της ΠΓΔΜ στην Αθήνα έκαναν αναφορά στις δυνατότητες που διανοίγονται για τις δύο χώρες στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.