Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τη σκυτάλη παίρνουν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης για τη νέα συνάντηση με τους θεσμούς, που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Στη συνεδρίαση υπό υπό τον πρωθυπουργό συζητήθηκε η πορεία των διαπραγματεύσεων, το χρονοδιάγραμμα αλλά και τα αγκάθια της συμφωνίας. Στόχος του Μαξίμου να ψηφιστεί η συμφωνία μέχρι την προσεχή Πέμπτη.
Εάν ο στόχος επιτευχθεί δεν αποκλείεται να κατατεθεί στη Βουλή την Τετάρτη για να ψηφιστεί την Πέμπτη, ώστε την επομένη Παρασκευή 14 Αυγούστου, να συγκληθεί το Eurogroup και να πάρουν σειρά τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια, με πρώτο το Φινλανδικό που έχει θέσει ως δικό του deadline την Παρασκευή.
Για το ενδεχόμενο συμφωνίας μέχρι την προσεχή Παρασκευή 14 Αυγούστου έκανε λόγο και το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, σύμφωνα με το οποίο η χθεσινές συζητήσεις έδειξαν την «εξαιρετική συνεργασία»της Ελλάδας με τους δανειστές της.
Κλείδωσαν τα προαπαιτούμενα
Σύμφωνα με ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος έκλεισαν όλα τα προαπαιτούμενα για την πρώτη εκταμίευση, τα οποία θα αποτελέσουν ειδικό άρθρο στο κείμενο της συμφωνίας, που θα πρέπει να επικυρώσει εντός της εβδομάδας το ελληνικό κοινοβούλιο, σύμφωνα με το Mega.
Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη κλειδώσει η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και από τα 66 ευρώ ανά χιλιόλιτρο θα πάει σταδιακά και σε δύο δόσεις στα 330 ευρώ. Σίγουρες θεωρούνται οι αλλαγές στις 100 δόσεις καθώς αναμένεται η αύξηση του επιτοκίου από 3% σε 5%, ενώ οφειλές που δεν ξεπερνούν τις 5.000 ευρώ θα παραμένουν άτοκες.
Επίσης αναμένεται να υπάρξει μείωση του αριθμού των δόσεων για τους “έχοντες” ωστόσο δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά τα εισοδηματικά κριτήρια που θα περιλαμβάνονται στη νέα διάταξη. Εκτός προαπαιτούμενων παραμένουν οι πρόωρες συντάξεις καθώς το θέμα θεωρείται εξαιρετικά πολύπλοκο, έχει διάφορες παραμέτρους αλλά και πολιτικό κόστος.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι όποιες αλλαγές στις πρόωρες συντάξεις θα συζητηθούν μαζί με τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό. Στη σημερινή συνάντηση κυβέρνηση και δανειστές αναμένεται να συζητήσουν το θέμα των κόκκινων δανείων που αποτελεί αγκάθι καθώς συνδέεται άμεσα και με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Πηγές αναφέρουν ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί σε δύο φάσεις.
Η πρώτη φάση θα έχει όλες τις παρεμβάσεις και αλλαγές στην ισχύουσα νομοθεσία και η δεύτερη φάση θα περιλαμβάνει το ποιος θα είναι ο φορέας της διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος με γνώση των διαπραγματεύσεων επισήμαινε πάντως ότι οι δανειστές χθες έκαναν πίσω στην απαίτησή τους για άρση της προστασίας της α’ κατοικίας, ωστόσο παραμένει υπό συζήτηση ένα πλαφόν στην αξία της α’ κατοικίας που ίσως φτάσει τις 300.000 ευρώ.
Αναφορικά με το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ του κουαρτέτου και των Ελλήνων διαπραγματευτών για τον τρόπο λειτουργίας του, τη δομή του αλλά και τα περιουσιακά στοιχεία που θα διαχειριστεί. Η ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί μόνο πώληση αλλά και αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου.
Πιέσεις ασκούνται και στο θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου, σύμφωνα με τα όσα έλεγε κυβερνητική πηγή. Το θέμα αποτελεί δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ωστόσο για την υλοποίησή της πρέπει να αποφασιστούν οι φάσεις της αλλά και το τι ακριβώς θα περιλαμβάνει η απελευθέρωση αυτή.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, στην χθεσινή συζήτηση Τσακαλώτου – Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών καταγράφηκε μεγάλη πρόοδος και σχεδόν έκλεισαν όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα.
Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, δεν θα περιλαμβάνονται οι διατάξεις για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, αλλά θα υπάρχουν αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Αλλαγές που θα αφορούν στο επιτόκιο και στην εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων με τα οποία θα περιορίζονται ο αριθμός των δικαιούχων των 100 δόσεων.
Επίσης για τις αλλαγές στη φορολόγηση των αγροτών, στην παρούσα φάση αναμένεται να αυξηθεί η φορολόγηση του πετρελαίου των αγροτών αλλά η αύξηση αυτή θα γίνει σε δύο στάδια. Σε ότι αφορά την εισφορά αλληλεγγύης φαίνεται πως οι δύο πλευρές καταλήγουν στο να μην αλλάξει. Αυτό σημαίνει ότι μάλλον θα παραμείνει το κλιμάκιο της εισφοράς για εισόδημα πάνω από 500.000 ευρώ στο 8%.
Σχετικά με το θέμα των κόκκινων δανείων, οι δανειστές ζητούσαν αλλαγές στο νόμο Κατσέλη και συγκεκριμένα να αίρεται υπό προϋποθέσεις η προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά κάτι τέτοιο φαίνεται πως δεν θα προχωρήσει. Ενδεχομένως όμως να υπάρξει ένα όριο αντικειμενικής αξίας.