Την ανάγκη για εθνική ενότητα στις δύσκολες αυτές στιγμές που περνά η χώρα, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας το πρωί στην Τήνο, μετά τη λιτανεία της εικόνας της Παναγίας.
Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε χαρακτηριστικά ότι οφείλουμε «ενωμένοι και αποφασισμένοι να διανύσουμε τον ανηφορικό, πλην όμως ελπιδοφόρο, δρόμο του εθνικού μας μέλλοντος. Τον δρόμο που χάραξαν, ούτως ή άλλως, οι αγώνες και το πνεύμα των προγόνων μας προσδίδοντας στη Δύση, και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, τ’ ανεξίτηλα χαρακτηριστικά της Δημοκρατίας, του Ανθρωπισμού και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο και τον αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού, αντιναύαρχο Ε. Αποστολάκη, έφτασε το πρωί στην Τήνο με τη φρεγάτα του Π.Ν. «Έλλη». Στη συνέχεια, με πυραυλάκατο του Πολεμικού Ναυτικού κατευθύνθηκε στο σημείο βύθισης του καταδρομικού «ΕΛΛΗ», το 1940, όπου έρριψε στεφάνι στη μνήμη των πεσόντων.
Στη συνεχεία ο Πρόεδρος μεταβεί στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Τήνου, όπου τον υποδέθηκε ο Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου, παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία και ακολούθησε τη λιτάνευση της εικόνας ως την Πλατεία Παντανάσσης.
Στον χαιρετισμό του, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Για τους Έλληνες, το θαύμα του Δεκαπενταύγουστου συντελείται παντού. Από τις μεγάλες εκκλησιές και τις πάνδημες λαοσυνάξεις ως τα μοναχικά προσκυνήματα στα ταπεινά ξωκλήσια, που είτε στεφανώνουν τις βουνοκορφές είτε κοσμούν σαν λευκές ψηφίδες τις ατέλειωτες ακτές της πατρίδας μας. Μεσ’ απ’ αυτό το άφατο θαύμα νοιώθουμε στιβαρό και αδιάλειπτο τον κοινό σφυγμό του Έθνους και της Ορθοδοξίας».
Αναφερόμενος ιδιαίτερα στην Τήνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε: «Στο Ιερό Νησί της Τήνου, που σήμερα μάς δέχεται φιλόξενο, ο Δεκαπενταύγουστος αποκτά για τον Ελληνισμό μιαν ιδιαίτερη ιστορική διάσταση. Και τούτο γιατί εδώ το θαύμα της Πίστης αναβλύζει και από τις, πάντα ζωντανές, μνήμες αλλά και τα συντρίμμια της “Έλλης”, ο τορπιλισμός της οποίας σήμανε, τον Δεκαπενταύγουστο του 1940, την έναρξη του αγώνα κατά του φασισμού και του ναζισμού. Ήτοι του αγώνα για την Πατρίδα και τη Δημοκρατία που, τηρουμένων βεβαίως των ιστορικών αναλογιών, συνεχίζεται –και πρέπει να συνεχίζεται- δίχως διακοπές και δίχως εκπτώσεις, υπό συνθήκες άρρηκτης σύμπνοιας και υπεύθυνης συμπόρευσης».