«Δεν υπάρχει διαφορά από αυτά που λέγαμε πριν το Γενάρη και τώρα, υπάρχει διαφορά στο τι μπορέσαμε να κάνουμε», δήλωσε ο πρώην υπουργός και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, παραδέχθηκε ωστόσο ότι το κόμμα του υπέστη μία ήττα στη διαπραγμάτευση.

«Προσπαθήσαμε σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, προσπαθώντας να μην είμαστε ασυνεπείς απέναντι στις δανειακές υποχρεώσεις πράγμα που περιόριζε ασφυκτικά τη δυνατότητά μας να έχουμε την αντίθετη οικονομική πολιτική και για το  οποίο μπορεί να γίνει μια κριτική στο επίπεδο της τακτικής αυτό που σας λέω όμως εγώ είναι διαφορετικό. Προσπαθώ να διασώσω το επιχείρημα ότι πάντοτε υπάρχουν διαφορετικές επιλογές και είναι διαφορά αποχρώσεων», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στα «Παραπολιτικά 90,1».

Και συμπλήρωσε: «Εγώ θεωρώ ότι υπάρχουν τουλάχιστον δύο βασικά στοιχήματα στις επικείμενες εκλογές που πρέπει να τις χρωματίσουν αντιπαραθετικά και με βάση αυτά να κρίνουν οι ψηφοφόροι ποιον θα επιλέξουν. Το πρώτο είναι αν θα γυρίσουμε πίσω σε ένα σύστημα διαπλοκής. Σας υπενθυμίζω ότι το 62% δεν έφτασε σε αυτή την ογκώδη έκφραση λαϊκής βούλησης μόνο και μόνο ως απόρριψη της λιτότητας και φιλελευθερισμού των μνημονίων αλλά και ως απόρριψη του παλιού πολιτικού κατεστημένου. Είχαμε δει να συσσωρεύονται και να αθροίζονται υπέρ του Ναι όλες οι δυνάμεις του αστικού κόσμου, όχι μόνο οι πολιτικές  και οι κοινωνικές. Αυτό λοιπόν το πολύ πρόσφατο διακύβευμα δεν έχει πάψει να είναι επίκαιρο. Το δεύτερο είναι πράγματι πως διαχειρίζεται κανείς το μνημόνιο, εκεί έχετε δίκιο και ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε, όχι από επιλογή αλλά για να σωθεί η πατρίδα, να φτάσει σε ένα συμβιβασμό αντίθετο με τις ιδεολογικές του επιλογές και αυτό δικαιολογεί απολύτως το μούδιασμα στο δικό μας χώρο εν όψει μάλιστα και της ψυχολογικής και ηθικής απογείωσης που είχε δώσει στο δικό μας χώρος το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος . Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι όποιος και να είναι μετά τις εκλογές ίδια διαχείριση των κρίσιμων επιλογών θα κάνει».

«Η βασική διαχωριστική γραμμή δεν ήταν ποτέ μνημόνιο-αντιμνημόνιο, ήταν νεοφιλελευθερισμός ή μια επιλογή για μια κοινωνική Ευρώπη», σχολίασε ο κ. Κατρούγκαλος για τη βασική διαχωριστική ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ.