Την ώρα που κάθε έξωθεν βοήθεια είναι επιθυμητή για να βάλει πλάτη στη δύσκολη μάχη που δίνει η ελληνική κυβέρνηση με τους δανειστές, ο Φρανσουά Ολάντ έρχεται ως «γεφυροποιός» να κλείσει το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.
Από τη διήμερη επίσκεψη «υποστήριξης και φιλίας» του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα, η ελληνική κυβέρνηση αποκόμισε την ξεκάθαρη στήριξη της Γαλλίας στην αντιμετώπιση του ζητήματος των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών, ενώ βρίσκει και έναν σημαντικό σύμμαχο στη διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος.
Από το Μέγαρο Μαξίμου διεμήνυαν ότι «η Ελλάδα είναι ούτως ή άλλως σε φάση συγκρότησης συμμαχιών εν όψει και της διαπραγμάτευσης με του θεσμούς και η Γαλλία έχει αποδείξει από την πρόσφατη περίοδο ότι αντιμετωπίζει ευνοϊκά τις ελληνικές θέσεις».
Πηγές της κυβέρνησης επισήμαιναν την προσέγγιση του κ. Ολάντ σχετικά με το πρόγραμμα που εφαρμόζει η κυβέρνηση και το θέμα του χρέους. Χαρακτηριστική ήταν η συνολικότερη αναφορά του κ. Ολάντ στο ελληνικό πρόγραμμα, όπου μίλησε για «ευελιξία».
«Βεβαίως η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, μου φαίνεται θεμιτό αυτό. Μα δεν αμφισβητεί η Ελλάδα κάτι τέτοιο. Αυτό που ζητά η Ελλάδα – και το κατανοώ – είναι να υπάρξει μια μέθοδος, ένα χρονοδιάγραμμα και μια ευελιξία. Μια λέξη που συχνά χρησιμοποιούμε στην Ευρώπη. Ευελιξία», ανέφερε ο κ. Ολάντ.
Ο Φρανσουά Ολάντ στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον έλληνα πρωθυπουργό, επεφύλασσε μία απρόσμενη «χείρα βοηθείας» και για τον μεγάλο σκόπελο των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. «Η Γαλλία είναι πάντα σύμμαχος της Ελλάδας», ξεκαθάρισε, μεταξύ άλλων, ο Γάλλος πρόεδρος και συμπλήρωσε: «Το ελληνικό έθνος μπορεί να έχασε πολλά τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν έχασε την ψυχή του».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σχετικά με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας ανέφερε: «Υπάρχει πρόβλημα με τα δάνεια υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Να ξαναδούμε το όριο κάτω από το οποίο δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση, οι υπουργοί Οικονομικών πρέπει να το συζητήσουν».
Μιλώντας λίγο αργότερα ενώπιον στο ελληνικό κοινοβούλιο, ο κ. Ολάντ χαρακτήρισε τους πλειστηριασμούς «μια νέα απειλή για τις ελληνικές οικογένειες» και εμμέσως πλην σαφώς δεσμεύτηκε να στηρίξει την κυβέρνηση στην αντιμετώπισή της.
Η Ελλάδα, τόνισε από τη πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας, «υπέγραψε συμφωνία, όχι σύμφωνο παράδοσης της κυριαρχίας της και διάλυσης της κοινωνικής της συνοχής». «Παρεμβάσεις που υπερβαίνουν τα συμφωνηθέντα του Ιουλίου και μας γυρνάνε πίσω αποτελούν παρεμβάσεις ενάντια στην προοπτική επιτυχίας του ελληνικού προγράμματος», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Η μετατροπή της ελληνικής κοινωνίας σε μια αρένα κατασχέσεων πρώτης κατοικίας δεν μπορεί να γίνει ανεκτή», ξεκαθάρισε ο κ. Τσίπρας.