Επανήλθε σήμερα η ΝΔ , επιμένοντας στην ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου στην βάση των μνημονίων που επιβλήθηκαν σε Πορτογαλία και Ιρλανδία και τα οποία περιλαμβάνουν σαφώς ηπιότερους όρους. Ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ κ. Γ. Μιχελάκης μίλησε σήμερα για τρία σημεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη στην συζήτηση .
«Πρώτον δεν υπάρχει δυνατότητα σύγκρισης». Είναι-είπε ο κ.Μιχελάκης- σαν να συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα, καθώς είναι άλλα και εντελώς διαφορετικά τα μνημόνια της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας. Σ’ αυτά δόθηκε πρόνοια για χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές για μείωση εργοδοτικών εισφορών, αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου και περικοπές σε συντάξεις που ξεκινούν από τα 1.500 ευρώ και πάνω, έτσι ώστε να μη θίγονται οι χαμηλοσυνταξιούχοι.
Και μερικά σημαντικά στοιχεία για το Μνημόνιο στην Πορτογαλία:
– Για τις κατώτερες συντάξεις προβλέπεται ότι δεν θα παγώσουν έως το 2013.
– Για τις συντάξεις πάνω από 1500 ευρώ θα γίνει μια έκτακτη εισφορά από το 2012.
– Θα υπάρξουν μεταρρυθμίσεις για να υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας ειδικά για τους νέους.
– Η ανάπτυξη χαρακτηρίζεται κρίσιμος στόχος του προγράμματος και αυτό διασφαλίζεται μεταξύ άλλων με μείζονα μείωση των εργοδοτικών εισφορών, μέτρο που είναι πολύ πιο επιθετικό από τις προτάσεις που έχουμε κάνει εμείς στο «Ζάππειο 2».
Δεύτερον: Στην Πορτογαλία το Μνημόνιο το συζήτησαν μεταξύ τους οι πολιτικές δυνάμεις, μετά την πτώση της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, ενώ σε μας η κυβέρνηση το έφερε σαν τετελεσμένο γεγονός, χωρίς να το έχει διαπραγματευτεί και χωρίς να το έχουν διαβάσει ούτε καν οι περισσότεροι από τους υπουργούς της. Και βέβαια ο κ. Παπανδρέου δεν το διαπραγματεύτηκε με τον κ. Σαμαρά. Αντίθετα, όπως μάλιστα έχει πει και ο καθηγητής Αδαμάντιος Πεπελάσης, υπέγραψαν το Μνημόνιο με κλειστά μάτια.
Τρίτον (και σημαντικότερον): Το Μνημόνιο στην Ελλάδα εφαρμόζεται εδώ και ένα χρόνο και, αποδεδειγμένα πια, έχει αποτύχει. Βουλιάζει την οικονομία στην ύφεση και οδηγεί σε νέα και σκληρότερα μέτρα, που προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη ύφεση. Ενώ, αντίθετα υπάρχουν πολλές πιθανότητες επιτυχίας στα άλλα δύο Μνημόνια»
«Εμείς, κατέληξε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, με το Ζάππειο 2, για να το πω πιο απλά και να το καταλάβει ο καθένας, έχουμε ζητήσει αυτά που ήδη έχουν γίνει δεκτά για Πορτογαλία και Ιρλανδία. Και δεν γίνονται δεκτά μόνο για την Ελλάδα. Αυτό για να ξεκαθαρίσουμε απολύτως τη σχέση Ελλάδας – Πορτογαλία – Ιρλανδίας».