«Προσφέρουμε συναίνεση αλλά με πρόσημο προοδευτικό και δημοκρατικό» επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, μιλώντας σήμερα από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, όπου συνεχίζεται η συζήτηση του μίνι φορολογικού νομοσχεδίου.

Κάνοντας αναφορά σε όσα είπε, χθες, ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Παναγιώτης Ρουμελιώτης (στην Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους) για μη αναδιάρθρωση του χρέους προκειμένου να δοθεί χρόνος στις γερμανογαλλικές τράπεζες να απαλλαχθούν από τα ελληνικά ομόλογα, ο κ. Φίλης σημείωσε ότι «αυτό το σχέδιο εμπίπτει στον ποινικό νόμο. Σε αυτό συνέργησαν ο τότε πρωθυπουργός, αξιωματούχοι και ο τότε διοικητής της ΤτΕ, Προβόπουλος. Η Ελλάδα έγινε πειραματόζωο για την είσοδο του ΔΝΤ στην Ευρώπη. Για όλα αυτά πρέπει να υπάρξει απολογισμός».

Εξάλλου, ο κ. Φίλης επισήμανε ότι το Μνημόνιο είναι ένα καθεστώς, ένας μηχανισμός ελέγχου της ελληνικής οικονομίας με τραγικές συνέπειες σε κοινωνικό επίπεδο, και, όπως είπε, «επιχειρούμε να το ξηλώσουμε βήμα-βήμα και αυτό πονάει πολλούς».

«Μας λένε ότι τα μέτρα που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση είναι χειρότερα από το email Χαρδούβελη. Ουδέν αναληθέστερο. Το email Χαρδούβελη δεν είναι συμφωνία, αλλά προεκλογικό φύλλο συκής που δεν έγινε δεκτό. Είναι ένα μέρος των δεσμεύσεων που έπρεπε να υλοποιήσει η κυβέρνηση Σαμαρά για την 5η και 6η αξιολόγηση. Είναι ένα μικρό δείγμα των δεσμεύσεων της προηγούμενης κυβέρνησης« ανέφερε για να συμπληρώσει ότι «η δική μας πρόταση για τη συμφωνία περιλαμβάνει τη ραγδαία αποκλιμάκωση των πρωτογενών πλεονασμάτων ώστε η αδύναμη οικονομία να εξασφαλίσει 14,2 δισ. ευρώ και να σπάσει ο μηχανισμός της λιτότητας». Επιπλέον, σημείωσε ότι χωρίς να ρυθμιστεί το χρέος δεν πρόκειται να καταργηθεί το Μνημόνιο και να βγούμε από τη λιτότητα και ότι χρειάζεται ρύθμιση με βήματα και με παράλληλη χρηματοδότηση αναπτυξιακού προγράμματος.

Σχετικά με το θέμα των μεταρρυθμίσεων, ο κ. Φίλης σημείωσε ότι θέλουμε μεταρρυθμίσεις, αλλά αυτές δεν μπορεί να είναι η μείωση μισθών και συντάξεων, κλίμακες ΦΠΑ που θα απομυζούν τα εισοδήματα των λαϊκών στρωμάτων και ο εργασιακός Μεσαίωνας. Όπως είπε «ανάπτυξη που δεν λαμβάνει υπ’ όψιν τα λαϊκά συμφέροντα έχει μέσα της το σπέρμα της κοινωνικής καταστροφής». Ειδικά για τον ΦΠΑ ανέφερε ότι αν και είναι ένας φόρος με ισοπεδοτικά στοιχεία, η κατανομή και τα κλιμάκια είναι στοιχεία που έχουν σημασία για το λαϊκό εισόδημα.

Τέλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήρθε για να φύγει αλλά να μείνει με την θέληση του λαού. Δεν θα συνεργήσουμε σε σενάρια αριστερής παρένθεσης» και απευθυνόμενος προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης σημείωσε: «Προσφέρουμε συναίνεση, αλλά με πρόσημο προοδευτικό και δημοκρατικό. Την προσφέρουμε ως πολιτική δύναμη και ως κυβέρνηση. Σήμερα, άλλωστε ανοίξαμε την πόρτα του Μαξίμου που μας χτύπησαν. Όλα τα άλλα περί συναίνεσης χωρίς πολιτική κατεύθυνση είναι για τις τηλεοράσεις».

Ως συζήτηση που μοιάζει με σουρεαλιστικό πίνακα περιέγραψε τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το μίνι φορολογικό, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως ανέφερε «την ώρα που γίνεται αυτή η συζήτηση -χθες το απόγευμα- το κανάλι της Βουλής έδειχνε τη συζήτηση της Επιτροπής Αλήθειας Δημόσιου Χρέους στην οποία, όπως είπε, «παρελαύνουν διάφοροι απίθανοι τύποι με σαγιονάρες και λαχανί πουκάμισα».

«Εσείς είστε κόσμιος στις εκφράσεις σας» επισήμανε στον κ. Μητσοτάκη, ο προεδρεύων, Αλέξης Μητρόπουλος.

«Ενδυματολογική διαπίστωση έκανα» αντέτεινε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε ότι «καλό είναι να τηρείται ένας ενδυματολογικός κώδικας στη Βουλή».

Εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «αν δεν υπάρξει μια συμφωνία η χώρα είναι στον αέρα». «Οργιάζουν οι φήμες για grexit» είπε και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση προσέθεσε: «Η διαπραγματευτική σας τακτική έχει αποτύχει. Η ρευστότητα έχει στερέψει, η ανεργία αυξάνεται και εμείς εδώ στη Βουλή μιλάμε για μικρές φορολογικές διευθετήσεις».

Επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι χρειάζεται να βρούμε έναν κοινό τόπο και συμπλήρωσε: «Κάνω έκκληση αυτόν τον κοινό τόπο να επιχειρήσουμε να τον βρούμε μαζί. Η χώρα βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας και δεν αντέχει έναν τρίτο εθνικό διχασμό. Αν η χώρα καταστραφεί, το πολιτικό σύστημα θα αφανιστεί και δεν θα έχει καμία σημασία να αναζητούμε πολιτικές ευθύνες, καθώς η χώρα θα έχει καταστραφεί και θα επιστρέψουμε σε ένα κράτος των Βαλκανίων του 1950» και σημείωσε ότι «το διακύβευμα είναι να μην επιστρέψει η χώρα στο ’50».

«Εδώ και μήνες βλέπουμε το ίδιο έργο, με ένα παγόβουνο να πλησιάζει» επισήμανε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Ποταμιού, Αντιγόνη Λυμπεράκη, σημειώνοντας ότι οι

αντιδράσεις από το πιλοτήριο ήταν διαδοχικά «ότι δεν υπάρχει παγόβουνο, ότι υπάρχει

αλλά το βλέπουμε και δεν θα πέσουμε πάνω του, ότι υπάρχει αλλά θα το σπάσουν τα παγοθραυστικά των φίλων μας, ότι υπάρχει αλλά στην πραγματικότητα είναι πιο μακριά, ότι

υπάρχει αλλά αν πέσουμε πάνω του θα διαλυθεί». Σύμφωνα με την η κ. Λυμπεράκη «η πρόσκρουση φαίνεται αναπόφευκτη» και «υπάρχει μια πιθανότητα για να αλλάξει αυτό, αν στρίψουμε το τιμόνι και βάλουμε όλες τις μηχανές να λειτουργούν προς την άλλη κατεύθυνση».

Διευκρινίσεις από την κ. Λυμπεράκη ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑνΕλ, Νίκος Νικολόπουλος, σχετικά με τις αναφορές της για πληροφορίες «από το πιλοτήριο περί πρόσκρουσης» και για Τιτανικό. Στο τέλος της εισήγησής του ο κ. Νικολόπουλος κατήγγειλε αυτούς, που όπως είπε, μοιρολογάνε για την καταστροφή που δεν θα γίνει ποτέ.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Λεωνίδας Γρηγοράκος σχολίασε, επίσης, ότι ενώ χθες διεξαγόταν η συζήτηση στην Ολομέλεια για το φορολογικό, ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής μετέδιδε τη συζήτηση στην Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους. Όπως ανέφερε «έχει πάρει απίστευτες διαστάσεις το φαινόμενο η Βουλή να γίνεται πόλος εξουσίας, ενώ είναι ένας δημοκρατικός θεσμός» και σημείωσε ότι «η όλη συμπεριφορά της προέδρου της Βουλής συνιστά κοινοβουλευτική και δημοκρατική εκτροπή».

Σχετικά με την εν εξελίξει διαπραγμάτευση, ο κ. Γρηγοράκος σημείωσε ότι «χρειάζεται θάρρος και τόλμη απ’ όλους μας και κυρίως από τον πρωθυπουργό» και κάλεσε τον κ. Τσίπρα να μην μεταβιβάζει τις ευθύνες στον λαό.

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ο κ. Γρηγοράκος σημείωσε ότι «εμείς δεν θα είμαστε μαζί σας για να αυτοκτονήσουμε. Θα είμαστε μαζί σας αν αφήσετε τους ερασιτεχνισμούς και τα παίγνια», σημειώνοντας ότι πρέπει να διασφαλιστεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Μετά την παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, η προεδρεύουσα Δέσποινα Χαραλαμπίδου επισήμανε ότι δεν είναι σωστό να γίνεται προσωπική κριτική για πρόσωπα που δεν είναι παρόντα και δεν μπορούν να απαντήσουν.