Ως μάρτυρας και όχι ως κατηγορούμενος, έχει κληθεί ο Άκης Τσοχατζόπουλος να καταθέσει στην προανακριτική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση προμήθειας των υποβρυχίων, την ερχόμενη Τρίτη.

Εχει ωστόσο το δικαίωμα να ζητήσει 48ωρη προθεσμία, οπότε ενδεχομένως η κατάθεσή του να αναβληθεί για το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Υπενθυμίζεται ότι πριν την παρουσία του στην επιτροπή, ο πρώην υπουργός δεν θα έχει την ευκαιρία να μελετήσει τα πρακτικά των προηγούμενων συνεδριάσεων ή έγγραφα που είναι στη διάθεση της προανακριτικής, καθώς είναι όλα απόρρητα και δεν δημοσιοποιούνται.

Σύμφωνα με την αρχικό προγραμματισμό, η κατάθεση του κ. Τσοχατζόπουλου θα είναι η τελευταία και κατόπιν τα μέλη της επιτροπής θα αρχίσουν την κατάρτιση του πορίσματος, το οποίο θα πρέπει να έχει παραδοθεί στον πρόεδρο της Βουλής ως τις 6 Ιουνίου.

Από την πλευρά της πάντως η ΝΔ, με αφορμή τα όσα κατέθεσε ο ελεγκτής του ΣΔΟΕ για την περιουσιακή κατάσταση του πρώην υπουργού, ζητεί επιτακτικά παράταση των εργασιών της προανακριτικής «ώστε να τεκμηριωθούν γεγονότα, πράξεις και παραλείψεις».

Οι βουλευτές της ΝΔ που μετέχουν στην επιτροπή επισημαίνουν ειδικότερα ότι η προανακριτική δεν μπορεί να ολοκληρώσει τη διερεύνηση αφού δεν έχει στην κατοχή της την ολοκληρωμένη έκθεση του ΣΔΟΕ, τη σχετική έκθεση της επιτροπής Πόθεν Εσχες της Βουλής, την έκθεση για το άνοιγμα των λογαριασμών των εμπλεκόμενων προσώπων και των παρένθετων εταιρειών αλλά και σειρά στοιχείων που έχουν ζητηθεί από τη γερμανική δικαιοσύνη μέσω δικαστικής συνδρομής.