Στην Αστάνα, πρωτεύουσα του Καζακστάν, θα διεξαχθεί το φθινόπωρο, η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), για πρώτη φορά μετά από έντεκα χρόνια.
Η προηγούμενη Σύνοδος είχε πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο του 1999, στην Κωνσταντινούπολη, με τη συμμετοχή 54 αρχηγών κυβερνήσεων και υπουργών Εξωτερικών στον Οργανισμό.
Η απόφαση για τη διεξαγωγή της προσεχούς Συνόδου ελήφθη από τους υπουργούς Εξωτερικών 56 κρατών μελών του ΟΑΣΕ, στο Αλμάτι του Καζακστάν, όπου βρίσκεται από χθες ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, και με την ιδιότητα του εκπροσώπου της ελληνικής συμμετοχής στην τρόϊκα του ΟΑΣΕ (Ελλάδα-Καζακστάν-Λιθουανία).
Κατά τη συνάντηση των υπουργών αναγνωρίσθηκε από τους εταίρους η «Διαδικασία της Κέρκυρας», ως αποτέλεσμα και κληρονομιά της περσινής ελληνικής προεδρίας του Οργανισμού, προς τον στόχο ενίσχυσης της ασφάλειας στον ευρωπαϊκό χώρο.
Υπενθυμίζεται ότι στην Υπουργική της Αθήνας, η Ελλάδα είχε πετύχει την υιοθέτηση Πολιτικής Διακήρυξης για τη Διαδικασία της Κέρκυρας και σχετική Υπουργική Απόφαση για την εξέλιξη της Διαδικασίας. Με τη Διακήρυξη, η ελληνική πρωτοβουλία θεσμοθετήθηκε επίσημα ως διαδικασία του ΟΑΣΕ όπως και η συνέχιση του διαλόγου σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων ΟΑΣΕ σε άτυπο πλαίσιο.
Στο περιθώριο της συνόδου, ο κ. Δρούτσας είχε σειρά διαδοχικών συναντήσεων με την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Κ. Άστον, με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκ. Βέστερβελε, της Γαλλίας, Μπ. Κουσνέρ, της Ισπανίας, Μ. Μορατίνος, της Σερβίας, Β. Γέρεμιτς, του Ισραήλ, Αβ. Λίμπερμαν, τον Αμερικανό αναπληρωτή Εξωτερικών, Τζ. Στάϊμπεργκ, αλλά και με τον υπ. Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχ. Νταβούτογλου, στον οποίο μεταξύ άλλων έθεσε με αφορμή τις κινήσεις του πλοίου Πίρι Ρέις, το θέμα της διάστασης λόγων και πράξεων της Τουρκίας, που με τις ενέργειές της των τελευταίων ημερών, υπονομεύει τις προοπτικές ενίσχυσης των ελληνο-τουρκικών σχέσεων και της διμερούς συνεργασίας. Ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός τόνισε τη συνεχιζόμενη βούληση της Ελλάδας για εξομάλυνση των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας και πρόοδο στο θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας μεταξύ των δύο χωρών, μέσω των διερευνητικών επαφών, διευκρινίζοντας όμως ότι οι κινήσεις της τελευταίας περιόδου και ιδιαίτερα η εμφάνιση του Πίρι Ρέις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, όχι μόνο δεν συμβάλλουν στη βελτίωση των σχέσεων, αλλά ενέχουν τον κίνδυνο ακύρωσης της όλης προσπάθειας.
Πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών σημείωναν ότι με τις ενέργειες αυτές, η Άγκυρα επιχειρεί να θέσει στο τραπέζι, ενόψει και του επόμενου γύρου των διερευνητικών επαφών, γνωστές θέσεις της, που έρχονται σε αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Πρόσθεταν, ακόμα, ότι η ελληνική πλευρά έχει κάνει, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να κατοχυρωθούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, όπως προβλέπονται στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, τόσο με τη διενέργεια διαβημάτων και την επίδοση ρηματικών διακοινώσεων, στις οποίες αναπτύσσονται με ξεκάθαρο τρόπο οι ελληνικές θέσεις, όσο και με την παρουσία σκάφους του Λιμενικού Σώματος στην περιοχή, με την οποία επιβεβαιώνεται η ελληνική κυριαρχία.