Ομιλία που στο μεγαλύτερο μέρος της απευθυνόταν στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της βουλής και κάλεσε τους πάντες να ψηφίσουν ναι προκειμένου να μην αποτελέσει η κυβέρνηση της Αριστεράς μια παρένθεση.
«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή και καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις κριτήριο την ευθύνη που μας βαραίνει. Όλους αυτούς του πέντε μήνες δώσαμε ένα σκληρό αγώνα που είχε και λάθη και παραλείψεις -αναλαμβάνω τις ευθύνες μου και δεν δραπετεύω από αυτές). Νιώθω περήφανος για την μάχη που δώμα. Άνιση μάχη δύσκολη απέναντι όχι απλά σε κατεστημένα συμφέροντας εντός της χώρας που είχαν σαν στόχο να σαμποτάρουν την προσπάθεια. Τα βάλαμε με ισχυρούς αντιπάλους. Από την μια πλευρά ήταν το δίκιο και από την άλλη η οικονομική ισχύς. Αφήσαμε παρακαταθήκη αξιοπρέπειας στην Ευρώπη και τον κόσμο και αυτή η παρακαταθήκη δεν σβήνει. Η σπορά θα καρποφορήσει στην Ευρώπη. Η μάχη αυτή άφησε τον σπόρο της. Η μάχη αυτή άφησε μια Μεγάλη ρωγμή ιδεολογική στην Ευρώπη. Αυτή η πολιτική και ιδεολογική σύγκρουση έχει χαρακτηριστικά πολιτικά. Η αριστερά, οι σοσιαλιστές και οι πράσινοι υποστήριξαν την Ελλάδα, ενώ από την άλλη πλευρά οι δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος μας πολέμησαν», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Θέλω να διαβεβαιώσω όλους και όλες που έχουν την αίσθηση ότι η κατάληξη δεν θα διαφέρει από τις προηγούμενες φορές πως πολύ σύντομα θα διαψευστούν. Το παλιό έχει τελειώσει στη χώρα. Υπάρχει μια κρίσιμη διαφορά. Ανάμεσα σε αυτούς που δίνουν την σκληρή μάχη με την ψυχή τους και εκείνοι που παραδίδονται. Δύσκολη συμφωνία που θα μας βάλει σε στενά δημοσιονομικά πλαίσια. Εμείς όμως δεν πρόκειται να δεχθούμε νεοφιλελεύθερες επιταγές» και συμπλήρωσε ότι: «Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω από την δέσμευσή μας να αγωνιστούμε για το δίκιο του λαού μας. Δεν πρόκειται να κάνουμε το χατίρι σε κανέναν από τους πολιτικούς μας αντιπάλους εντός και εκτός της χώρας πως θα αποτελέσουμε μια μικρή παρένθεση μέσα στον χρόνο».
Τέλος ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως: «Δεν θα προσπαθήσω να ωραιοποιήσω την κατάσταση αλλά σε αυτή τη χώρα μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα που θα αποκαταστήσουν την πληγωμένη υπερηφάνεια του λαού. Δεν είμαι από αυτούς που πιστεύουν πως για όλα τα δείνα φταίνε οι έξω. Ο μεγάλος αντίπαλος -και μιλάω με όρους ταξικούς- βρίσκεται εντός του συνόρων. Είναι όλοι αυτοί που όλα αυτά τα χρόνια ευνοήθηκαν από τις μνημονιακές πολιτικές. Άκουσα πολλούς από εσάς να μιλάτε για τον εκβιασμό. Θα ήθελα να σας ρωτήσω με μεγάλη ειλικρίνεια: είναι υπαρκτός ή πλαστός αυτός ο εκβιασμός; Και αναφέρομαι στις επιλογές που είχα σε αυτή την 17ωρη διαπραγμάτευση. Η μια ήταν να δεχθώ μια συμφωνία σε πολλά σημεία της οποία διαφωνώ. Η δεύτερη επιλογή ήταν η άτακτη χρεοκοπία. Η Τρίτη ήταν το σχέδιο Σόιμπλε και το παράλληλο νόμισμα. Ανάμεσα σε αυτές τις επιλογές βάρυνε η επιλογή της ευθύνης απέναντι στα λαϊκά στρώματα να μην οδηγηθεί σε χειρότερη θέση από αυτή που είναι τώρα. Ο εκβιασμός θεωρείται πως είναι πλαστός είμαι ανοιχτός να ακούσω εναλλακτικές. Αν θεωρείται πως είναι πραγματικός δεν υπάρχει εναλλακτική από τα μοιραστούμε όλοι μαζί το βάρος αυτής της ευθύνης. Είμαι ο τελευταίος που θα δραπετεύσει από τις ευθύνες αλλά και ο τελευταίος που θα προσχωρήσει στο σχέδιο να φύγει από αυτά τα έδρανα αυτή η κυβέρνηση που έδωσε την σκληρή μάχη».
Κατά την δευτερολογία του μάλιστα ο Πρωθυπουργός απαντώντας στον κύριο Μεϊμαράκη υπογράμμισε εκ νέου τα θετικά στοιχεία που κάνουν τη διαφορά της εν λόγω συμφωνίας.
Όπως επεσήμανε «το mail Χαρδούβελη καθώς και το γεγονός ότι βγαίναμε από το μνημόνιο τον προηγούμενο Νοέμβριο, και μάλιστα με την περιβόητη πιστωτική γραμμή, την οποία την ανακοινώσατε και άρχισαν τα spreads να ανεβαίνουν στο θεό, ήταν κάπως εικονικό».
Επισημαίνοντας πως η περίοδος που διανύουμε είναι κρίσιμη και για το λόγο αυτό πρέπει να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας συμπλήρωσε πως «με χρέος 180% του ΑΕΠ το οποίο προσεγγίζει το 200% του ΑΕΠ, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση ΔΝΤ, δεν μπορούμε να μιλάμε για μια χώρα που υπάρχει περίπτωση να βγει στις αγορές, αν δεν υπάρχουν ταχύτατοι ρυθμοί ανάπτυξης κι αν δεν έχει έρθει αναδιάρθρωση του χρέους.
Συμπλήρωσε πως οι συμφωνίες – μνημόνια που είχαν έρθει στη Βουλή «είχαν βαρύτερη δημοσιονομική προσαρμογή, ενώ τα μέτρα που έρχονται τώρα βαριά κι αναγκαστικά, όμως με αυτά τα 85 δις, δηλαδή τα 60 αν αφαιρέσουμε αυτά των τραπεζών, καλύπτουν πλήρως τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, και για το λόγο αυτό, για την επόμενη τριετία, έχουμε μια defacto αναδιάρθρωση του χρέους και ταυτόχρονα έχουμε και μια ισχυρή δέσμευση να to συζητήσουμε ξανά το 2022 όπου θα έχουν συσσωρευτεί οι πληρωμές.
Ταυτόχρονα, όπως επεσήμανε ο κ. Τσίπρας έχουμε πρώτη φορά την ρητή δήλωση του ΔΝΤ που αναφέρει πως οι Ευρωπαίοι πρέπει να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση. «Επιπλέον η συμφωνία αυτή εξασφαλίζει κι ένα πακέτο 35 δις ευρώ για επενδύσεις με την υπόσχεση ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών θα είναι εμπροσθοβαρείς, άμεσες.
Ξεκαθάρισε βέβαια πως «η δυνατότητα να αντισταθμιστούν οι υφεσιακές τάσεις των μέτρων λιτότητας εξαρτάται σε μέγιστο βαθμό από το κλίμα εμπιστοσύνης που θα δημιουργηθεί στις αγορές ότι τελείωσε η συζήτηση περί Grexit. Αυτό που έχουμε στα χέρια μας είναι μια συμφωνία δύσκολη που μπορεί όμως να δώσει μια προοπτική έξοδο από την κρίση ίσως και νωρίτερα από το υπολογισμένο».
Τέλος ανέφερε πως αν υπάρχει ανησυχία από πλευράς της Νέας Δημοκρατίας για το τι θα ψηφίσει η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν παρά να καταθέσουν πρόταση μομφής ή να προτείνουν εκλογές.