Στη μόνιμη σχέση αγάπης – μίσους μεταξύ της Ελλάδας και της Δύσης, η οποία χρονολογείται από το 1821 εστιάζει η βρετανική εφημερίδα Financial Times.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, για τους Έλληνες η Δύση συνιστά μία κοινότητα αναπτυγμένων οικονομιών και δημοκρατιών. Άλλωστε, οι Έλληνες οφείλουν την ανεξαρτησία τους εν μέρει στη βρετανική υποστήριξη. Το ίδιο ισχύει και με τις ΗΠΑ για την περίοδο μετά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Όμως, συνεχίζουν οι Financial Times, οι Έλληνες «βλέπουν» τη Δύση και ως μία ένωση ισχυρών κρατών, η οποία ασκεί πολιτικό, οικονομικό και ενίοτε στρατιωτικό έλεγχο στην Ελλάδα. Ενδεικτικός ήταν άλλωστε, ο επί αρκετές δεκαετίες διεθνής οικονομικός έλεγχος της Ελλάδας, ο οποίος ξεκίνησε το 1898 ως απόρροια της πτώχευσης του 1893.
Την περίοδο της ναζιστικής κατοχής (1941 – 1944) ακολούθησε, σημειώνει το δημοσίευμα, μία μακρά περίοδο αμερικανικής επιρροής, με μοναδικό διάλειμμα, την επταετία της Χούντας.
«Όλα αυτά τα τραύματα υποτίθεται ότι επουλώθηκαν με την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη» τονίζει η εφημερίδα, προσθέτοντας ωστόσο, ότι η οικονομική κρίση επανέφερε στο προσκήνιο τα διττά αισθήματα των Ελλήνων προς τη Δύση.
«Οι πιστωτές άλλωστε, θεωρούνται για τους Έλληνες ελευθερωτές και δυνάστες ταυτοχρόνως» υπερθεματίζουν καταλήγοντας οι Financial Times.