Σχέδιο νόμου για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης επεξεργάστηκε το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Μεταξύ άλλων, το νέο νομοθετικό πλαίσιο που αναμένεται να κατατεθεί προς έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα και να καταστεί λειτουργικό εντός του ερχόμενου Σεπτεμβρίου, μειώνει τα έργα και τις δραστηριότητες για τα οποία απαιτείται περιβαλλοντική αδειοδότηση, απαλλάσσει από τη διαδικασία εκπόνησης μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων τα έργα που έχουν τοπικές μόνο επιπτώσεις στο περιβάλλον, ενώ καθιστά προαιρετική την προμελέτη.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, μετά τις νέες ρυθμίσεις οι μελέτες που θα διεξάγονται ετησίως δεν θα ξεπερνούν τις 2.000, υποδεκαπλάσιες αυτών που πραγματοποιούνται σήμερα.
Όπως δημοσιεύει η «Καθημερινή», στη χώρα μας σήμερα οι φάκελοι περιβαλλοντικής αδειοδότησης ξεπερνούν τις 21.500 τον χρόνο, εκ των οποίων περίπου 13.300 αξιολογούνται από τις Περιφέρειες (τις παλιές Νομαρχίες), οι 7.500 από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις (πρώην Περιφέρειες) και 650 περίπου από το ΥΠΕΚΑ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Αυστρία διεξάγονται κατά μέσο όρο μόλις 23 μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων ετησίως, ενώ στο Ην. Βασίλειο 334. Στην Ελλάδα, ο μέσος χρόνος για τη διεξαγωγή προμελέτης και μελέτης για τα έργα αδειοδότησης του ΥΠΕΚΑ ξεπερνά σήμερα τους 20 μήνες (με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να είναι οι 10 μήνες), ενώ σε κάποιες κατηγορίες έργων φτάνει ακόμα και τα 3 χρόνια.
Σημειώνεται, πάντως, ότι το σχέδιο νόμου δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα της υποστελέχωσης των αρμόδιων υπηρεσιών.
Ειδικότερα, το νέο σχέδιο νόμου προβλέπει:
– Την απαλλαγή από τη διαδικασία μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) των έργων που έχουν τοπικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, όπως μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, βιοτεχνίες και βιομηχανίες χαμηλής όχλησης (συνολικά 13.300 φάκελοι ετησίως). Εφεξής, οι δραστηριότητες αυτές θα λαμβάνουν πρότυπους περιβαλλοντικούς όρους.
– Κατάργηση της υποκατηγορίας Β3, δηλαδή της προμελέτης για την κατάταξη των έργων (4.200 φάκελοι).
– Κατάργηση της προμελέτης, η οποία καθίσταται προαιρετική (2.800 φάκελοι).
– Μείωση των έργων για τα οποία απαιτείται περιβαλλοντική αδειοδότηση (σήμερα απαιτείται, μεταξύ άλλων, σε αλυκές, φωτοβολταϊκά πάρκα, παραγωγή κρασιού, σταθμούς διοδίων κ. λπ.).
– Ξεκάθαρη διάταξη των έργων και δραστηριοτήτων σε κατηγορίες βαρύτητας επιπτώσεων (Α1, Α2, Β).
– Κατάργηση των συνυπογραφών άλλων υπουργών – διαδικασία που διαρκεί συνήθως 2-3 μήνες.
– Κατάργηση αλληλοκαλυπτόμενων αδειοδοτήσεων (όπως π. χ. η άδεια διάθεσης λυμάτων και οι άδειες διαχείρισης αποβλήτων).
– Σαφή καθορισμό του περιεχομένου των ΜΠΕ και των απαιτούμενων δικαιολογητικών.
– Δυνατότητα αξιολόγησης των μελετών από σώμα πιστοποιημένων ιδιωτών αξιολογητών (επικουρικά των υπηρεσιών) που θα επιλέγονται με κλήρωση.
– Διενέργεια ειδικής οικολογικής μελέτης για τις περιοχές Natura.
– Υποχρέωση σύνταξης της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων ανεξαρτήτως του εάν έχουν γνωμοδοτήσει όλοι οι συναρμόδιοι φορείς.
– Ηλεκτρονική υποβολή της ΜΠΕ και καθιέρωση Περιβαλλοντικής Ταυτότητας που θα συνοδεύει το έργο σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Το ηλεκτρονικό σύστημα θα είναι προσβάσιμο στο κοινό.
– Αύξηση στα 10 έτη της διάρκειας ισχύος των περιβαλλοντικών όρων (και στα 14 υπό προϋποθέσεις).
– Συγκρότηση Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης, ως γνωμοδοτικό όργανο.
Η αδειοδότηση των έργων κατηγορίας Α1 θα ολοκληρώνεται σε 6 μήνες, ενώ των έργων Α2 σε 4 μήνες.