«Θέλετε αφορμή για να φύγετε από την αίθουσα σε αυτή την κρίσιμη στιγμή εξαιτίας μιας παρεξήγησης κι επειδή μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις ή ερμηνείες της ιστορίας», δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου παίρνοντας το λόγο τη στιγμή που οι βουλευτές της ΝΔ είχαν σηκωθεί από τα έδρανα και ετοιμάζονταν να αποχωρήσουν από την αίθουσα του κοινοβουλίου.

Ο πρωθυπουργός συνέχισε την παρέμβασή του κάνοντας σαφή την πρόθεσή του να μην καλύψει την τοποθέτηση του Θεόδωρου Πάγκαλου περί μη δημοκρατικών κυβερνήσεων προ του 1981, η οποία και πυροδότησε όλη την ένταση.

Όπως δήλωσε, «κανείς δεν είπε ότι το 1974 δεν ήρθε η δημοκρατία αλλά ότι το 1981, μετά από δεκαετίες αποστασιών, οι τάξεις που είχαν φυλακιστεί και εξοριστεί ήρθαν στην εξουσία. Το να χρησιμοποιήσετε την αφορμή να αδειάσει η πτέρυγά σας και να δοθεί η εντύπωση στο εξωτερικό και το λαό ότι φεύγετε όταν εμείς ζητάμε συναινέσεις και διαβουλεύσεις, αποδεικνύει από σας τη σκοπιμότητα».

Ο Γιώργος Παπανδρέου απευθύνθηκε μάλιστα στον παριστάμενο πρώην πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα, να μεσολαβήσει ώστε οι βουλευτές να παραμείνουν και να συνεχιστεί ώριμα η κρίσιμη θεσμική διαδικασία.