Την απαισιοδοξία του για τις προοπτικές της συνάντησης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιουλίου στη Γενεύη, αλλά και τη δυσαρέσκειά του για τους χειρισμούς εκπροσώπων του ΟΗΕ, εξέφρασε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος έγινε νωρίτερα σήμερα δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

«Δυστυχώς, δεν υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες για την 7η Ιουλίου, γιατί μετά από δυόμισι χρόνια διαπραγματεύσεων δεν υπάρχει μια αλλοίωση της τουρκικής προσέγγισης, θα έλεγα ότι υπάρχει παγίωση της αδιαλλαξίας», τόνισε ο κ. Ομήρου και πρόσθεσε ότι, ενώ έχει συζητηθεί εξαντλητικά το κεφάλαιο της διακυβέρνησης και της κατανομής των εξουσιών, τα ουσιαστικά ζητήματα, όπως το εδαφικό, το περιουσιακό, η ασφάλεια, οι εγγυήσεις και οι έποικοι, δεν έχουν συζητηθεί, παρά τις προσπάθειες, όπως σημείωσε, του Προέδρου Χριστόφια να τα διασυνδέσει. «Διότι αυτά τα θέματα είναι διασυνδεδεμένα. Η τουρκική πλευρά αρνείται», δήλωσε.

Σε ό,τι αφορά τον ΟΗΕ, ο κ. Ομήρου εξέφρασε ευθεία αμφισβήτηση για τον ρόλο του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ. «Δεν είμαστε ικανοποιημένοι και από τον τρόπο που χειρίζονται το θέμα κάποιοι εκπρόσωποι του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο κ. Ντάουνερ, για παράδειγμα, που δεν δημιουργούν μια εικόνα ότι πραγματικά ενεργούν εντός του πνεύματος και του γράμματος του Συμβουλίου Ασφαλείας και αυτό δημιουργεί αντιδράσεις και μέσα στον πολιτικό κόσμο και μέσα στους πολίτες», είπε ο κ. Ομήρου, για να συμφωνήσει ο κ. Παπούλιας, λέγοντας: «έχει ανεξαρτητοποιηθεί και σας κάνει τη ζωή δύσκολη».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε πάντως για μια ακόμη φορά την στήριξη του σε μια λύση δίκαιη, σταθερή και βιώσιμη, ενώ και ο κ. Ομήρου μετέφερε τη συμπαράσταση των Κυπρίων προς τον μητροπολιτικό Ελληνισμό και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η κρίση θα ξεπεραστεί.