Με οριακή «επούλωση» των πληγών στο σώμα της λαβωμένης κυβέρνησης – μειοψηφίας πλέον -, ο Αλέξης Τσίπρας μέσα από την υπερψήφιση και της δεύτερης δέσμης προαπαιτούμενων μέτρων κατάφερε να κερδίσει κάτι λιγότερο από 30 ημέρες σχετικής ψυχραιμίας.
Στο Μέγαρο Μαξίμου ευτύχησαν να δουν τις διαρροές της μέχρι πρότινος κυβερνητικής πλειοψηφίας να μειώνονται από 39 σε 36, αριθμώντας πλέον 126 βουλευτές. Διασφαλίστηκε κατ’ αυτόν τον τρόπο το ψυχολογικό και πολιτικό φράγμα των 120 βουλευτών, το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας είχε θέσει ως όριο, κάτω από το οποίο θα παραιτούνταν, παραδίδοντας την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Το χρονικό αυτό περιθώριο που κέρδισε ο πρωθυπουργός ωστόσο, δεν αναμένεται να συνδυαστεί με… διακοπές για την κυβέρνηση, καθώς τα «μπάνια του λαού» εξασφαλίστηκαν ουσιαστικά μόνο για τον κόσμο. Ο Αλέξης Τσίπρας και το κυβερνητικό επιτελείο έχει μπροστά του έναν μήνα να κλείσει τη διαπραγμάτευση για το τρίτο πακέτο διάσωσης από τον ESM μέχρι τις 20 Αυγούστου, χωρίς να χρειάζεται να αγχώνεται για επιπρόσθετα μέτρα, αφού τυχόν νέες υποχρεώσεις που θα απορρέουν από τη συμφωνία με τους εταίρους θα δρομολογηθούν για μετά το Σεπτέμβριο, σε πλήρη συνεννόηση με τους πιστωτές.
Αυτό ανέφεραν εξάλλου και κυβερνητικές πηγές μετά την μαραθώνια ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα, τονίζοντας ότι σε αυτό το διάστημα αναμένονται νομοθετήματα που δεν σχετίζονται με τη συμφωνία, και τα οποία θα κινούνται στους τέσσερις άξονες που έθεσε ο πρωθυπουργός, άξονες στους οποίους, όπως διευκρίνισε, θα πρέπει να ριχτεί το βάρος της κυβερνητικής πολιτικής. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός είχε τονίσει ότι θα πρέπει να ριχτεί το βάρος της κυβερνητικής πολιτικής αφορούν α) στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής, β) στην προώθηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων και αναγκαίων αλλαγών στο πολιτικό σύστημα, γ) στην προώθηση στοχευμένων δράσεων για τη στήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων και δ) στην προσπάθεια άμεσης προσέλκυσης επενδύσεων στην χώρα, ώστε να αντισταθμιστούν οι υφεσιακές τάσεις στην οικονομία.
Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να κερδίσει έναν μήνα ηρεμίας στο εσωτερικό μέτωπο του ΣΥΡΙΖΑ και να καταστρώσει τα σχέδιά του για το «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» που επίκειται από το Σεπτέμβριο στο κόμμα αλλά και τις εκλογές που θεωρείται πλέον απίθανο να μην γίνουν μέσα στο φθινόπωρο, καθώς ως κυβέρνηση μειοψηφίας πλέον στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι θα λειτουργούν με δεμένα τα χέρια και δεν μπορούν ούτε να μακροημερεύσουν, ούτε να προβούν στις νομοθετικές τομές που έχει σχεδιαστεί.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να επιλέξει ως πεδίο σύγκρουσης το ανοιχτό συνέδριο του κόμματος, στο οποίο θα τονίσει ότι η Κουμουνδούρου πρέπει να αντιστοιχηθεί με την κοινωνική βάση που την στηρίζει, στέλνοντας έτσι το μήνυμα στους διαφωνούντες και την Αριστερή Πλατφόρμα. Καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα που ακολουθεί στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού θα επιδοθούν σε πολιτικό «μασάζ» στους διαφωνούντες, ώστε να αμβλυνθούν οι αντιθέσεις και να υπάρξουν οι περισσότερες δυνατές επιστροφές στην κυβερνητική πλειοψηφία και την κεντρική πολιτική γραμμή.
Μέχρι τότε αναμένεται να έχει διευθετηθεί και το μείζον πολιτικό θέμα με την Πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, με την τελευταία να έχει απορρίψει οριστικά τα σενάρια παραίτησης, επιδιώκοντας να εξαντλήσει όλα τα θεσμικά όπλα που της παρέχει η θέση της. Την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να αποφύγει την πολωτική απόφαση για πρόταση δυσπιστίας κατά της Προέδρου, δεδομένης τόσο της προσωπικής τους σχέσης όσο και των οξυμένων πνευμάτων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία θα επιχειρήσει να κατευνάσει.