Το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος στην Ελλάδα είναι από τα κεντρικά θέματα που προβάλλονται σήμερα στον Τύπο της Σλοβενίας.
«Ιστορική μέρα για τη Γηραιά Ήπειρο, καθώς οι Έλληνες είπαν ξεκάθαρο “όχι” στην τρόικα» είναι ο τίτλος πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος της εφημερίδας «Ντνέβνικ», στο οποίο τονίζεται ότι η έκβαση δεν είχε προβλεφθεί από για όσους παρακολουθούσαν το δημοψήφισμα.
Εξετάζοντας την επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στην Ελλάδα, σε σχόλιό της η εφημερίδα «Bέτσερ» τονίζει το μήνυμα που εξάγεται δεν είναι σαφές.
«Το μόνο πράγμα που πραγματικά έχει σημασία είναι ότι είμαστε μάρτυρες μιας ανθρώπινης τραγωδίας που εκτυλίσσεται στην κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού. Αυτό πρέπει να έχουμε υπόψη και είναι αρκετά απλό. Όλοι οι Ευρωπαίοι είναι διχασμένοι σχετικά με το μέλλον της Ελλάδας» αναφέρεται στο δημοσίευμα.
«Το ελληνικό δημοψήφισμα αφορούσε ανθρώπους και τη μοίρα τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στη Σλοβενία δεν έχουμε το δικαίωμα να κηρύσσουμε ότι ο πόνος εκείνων που ζητούν ‘‘όχι’’ αξίζει περισσότερη συμπάθεια από των συμπατριωτών τους που ψήφισαν ‘ναι’. Ή το αντίστροφο. Ας σταθούμε αλληλέγγυοι προς τους Έλληνες, ανεξάρτητα από το πώς ψήφισαν. Ας είμαστε ριζοσπαστικοί, λέγοντας όχι στον πολιτικό διχασμό» τονίζεται στο δημοσίευμα.
Σε δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας «Finance» με τίτλο «FEROG -Former European Republic of Greece» (Πρώην Ευρωπαϊκή Δημοκρατία της Ελλάδας) υποστηρίζεται ότι μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στο δημοψήφισμα της Κυριακής, «ο αποχαιρετισμός της Ελλάδας από την Ευρώπη είναι πιο κοντά από ποτέ» και γίνεται λόγος για «ελληνικό δράμα», το οποίο δεν έχει τελειώσει ακόμα.
«Παρά τις διαφορετικές ερμηνείες είναι σαφές ότι αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα δεν μπορεί να είναι καλό. Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί υποστηρίζουν ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν θα είναι τραγωδία …αλλά αυτό είχαν υποστηρίξει οι ΗΠΑ αμέσως μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers» τονίζεται.
«Εν τω μεταξύ, για τη Σλοβενία υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να μάθει από το παράδειγμα της Ελλάδας. Κατ ‘αρχάς, ότι ανταμείβεται, αν κρατάς τα δημόσια οικονομικά υπό έλεγχο- αυτό είναι πράγματι το μεγαλύτερο πράγμα που μια χώρα μπορεί να κάνει για να κρατήσει την κυριαρχία της» τονίζεται στο δημοσίευμα.
Σε άρθρο γνώμης του περιοδικού «Ρεπόρτερ» σημειώνεται ότι «αναμένεται μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της να είναι το εγκεφαλικό επεισόδιο, ανεξάρτητα από την έκβαση του δημοψηφίσματος της Κυριακής, έτσι ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας».
Τα δάνεια προς την Ελλάδα κατά πάσα πιθανότητα θα επαναπρογραμματιστούν και το μεγαλύτερο μέρος του χρέους ενδεχομένως θα διαγραφεί «στο όνομα των ‘ιερών’ πολιτικών στόχων μιας μεγάλης ενωμένης Ευρώπης και ενός σταθερού ευρώ» υπογραμμίζεται.
«Η αλληλεγγύη προς τους Έλληνες είναι στην πραγματικότητα μια μονόδρομη μεταφορά τεράστιων ποσών ευρώ» υποστηρίζει στο άρθρο ο του αρχισυντάκτης του περιοδικού, Σιλβέστερ Σούρλα.
«Ούτε η ελίτ των Βρυξελλών ούτε οι ΗΠΑ θέλουν να δουν την Ελλάδα να χρεοκοπεί, αν και αυτό θα ήταν η καλύτερη λύση για τους φορολογούμενους της ευρωζώνης στη δεδομένη κατάσταση» εκτιμά ο κ. Σούρλα.