«Από όσα γνωρίζω εγώ, υπάρχει ένας συμβιβασμός», δήλωσε τη Δευτέρα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, μιλώντας στον Βήμα FM για τις διαπραγματεύσεις και την επίτευξη συμφωνίας.
Όπως ανέφερε, «έχουμε ορισμένα θέματα να κινούμαστε και οι πιστωτές σε άλλα θέματα. Δεν υπάρχει επιβολή τελεσιγράφων από τη μία ή την άλλη πλευρά, αλλά εμείς έχουμε ορισμένες «κόκκινες γραμμές», στις οποίες επιμένουμε. Πρώτον, είναι να υπάρχει ριζική πτώση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Δεύτερον, είναι το θέμα των μισθών και των συντάξεων, να μη μειωθούν. Δεν θα αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των συνταξιούχων. Στους μισθούς θα αυξηθούν, αν αυξηθούν, δεν το ξέρω αυτό, θα επιστρέψουμε στις παλιές ασφαλιστικές εισφορές και αφορά κυρίως τους εργοδότες».
Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, η συμφωνία «θα είναι μέτρα έναντι χρημάτων, όχι όμως μέτρα με νέο μνημόνιο. Θα είναι μέτρα που θα αφορούν στην αξιολόγηση στο τέλος της περιόδου. Ό,τι συνομολογηθεί σήμερα, θα είναι το καλύτερο δυνατό για την ελληνική οικονομία. Αυτό μπορούμε να βγάλουμε μέσα από μια σκληρή προσπάθεια διαπραγμάτευσης και πιστεύω ότι πολιτικά θα αξιολογηθεί, θα συζητηθεί και θα περάσει από τη Βουλή, εννοώ από τη κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και πιστεύω και των ΑΝΕΛ. Αν δεν υπάρξει κάποια πολιτική εμπλοκή, δεν βλέπω κάποιο λόγο (για να δοθεί λόγος στον λαό). Εάν υπάρξει πολιτική εμπλοκή, βεβαίως».
Σε ερώτηση για το αν η ψήφιση της συμφωνίας από τη Βουλή ισοδυναμεί με ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση, ο κ. Φίλης απάντησε: «Δεν υπάρχει ανάγκη για αυτό το πράγμα. Στην πράξη όμως, θα λειτουργήσει, δεν λέω ότι θα το βάλουμε ο πρωθυπουργός ή η κυβέρνηση, θα λειτουργήσει στην πράξη η ψήφιση της συμφωνίας από τη Βουλή, θα τηρηθεί ψήφος εμπιστοσύνης.
Κατά τη γνώμη μου όχι (δεν υπάρχει θέμα κομματικής πειθαρχίας). Υπάρχει θέμα συνειδητής πειθαρχίας. Συμφωνώ ή διαφωνώ. Παίρνω τις ευθύνες μου πολιτικά. Το μείζον πολιτικό θέμα, η συμφωνία, εφόσον με συλλογικό τρόπο ληφθεί μια απόφαση στο κόμμα και στη κυβέρνηση. Η συμφωνία όλων μας, η ειρηνική συμφωνία, αλλιώς θα γίνουμε σκορποχώρι. Όλοι μας, μετά από συλλογική συζήτηση και κατάληξη δημοκρατική, θα υλοποιήσουμε μια κατεύθυνση. Αυτή είναι και η εντολή του ελληνικού λαού. Δεν είναι σκορποχώρι, ο καθένας κάνει ό,τι θέλει».