«Το δυνατό ΟΧΙ είναι στο χαρτοφυλάκιο των διαπραγματεύσεων αυτής της κυβέρνησης, προσδιορίζοντας τον έντιμο συμβιβασμό, που πρέπει να υπογραφεί μέσα στα πλαίσια της Ευρωζώνης και μέσα στην οικογένεια της ΕΕ» επισήμανε ο υφυπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουίκ, σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Στο Κόκινο 105,5».
Τόνισε ότι «ζούμε οριακές ώρες όπου είναι καθήκον μας να βγάζουμε προς τα έξω, προς τους άλλους Ευρωπαίους εταίρους, την εικόνα της εθνικής ομοψυχίας (με βάση το Κοινό Ανακοινωθέν που υπέγραψαν οι πέντε αρχηγοί)». Ο κ. Κουίκ εκτίμησε ότι «αυτή την εθνική συνεννόηση από χτες τη χάνουμε, καθώς βλέπω αλλαγή στις κινήσεις του νέου πρόεδρου της ΝΔ. Φοβάμαι, ότι εξακολουθεί αυτό το κόμμα να το επηρεάζει το “σύνδρομο Σαμαρά”, που τόσο πολύ το έχει ζημιώσει» και πρόσθεσε: «Περιμένω από το κόμμα που ίδρυσε ο Καραμανλής, να έχει – αν μη τι άλλο αυτήν τη περίοδο – μια πολύ διαφορετική και υπεύθυνη συμπεριφορά».
Επίσης, εξέφρασε τις αμφιβολίες του για τις εκ νέου συγκεντρώσεις στην πλατεία Συντάγματος λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν είναι το καλύτερο “δείγμα γραφής” προς τους Ευρωπαίους εταίρους, οι επερχόμενες συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα, σήμερα για το ΝΑΙ και αύριο για το ΟΧΙ, που εκπέμπουν μια διχαστική εικόνα. Η λογική επιβάλλει να γινόταν μια συγκέντρωση, που να εκπέμψει τον άρρητο ευρωπαϊκό μας προσανατολισμό από όλους μας».
«Επειδή γίνεται πολλή κουβέντα για επερχόμενα σκληρά μέτρα, οφείλω να επισημάνω ότι, αλλιώς τα όποια σκληρά μέτρα θα τα διαχειριστεί μια κυβέρνηση με τον δικό μας προσανατολισμό και αλλιώς κυβερνήσεις όπως οι προηγούμενες» είπε ο κ. Κουίκ, εξηγώντας ότι «εμείς θα διαχειριστούμε με κατεύθυνση τον άνθρωπο, τον μικρομεσαίο και τον ανήμπορο, ενώ οι άλλοι θα είχαν στην λογική τους κυρίως τους τραπεζίτες (κάνοντας τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους)».
Όταν μιλάμε για σκληρά μέτρα, συμπλήρωσε, να μην παρλείπεται ότι «ταυτόχρονα θα έχουμε και δύο πολύ σημαντικά θετικά πρόσημα. Το ένα αφορά σε μια περίοδο αναπτυξιακής συμφωνίας για τρία χρόνια (που σταματά τις τρίμηνες βασανιστικές «αξιολογήσεις»), χωρίς ράβε – ξήλωνε εφαρμοστικών νόμων και το άλλο στην επιβεβλημένη διαχείριση της βιωσιμότητας του χρέους» και όπως ανέφερε «μπορεί μεν η ‘Ανγκελα Μέρκελ να διαφωνεί με το κούρεμα, αλλά προανήγγειλε την ελάφρυνσή του, προφανέστατα με ένα πολύ σημαντικό χρόνο επιμήκυνσης της αποπληρωμής του από είκοσι έως σαράντα χρόνια».
Ο κ.Κουίκ συνέστησε ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, ειδικά από τους εκπροσώπους των πέντε κομμάτων που εμφανίζονται στην τηλεόραση και κατέληξε λέγοντας «η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει μέσα στο «σκληρό» πυρήνα της Ευρώπης, έτσι ώστε αυτή η κυβέρνηση να συμβάλλει στη διαμόρφωση αποφάσεων, που θα βοηθήσει στην επαναφορά της Ευρώπης, εκεί που μας αξίζει. (Των Λαών, Εθνών και Αλληλεγγύης)».