Με τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, να αναγνωρίζει ότι τα νέα πρόσθετα μέτρα είναι άδικα, να διαβεβαιώνει ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια αντιρρόπησής τους και να επαναλαμβάνει την ανάγκη εθνικής συναίνεσης, με τη ΝΔ και το ΛΑ.Ο.Σ. να δηλώνουν ότι τα καταψηφίζουν και το ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ να απέχουν από τη συζήτηση, ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών και η β’ ανάγνωση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
Η συζήτηση του Μεσοπρόθεσμου που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από τους κυβερνητικούς βουλευτές, θα συνεχιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής τη Δευτέρα το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη.
Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για στέρηση εσόδων που υπάρχει ύψους 2 δισ. προσθέτοντας ότι «πρέπει να έχουμε επικουρικά μέτρα στη διάθεσή μας».
«Θα καταβάλουμε κάθε ανθρώπινη δυνατή προσπάθεια να εκτελέσουμε τον προϋπολογισμό και το Μεσοπρόθεσμο χωρίς νέα μέτρα, αλλά εξαρτάται από το κράτος, την αγορά, τη φορολογική ευαισθησία όλων των πολιτών και τη φορολογική διοίκηση», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Ελπίδα μου είναι να φτάσουμε στην αναγκαία εθνική συναίνεση και τα αναγκαία μέτρα πρέπει να ψηφιστούν με το ΠΑΣΟΚ να έχει την ευθύνη.
Δική μου προσωπική άποψη ήταν ότι ο εφαρμοστικός νόμος του Μνημονίου το Μάρτιο του 2010 έπρεπε πολιτικά να τεθεί προς έγκριση στη Βουλή με 180 ψήφους. Για λόγους ταχύτητας αποφασίσαμε να το φέρουμε ως απλό ν/σ. Θα δούμε τώρα πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα».
«Θέλουμε μετά την ψήφισή τους να πάμε στη διαπραγμάτευση για το μεγάλο πρόγραμμα. Η πρόσκληση να πάμε όλοι μαζί στη διαπραγμάτευση είναι ανοικτή. Η έλλειψη συναίνεσης και αξιοπιστίας κοστίζει και το πληρώνει ο λαός», κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.
«Η συναίνεση δεν προκύπτει με επικοινωνιακές επικλήσεις ούτε με παρακλήσεις στα δύσκολα ούτε με εντολές και δεν εξυπηρετείται με άστοχες δηλώσεις ότι η έλλειψή της προσθέτει φορολογικά βάρη στους πολίτες. Η ηγεσία της κυβέρνησης, προφανώς μπροστά σε αδιέξοδα, πλειοδοτεί εντός και εκτός της χώρας για συναίνεση και ρίχνει ευθύνες στη ΝΔ», αντέτεινε ο εισηγητής της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας.
Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα μη ρεαλιστικό, αντιφατικό, αναποτελεσματικό και χωρίς σχεδιασμό.
«Είναι μνημείο οικονομικής αναποτελεσματικότητας, αντιαναπτυξιακό και ανεπαρκές και δεν συνδυάζεται με μια ρεαλιστική πρόταση για την αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους. Η κυβέρνηση έχει πάρει διαζύγιο με το χρόνο και την πραγματικότητα και επιμένει στην λανθασμένη επιλογή του μνημονίου», κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας.
Ο εισηγητής του ΛΑ.Ο.Σ., Παύλος Μαρκάκης, ανέφερε ότι η δεινή ρητορική του υπουργού Οικονομικών τον σώζει, ενώ υποστήριξε ότι το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα κινείται σε λανθασμένη κατεύθυνση με κραυγαλέες αδικίες.
«Η ονομαστική ψηφοφορία είναι δεδομένη», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ., Μάκης Βορίδης, ενώ συμπλήρωσε ότι «καμία πτώχευση δεν μπορεί να γίνει αν υπάρχει πολιτική απάντηση».
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Λούκα Κατσέλη, τόνισε ότι στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων πρέπει να υπάρξουν διορθωτικές αλλαγές γιατί, όπως είπε, σε πολλά σημεία το περιεχόμενο της έκθεσης είναι πάρα πολύ γενικόλογο και μπορεί να δημιουργήσει πολλές παρεξηγήσεις.
Ακόμα και νεοφιλελεύθερος να είσαι δεν κάνεις αποκρατικοποιήσεις σε μια χώρα που είναι υπό χρεοκοπία, υπογράμμισε ο ανεξάρτητος βουλευτής Βαγγέλης Παπαχρήστος, ενώ χαρακτήρισε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα εντελώς αποτυχημένο και χωρίς αναπτυξιακή προοπτική.
Των επιλογών της κυβέρνησης υπεραμύνθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, που τόνισε μεταξύ άλλων ότι «οι κρίσιμες στιγμές που περνά η χώρα καθιστούν μοναδική την υποχρέωση που έχουν και οι 300 βουλευτές απέναντι στα 10 εκατομμύρια των Ελλήνων».