«Κανένας δεν θριαμβολογεί εδώ μέσα, όμως και κανείς δεν πιστεύει, ότι φεύγουμε από ένα καθολικό και πηγαίνουμε σε ένα περιορισμένο σύστημα προστασίας των δανειοληπτών», ανέφερε απαντώντας από το βήμα της Βουλής στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.
Ο κ. Σταθάκης είπε ότι οι ρυθμίσεις που εισάγονται προστατεύουν περισσότερο από το 80% των ελληνικών νοικοκυριών με βάση τα εισοδήματά τους.
Ο υπουργός Οικονομίας, επανέλαβε, ότι το 25% των δανειοληπτών με ετήσιο εισόδημα κάτω από 20.000 ευρώ, καλύπτεται πλήρως, αφού το κράτος θα αναλάβει τη στήριξή τους.
Για το 35% των νοικοκυριών με ετήσιο εισόδημα από 20.000 έως 35.000 ευρώ ο κ. Σταθάκης είπε, ότι στην κατηγορία αυτή βρίσκονται 70.000 δανειολήπτες με στεγαστικά δάνεια που δόθηκαν με αντικειμενικές αξίες έως 90.000 και υποστήριξε ότι είναι ελάχιστοι αυτοί που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη δόση που προκύπτει από την τρέχουσα εμπορική αξία.
Συνεχίζοντας ανέφερε, ότι το εισοδηματικό όριο του νόμου Χατζηδάκη ήταν τα 36.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα, όριο που διατηρείται στο σχέδιο νόμου, ενώ σε ότι αφορά το νόμο Κατσέλη, αναρωτήθηκε με “ποιο τρόπο προστατευόταν η πρώτη κατοικία εάν η συνολική αξία ήταν πολλαπλάσια της πρώτης” και πρόσθεσε ότι είχε απορριφθεί το 40% των αιτήσεων.
«Το σημαντικό στο νόμο Κατσέλη, είναι ότι εισήγαγε την έννοια του “υπερχρεωμένου νοικοκυριού” έννοια την οποία ενισχύσαμε τον Αύγουστο προσθέτοντας τα χρέη προς την εφορία και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς» είπε ο υπουργός Οικονομίας.