«Η προηγούμενη κυβέρνηση, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, παρήγαγε τιτάνιο έργο, το οποίο θα συνεχίσουμε», υπογράμμισε, σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου που συνήλθε υπό τη νέα σύνθεσή του και ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.
Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στο Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος μετετέθη στο υπουργείο Περιβάλλοντος από το υπουργείο Οικονομικών, λέγοντας ότι τους επί 20 μήνες σήκωσε στους ώμους του το βάρος των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με τους ευρωπαίους εταίρους.
Αναλυτικά, ο πρωθυπουργός τόνισε:
«Βρισκόμαστε και πάλι σε μια κρίσιμη καμπή, στο μέσο μιας διαπραγμάτευσης δύσκολης και καθοριστικής για το μέλλον της χώρας, προκειμένου να δώσουμε βιώσιμη λύση στο άμεσο και μείζον εθνικό πρόβλημα, το πρόβλημα του χρέους που απειλεί να μας αφανίσει και να καταστρέψει τη ζωή εκατομμυρίων Ελλήνων, και να εγγυηθούμε την ασφάλεια και τη σιγουριά σε αυτή την πορεία», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αμέσως μετά την ορκωμοσία του νέου κυβερνητικού σχήματος.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι με τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης γίνεται μια επανεκκίνηση, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση με την προηγούμενη σύνθεσή της «απέδωσε ένα τιτάνιο, εντυπωσιακό και ιστορικό έργο».
Ο κ. Παπανδρέου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου ως υπουργού Οικονομικών που «σήκωσε στην πλάτη του ασήκωτα βάρη σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα», ενώ χαρακτήρισε το έργο του κ. Παπακωνσταντίνου «εθνικό» και πρόσθεσε ότι «τίμησε τη χώρα και την κυβέρνηση δίνοντας δύσκολες μάχες για να κρατηθούμε όλοι όρθιοι».
Αναφερόμενος στο διάδοχο του κ. Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών, ο πρωθυπουργός είπε ότι ο -και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης- Ευάγγελος Βενιζέλος «για τον οποίο έχουμε όλοι τα καλύτερα εχέγγυα ότι θα συμβάλλει και αυτός, με την εμπειρία και τις ικανότητές του, στην ολοκλήρωση της κρίσιμης διαπραγμάτευσης που είναι σε εξέλιξη, αλλά βεβαίως και στην εφαρμογή ενός ιδιαίτερα επίπονου και δύσκολου προγράμματος μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών, που θα οδηγήσουν τη χώρα μας σε μια βιώσιμη οικονομία τα επόμενα χρόνια».
Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αποδώσει εύσημα και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ αλλά και στο κόμμα που, όπως είπε, μαζί με τους πολίτες έδωσαν την μάχη για τη διάσωση της χώρας αλλά και για να ανοίξουν προοπτικές για τις επόμενες γενιές μέσω βαθιών αλλαγών που επιχειρεί η κυβέρνηση.
«Ο κάθε απολογισμός θα βρει και αδυναμίες και λάθη, αλλά το έργο δεν αμφισβητείται και πρέπει να είναι όλοι υπερήφανοι γι’ αυτό, και όσοι βρίσκονται εδώ, στη νέα σύνθεση, αλλά και όσοι δεν είναι πια στην προηγούμενη θέση τους», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η χώρα δεν είναι μόνη της στη μάχη που δίνει, καθώς οι χώρες δεν είναι πλέον απομονωμένες στα εσωτερικά τους προβλήματα. Είμαστε στο κέντρο των διεθνών εξελίξεων, ανέφερε, και «η κάθε απόφασή μας επηρεάζει τις εξελίξεις, όπως και οι εξελίξεις επηρεάζουν εμάς. Γι’ αυτό και η μάχη, δεν είναι μια μάχη μόνο εσωτερική για να αλλάξουμε τη χώρα, είναι μια μάχη διαπραγμάτευσης, μια μάχη πρότασης και για την Ελλάδα, αλλά και για θεσμούς και λειτουργίες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο».
Εξειδικεύοντας ότι όρισε ως «επανεκκίνηση», ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για κυβέρνηση συνεκτική, λειτουργική, μάχιμη και αποφασισμένη να ολοκληρώσει το έργο της, ενώ στη συνέχεια επανέλαβε παλαιότερη αποστροφή του περί «αντιεξουσιαστών στην εξουσία», δηλαδή, όπως είπε, «όχι εκπρόσωποι της γραφειοκρατίας, με την οποία βέβαια δουλεύουμε και την οποία πρέπει να αλλάξουμε, όχι αφομοιωμένοι στο σύστημα της καθημερινότητας, των μικρών ή μεγαλύτερων κρίσεων, αλλά έχοντας στοχεύσεις βαθέων τομών. Όχι απομονωμένοι στους τέσσερις τοίχους των γραφείων μας, αλλά όντας εκφραστές και εγγυητές της απαίτησης των πολιτών και του λαού για μεγάλες αλλαγές».
Ο πρωθυπουργός είπε ότι η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα των αλλαγών θα ελαφρύνει το βάρος που δεν είναι μόνο οικονομικό και το οποίο σηκώνει ο πολίτης και έκανε λόγο για χτύπημα της διαφθοράς, μείωση της γραφειοκρατίας, “ανατροπή” του τρόπου διοίκησης μέσω σύγχρονων τρόπων και λειτουργιών και χτύπημα των ανισοτήτων.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι η διαβούλευση με την Κοινοβουλευτική Ομάδα, το κόμμα, τους κοινωνικούς φορείς και εταίρους αλλά και με τη νεολαία, θα έχει ως καρπό καλύτερες αποφάσεις, αποδεκτές από τους πολίτες.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι η επανεκκίνηση θα αξιοποιήσει τις στέρεες βάσεις των θετικών επιτευγμάτων της κυβέρνησης και έθεσε στη συνέχεια τις νέες κυβερνητικές προτεραιότητες πέραν της δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Ειδικότερα, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για συνέχιση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων στη Δημόσια Διοίκηση που θα υλοποιηθούν μέσω του νεοσύστατου υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ώστε να δοθεί βάρος στο κεντρικό κράτος, αλλά και στήριξη στην αποκεντρωμένη δομή.
Η επόμενη προτεραιότητα που έθεσε ο πρωθυπουργός αφορά την ανάπτυξη για την οποία, όπως είπε, πολλά υπουργεία θα πρέπει να συνεργαστούν ώστε να αλλάξει το παραγωγικό πρότυπο με έμφαση στην «πράσινη» ενέργεια και ανάπτυξη, καθώς και στη δημιουργία παραγωγικής και βιώσιμης οικονομίας. Επίσης ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για εκσυγχρονισμό δικτύων και υποδομών, ενώ ειδικά για την πρόσβαση στο Διαδίκτυο τόνισε ότι η πρόσβαση στην πληροφόρηση πρέπει να προχωρήσει με ταχύτητα.
Ιδιαίτερο βάρος έριξε ο κ. Παπανδρέου στο θέμα της ανεργίας, προαναγγέλλοντας μεταξύ άλλων και την σε σύντομο χρονικό διάστημα σύγκληση υπουργικού συμβουλίου με μοναδική ατζέντα το ζήτημα αυτό.
Αναφερόμενος σε «αδυναμίες του πολιτικού συστήματος που πρέπει να διορθωθούν», ο κ. Παπανδρέου είπε ότι μια σειρά ζητημάτων πρέπει να αποτυπωθούν, να γίνουν αντικείμενο επεξεργασίας με τα κόμματα του Κοινοβουλίου, ενώ ορισμένα από αυτά «θα μπορούσαν να τεθούν και υπό μορφή δημοψηφίσματος για να υπάρξει απόφαση από τον ελληνικό λαό».
Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική της χώρας, ο πρωθυπουργός είπε ότι «με σκληρή δουλειά έχει αλλάξει τους τελευταίους μήνες η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό», ανέφερε ότι η παρουσία της Ελλάδας και η συμμετοχή της στις προσπάθειες για ειρήνη και επίλυση των προβλημάτων στην ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο θα συνεχιστεί δυναμικά και επισήμανε ότι οι πρόσφατες εκλογές σε δύο γειτονικές μας χώρες «σημαίνουν και μια ανανεωμένη προσπάθεια επίλυσης χρονιζόντων θεμάτων».
Ευχόμενος «καλή επιτυχία» στο νέο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την εισήγησή του λέγοντας ότι «έχουμε μπροστά μας πολλή και σκληρή δουλειά ως κυβέρνηση, ως κόμμα, ως Κοινοβουλευτική Ομάδα, τους επόμενους 28 μήνες της θητείας μας, μέχρι την ώρα που θα μας αξιολογήσουν οι πολίτες, στις εκλογές του 2013, όπου τότε όλοι θέλουμε να μπορούμε να πούμε -και αυτό είναι το στοίχημά μας- ότι και τα καταφέραμε, και φέραμε ξανά ελπίδα, όχι μόνο για το παρόν, αλλά και για το μέλλον της χώρας και για τα παιδιά μας».