«Μόνο όταν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όπως θέλει να τη κάνει η κυβέρνηση, συνδυαστεί με την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και μια πολιτική ανάκαμψης της απασχόλησης, μόνο τότε θα κριθεί ως επιτυχής» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος αφού επισήμανε πως το πρόβλημα δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ, έθεσε ως στόχο της σημερινής κυβέρνησης την οριστική αντιμετώπισή του.
«Αυτό που έγινε ως τώρα, βεβαίως και επέτρεψε στον κόσμο να μην χάσει το σπίτι του, αλλά εκείνο που προστατεύτηκε ήταν η απραξία, μία λειτουργία του τραπεζικού συστήματος χωρίς κίνητρα να αντιμετωπίσει τα κόκκινα δάνεια και που επέτρεψε τα πελατειακά δάνεια, τα δάνεια στα κόμματα και σε επιχειρήσεις, που έτυχαν δικαστικής έρευνας. Υπήρξε γιγάντωση ενός προβλήματος σε ωρολογιακή βόμβα, που αν την αφήσουμε να σκάσει, ούτε προστασία της πρώτης κατοικίας θα έχουμε, ούτε προστασία θέσεων εργασίας, αλλά θα έχουμε μια γενικευμένη κρίση» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Ο κ. Δραγασάκης έθεσε ως πρώτο στόχο της κυβέρνησης, την επίλυση του προβλήματος των συσσωρευμένων κόκκινων δανείων με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και με όρους απασχόλησης και ανασυγκρότησης της Οικονομίας. Όπως είπε, πρώτο σκέλος για την επίτευξη του στόχου αυτού, είναι οι ρυθμίσεις για την πρώτη κατοικία, επόμενο θα είναι οι ρυθμίσεις για τα επιχειρηματικά δάνεια και ακόμη το να τεθεί ένα τέλος στα θαλασσοδάνεια. Θέλουμε να βάλουμε τέλος στην επιχειρηματικότητα εκείνων των επιχειρηματιών που έχουν τα δάνειά τους στο εσωτερικό και τα κέρδη τους στο εξωτερικό, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δραγασάκης και παραδεχόμενος ότι «είναι δύσκολο να τα βάζεις με κατεστημένα ετών» κάλεσε τις προοδευτικές δυνάμεις να δουν αυτή τη σύγκρουση που υπάρχει, πέραν από τις όποιες αδυναμίες χειρισμών της κυβέρνησης.
Παράλληλο τραπεζικό σύστημα
Τέλος, ο κ. Δραγασάκης τόνισε πως είχε πρόσφατα μιλήσει για την ανάγκη πέραν από την εξυγίανση των τεσσάρων τραπεζών να σκεφτούμε συνολικά την αρχιτεκτονική του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά –όπως είπε– «έκανα φαίνεται το λάθος να μιλήσω για ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα και εξεπλάγην από την άγνοια ορισμένων».
Αφού ανέφερε πως το παράλληλο σύστημα είναι μια πραγματικότητα στην Ευρώπη, εξήγησε πως:
– Πρώτον, έχουν θεσπιστεί οδηγίες που επιτρέπουν την ύπαρξη ιδρυμάτων, που δεν λέγονται τράπεζες αλλά κάνουν πιστωτικές λειτουργίες. «Αυτή είναι μια τάση δυναμική που μας ενδιαφέρει να μπούμε» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
– Δεύτερον, σε όλες τις χώρες, πέραν από τις τράπεζες που χαρακτηρίστηκαν συστημικές και ελέγχονται αυστηρά από τον ΕΚΤ, υπάρχουν εκατοντάδες τράπεζες, οι οποίες λειτουργούν σε ένα διαφορετικό καθεστώς.
– Τρίτον –που ίσως αυτό ενόχλησε, όπως είπε ο κ. Δραγασάκης– είναι ότι αυτές οι τράπεζες δεν επιδιώκουν απλώς την κερδοφορία τους, αλλά τους απασχολεί η ανάπτυξη.
«Η κερδοφορία δεν είναι η μοναδική λειτουργία που υπάρχει, έχουμε ανάγκες αναπτυξιακές, ανάγκες χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και υπάρχουν νέες δυνατότητες που πρέπει να αξιοποιήσουμε.
Αυτά λοιπόν, απαιτούν όχι μόνο να ενισχύσουμε να κάνουμε βιώσιμες τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, αλλά να έχουμε νέους θεσμούς και χρηματοπιστωτικά εργαλεία», κατέληξε για το θέμα ο κ. Δραγασάκης.