Ένα ακόμα ελληνικό παράδοξο. Ούτε η κυβέρνηση ούτε η ΝΔ δεν θέλουν εκλογές και τα δύο μεγάλα κόμματα όμως σκέπτονται τις εκλογές πιεζόμενα όχι τόσο από την γενική πολιτική κατάσταση αλλά από την κομματική κοινή γνώμη.

Ειδικά στη Συγγρού το ερώτημα αν και τότε η ΝΔ πρέπει να ζητήσει εκλογές έχει γίνει το τελευταίο διάστημα κεντρικό θέμα συζήτησης. Κι αν μέχρι πρότινος οι φωνές για αίτημα εκλογών προέρχονταν κυρίως από τις παρυφές του Σαμαρικού στρατοπέδου, τις τελευταίες ημέρες ο Α. Σαμαράς δέχεται σχετικές εισηγήσεις και από τους στενούς του συνεργάτες που συνειδητοποιούν πως ξενίζει την κοινή γνώμη το γεγονός ότι η ΝΔ μιλά για καταστροφική πολιτική αλλά αποφεύγει να ζητήσει εκλογές.

Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του στενού συνεργάτη-συμβούλου του προέδρου της ΝΔ ο οποίος για πρώτη φόρα μίλησε για την αναγκαιότητα προσφυγής στις κάλπες.

Ομολογουμένως «μασημένα» όμως είναι φανερό ότι η ΝΔ προσανατολίζεται σε αλλαγή τακτικής. Φυσικά ούτε λόγος ότι μπορεί να κατατεθεί δημόσια αίτημα εκλογών πριν την διασφάλιση της πέμπτης δόσης. Το πιθανότερο είναι ότι η ΝΔ θα περιμένει την ανακοίνωση του πολυσυζητημένου δομικού ανασχηματισμού της κυβέρνησης και θα αντιτάξει στην κίνηση αυτή του Γ. Παπανδρέου την ανάγκη προσφυγής στις κάλπες.

Κι αυτό βέβαια με την… ελπίδα ότι η πρώτη κίνηση του Πρωθυπουργού θα είναι ο ανασχηματισμός κι όχι η ανακοίνωση της απόφασης για πρόωρη προσφυγή στην λαϊκέ ετυμηγορία . Γιατί αν στην ΝΔ ο Α. Σαμαράς πιέζεται να ζητήσει εκλογές ο Γ. Παπανδρέου πιέζεται να προκηρύξει εκλογές.