Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου αποτελεί η αποπομπή του μέχρι πρότινος στενού συνεργάτη και προνομιακού συνομιλητή του Αλέξη Τσίπρα, Γαβριήλ Σακελλαρίδη, καθώς όπως είναι γνωστό στους παροικούντες το Μέγαρο Μαξίμου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε κρατήσει αποστάσεις από τους χειρισμούς της κυβέρνησης εδώ και πολύ καιρό, συγκεκριμένα από το Πάσχα του 2015.
Συνομιλητές του Γαβριήλ Σακελλαρίδη υπογραμμίζουν ότι η παραίτησή του αποτελούσε «έντιμη στάση και επιλογή» και απορρίπτουν το επιχείρημα πως λόγος παραίτησης ήταν το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης με τα νέα προαπαιτούμενα, στα οποία περιλαμβάνονταν οι αλλαγές στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και τα κόκκινα δάνεια.
Οι ρίζες της πολιτικής μελαγχολίας του Γαβριήλ Σακελλαρίδη βρίσκονται στον περασμένο Μάιο, όταν ταρακουνήθηκαν οι σχέσεις του με τον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την κυβερνητική πολιτική. Στον ανασχηματισμό που ακολούθησε ο κ. Σακελλαρίδης ευγενικά αρνήθηκε κάποιο άλλο χαρτοφυλάκιο που του πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας, προτιμώντας να μείνει εκτός κυβερνητικού σχήματος. Το ίδιο έκανε και μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, όταν ο πρωθυπουργός του πρότεινε το υπουργείο Παιδείας, αφού νωρίτερα είχε δεχθεί κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή να μπει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από πιέσεις και πολύωρες συζητήσεις στα γραφεία της «Εποχής» με στελέχη των «53».
Στην επιστολή παραίτησής του ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης ανέφερε:
«Πριν από λίγο γνωστοποίησα στον Πρόεδρο της Βουλής με επιστολή την παραίτησή μου από το βουλευτικό αξίωμα και αφού προηγουμένως είχα ενημερώσει τον Πρόεδρο και την Γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο λόγος για αυτή μου την κίνηση είναι ότι αδυνατώ να συμβάλω στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής. Η επιλογή της παραίτησης αλλά και της απόσυρσης από την κεντρική πολιτική σκηνή αποτελούν για εμένα μονόδρομο.
Θέλω να ευχαριστήσω τους πολίτες της Α’ Αθήνας για την εκλογή μου τον Γενάρη. Όσες και όσους συνεργαστήκαμε από τότε μέχρι και σήμερα. Θέλω όμως να ευχαριστήσω και τον Πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε αναθέτοντας μου μία κρίσιμη κυβερνητική θέση, αλλά και για την κατανόηση του στη μετέπειτα αποστασιοποίησή μου.
Προφανώς και αναλαμβάνω τις ευθύνες που μου αναλογούν από τη δεκάμηνη κοινοβουλευτική μου θητεία».
Είχε προηγηθεί η άτυπη ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου στην οποία τονιζόταν πως «τις τελευταίες ώρες υπήρχαν διαρροές στον Τύπο ότι ο κ. Γ. Σακελλαρίδης προτίθεται να μην παραστεί στη σημερινή ψηφοφορία. Σε τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον βουλευτή, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την παραίτηση του από το βουλευτικό αξίωμα». Λίγη ώρα μετά κύκλοι του Αλέξη Τσίπρα σχολιάζοντας την απόφαση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη σημείωναν πως το οικονομικό πρόγραμμα ήταν γνωστό από τον Αύγουστο, οπότε και ψηφίστηκε, και το γνώριζαν οι υποψήφιοι βουλευτές στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, οπότε οι όποιες ενστάσεις θα έπρεπε να έχουν διατυπωθεί τότε.
Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης είχε σύμφωνα με πληροφορίες ενημερώσει τηλεφωνικά τον πρωθυπουργό πριν το ταξίδι του στην Τουρκία για τον προβληματισμό του και την απόφασή του να παραιτηθεί, με τον κ. Τσίπρα μάλιστα να επιχειρεί να τον μεταπείσει, καθώς παρά την αποστασιοποίηση του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου από το Μαξίμου, οι δύο άνδρες διατηρούσαν άριστη σχέση και αμοιβαία εκτίμηση.Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης βρισκόταν στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα μαζί με τους στενότερους συνεργάτες του την Κυριακή των εκλογών του Σεπτεμβρίου, παρά την από καιρό αποστασιοποίησή του από τις κυβερνητικές πολιτικές.
Ο κ. Σακελλαρίδης φέρεται να είχε λάβει τις αποφάσεις του, έχοντας πρώτα μιλήσει με τους Νίκο Βούτση και τον εγκάρδιο φίλο του Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Μετά την επιστροφή από την Τουρκία ο Αλέξης Τσίπρας πήρε τηλέφωνο τον κ. Σακελλαρίδη, ο οποίος επέμεινε στην απόφασή του, τονίζοντας ότι δεν μπορεί άλλο να υποστηρίζει την ασκούμενη οικονομική πολιτική. Η επιμονή του στην παραίτηση μετά και την τελευταία επικοινωνία με τον πρωθυπουργό είχε ήδη δρομολογήσει τις εξελίξεις στο Μέγαρο Μαξίμου.
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας εν μέσω αναστάτωσης στην κοινοβουλευτική ομάδα για το περιεχόμενο της συμφωνίας με τους πιστωτές σε μία τόσο κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα, θέλησε να στείλει ένα σαφές μήνυμα στους υποψήφιους «αντάρτες» εν τη γεννέσει τους. Άπαντες γνώριζαν τι ψήφιζαν το καλοκαίρι στα μέσα Αυγούστου και άπαντες γνώριζαν ότι το πρόγραμμα που θα κληθεί να εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση είναι σε ένα μεγάλο ποσοστό του το περιεχόμενο της συμφωνίας αυτής, εμπλουτισμένο με τομές και μεταρρυθμίσεις κοινωνικού χαρακτήρα για να μπορέσει να αντισταθμιστεί το βάρος των σκληρών μέτρων του μνημονίου.
Συνομιλητές του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου πάντως αναφερόμενοι στα σενάρια για συμπόρευση με τον νέο πολιτικό φορέα που έχει δημιουργηθεί από τους αποχωρήσαντες από τους «53», Ηρώ Διώτη και Τάσο Κορωνάκη, σημειώνουν ότι ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης δεν προτίθεται να εμπλακεί.