Αρκετοί Γερμανοί πολιτικοί εμφανίζονται επιφυλακτικοί μετά το «όχι» στο ελληνικό δημοψήφισμα για τη δυνατότητα παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη και τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.
Ο Γερμανός Επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ μιλώντας στην εφημερίδα Bild εξέφρασε αμφιβολίες για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.
«Μια χρεοκοπημένη χώρα η οποία υιοθετεί ένα παράλληλο νόμισμα δεν ταιριάζει στη νομισματική ένωση», είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα ο Έτινγκερ εμφανίστηκε επιφυλακτικός και για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της. «Το δημοψήφισμα μπορεί να κινητοποίησε τους πολίτες, αλλά δεν αλλάζει το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται λίγο πριν τη χρεοκοπία», επεσήμανε.
Και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης τάσσονται κατά της παροχής νέας βοήθειας προς την Ελλάδα.
«Η Ελλάδα είπε “όχι”», δήλωσε ο γενικός γραμματέας των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Αντρέας Σόιερ στη Bild. «Το όχι σημαίνει για εμάς όχι στις διαπραγματεύσεις και το πακέτο βοήθειας», εξήγησε.
Ο Πέτερ Ράμζάουερ (CSU) πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της Μπούντεσταγκ επεσήμανε ότι το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος εκλαμβάνεται ως «όχι σε οποιαδήποτε μορφή νέου πακέτου βοήθειας».
Ο αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU/CSU για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις Κρίστιαν φον Στέτεν ζήτησε «να τερματιστεί το πείραμα με τους έτοιμους για μεταρρυθμίσεις Έλληνες στην ευρωζώνη».
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χανς-Πέτερ Φρίντριχ προειδοποίησε ότι η ατολμία και η αναποφασιστικότητα των ηγετών των χωρών της ΕΕ αποτελεί «μεγάλο κίνδυνο για το ευρώ».
Ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ (CSU) επανέλαβε μιλώντας στην εφημερίδα Passauer Neuen Presse το αίτημά του για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. «Οτιδήποτε άλλο δεν έχει οδηγήσει μέχρι στιγμής σε κάποιο αποτέλεσμα», επεσήμανε.
Η Ελλάδα ξεκαθάρισε «ότι επιθυμεί ένα άλλο μοντέλο από αυτό της Ευρώπης», πρόσθεσε ο Ζέντερ, εξηγώντας ότι το ευρωπαϊκό μοντέλο είναι «χρήματα με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις» και το ελληνικό «χρήματα χωρίς μεταρρυθμίσεις».
«Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς απέναντι στον εαυτό μας και τους Έλληνες. Το μόνο που μένει είναι το Grexit», τόνισε ο Ζέντερ.