«Προκατασκευή σκευωρίας» στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου και της λίμνης Βισθωνίδας κατήγγειλε σήμερα η Νέα Δημοκρατία παρουσιάζοντας έγγραφο του προέδρου της προηγούμενης Εξεταστικής Επιτροπής, Μανώλη Μπεντενιώτη, με το οποίο ζητούσε από το υπουργείο Οικονομικών, την αποστολή «του πορίσματος για το βαθμό, που έβλαψαν το δημόσιο συμφέρον, το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών και η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, λόγω χαμηλής εκτίμησης των ακινήτων που ανταλλάχθηκαν».

Κατά τη ΝΔ, η διατύπωση του εγγράφου από μόνη της συνιστά υπέρβαση των ορίων του Προεδρείου, η οποία προκατέλαβε το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, παρότι ο πρόεδρός της Μανώλης Μπεντενιώτης, απευθυνόταν στο υπουργείο Οικονομικών εξ ονόματός της.

«Το έγγραφο δε ζητά νέα αξιολόγηση των παραχωρηθέντων εκτάσεων, αλλά έχει βγάλει πόρισμα για το βαθμό, που οι αξιολογήσεις, που υπήρξαν, έβλαψαν το Δημόσιο», ανέφεραν σε δηλώσεις τους, οι βουλευτές της ΝΔ, Ελίζα Βόζενμπεργκ και Ευρυπίδης Στυλιανίδης, οι οποίοι μετέχουν στην Προανακριτική.

Εξάλλου, «βάσει του νόμου, μοναδικό Σώμα αρμόδιο για την επίσημη εκτίμηση ακινήτων είναι το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών, που συνιστά ανεξάρτητη αρχή, και σε καμία περίπτωση το υπουργείο Οικονομικών», συμπλήρωσαν οι βουλευτές της ΝΔ.

Στο μεταξύ, η Προανακριτική Επιτροπή αποφάσισε την εξέταση, την ερχόμενη Τρίτη, πέντε μαρτύρων – του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Α. Γαβριηλίδη, του προέδρου του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών Γ. Μουρμούρα, του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλου, του επικεφαλής της Επιτροπής ενάντια στην νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, Στ. Γκρόζου, και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Δ. Γεωργακόπουλου.

Επόμενη συνεδρίαση της Προανακριτικής, ορίστηκε να πραγματοποιηθεί στις 25 Αυγούστου, οπότε θα αποφασιστεί και ο νέος κατάλογος μαρτύρων, ανάμεσα στους οποίους ενδέχεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, να συγκαταλέγεται και ο Αντρέας Βγενόπουλος. (Υπενθυμίζεται πως η Τράπεζα Marfin Egnatia, συμφερόντων Ανδρέα Βγενόπουλου, έχει ήδη καταθέσει μήνυση για δυσφήμιση, εναντίον του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Δ. Τσιρώνη, για δηλώσεις του σχετικές με τη χρηματοδότηση της Μονής εκ μέρους της).