«Διανύουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο και, το μόνο που μπορώ να πω, είναι ότι συμφωνώ με ορισμένες από τις προτάσεις που καταθέσατε, όπως, για παράδειγμα, ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και η ιδέα των ευρωομολόγων. Πιστεύω ότι αν είχαμε αυτά τα εργαλεία στην ΕΕ, σήμερα θα ήμασταν σε θέση να αντιμετωπίσουμε την κρίση στην ευρωζώνη με ένα πολύ πιο αποτελεσματικό τρόπο και, θα έλεγα, ένα πολύ πιο δίκαιο τρόπο», επισήμανε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου στην αρχή της συνάντησής του με τα νέα μέλη του προεδρείου της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC) τα οποία εξελέγησαν στο συνέδριο της Συνομοσπονδίας που διεξήχθη στην Αθήνα από τις 16 έως τις 19 Μαΐου.
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών δεν θα κάλυπτε μόνο την αναγκαιότητα καταβολής τιμήματος εκ μέρους των τραπεζών για τα λάθη τους είτε στις ΗΠΑ είτε στην Ευρώπη, αλλά θα έδινε και την δυνατότητα για ανάπτυξη στην Ευρώπη, με επενδύσεις στο ανθρώπινο δυναμικό και τις υποδομές, η οποία ανάπτυξη θα συνέβαλε με την σειρά της στην αντιμετώπιση του χρέους.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι στην Ελλάδα πρέπει να γίνουν αλλαγές, πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση υλοποιεί πολλές διαρθρωτικές αλλαγές ώστε η οικονομία να καταστεί βιώσιμη, ωστόσο πρόσθεσε ότι «αν υπήρχε στην Ευρώπη ένα ισχυρότερο πλαίσιο οικονομικής, όχι μόνο συνεργασίας, αλλά κυρίως διακυβέρνησης, την οποία και θέλουμε, αυτό θα έκανε αυτή τη μεταβατική περίοδο πολύ πιο εύκολη και, κυρίως, για τους εργαζόμενους».
Ο πρωθυπουργός είπε ότι η φωνή των εργαζομένων στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο πρέπει να ενισχυθεί και πρόσθεσε ότι «παρά τις όποιες διαφορές μπορεί να έχουμε με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις στην Ελλάδα, είμαστε στην ίδια πλευρά. Αγωνιζόμαστε για τις συλλογικές συμβάσεις, για κοινωνική συνοχή και, ασφαλώς, για δικαιοσύνη και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των εργαζομένων».
Από την μεριά της η γενική γραμματέας της Συνομοσπονδίας, Bernadette Segol είπε ότι «η Ελλάδα χρειάζεται μια καλύτερη συμφωνία, για τους πολίτες και τους εργαζομένους».
«Πιστεύουμε ότι η οικονομική διακυβέρνηση, που αρχίζει πλέον να τίθεται σε εφαρμογή, δεν είναι η καλύτερη λύση και δεν θα φέρει την ανάκαμψη και την ανάπτυξη που χρειάζεστε και που χρειάζεται η Ευρώπη. Και αυτό είναι ένα πάρα πολύ ισχυρό μήνυμα», είπε η κ. Segol εκφράζοντας την υποστήριξη της Συνομοσπονδίας στις πρωτοβουλίες για τον φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, το ευρωομόλογο και τις επενδύσεις στην Ευρώπη.
«Είμαστε όλοι ενωμένοι, καθώς και ότι όλα τα γερμανικά συνδικάτα υποστηρίζουν τις πρωτοβουλίες αυτές. Δεν υπάρχουν διαφορές στην Ευρώπη ως προς αυτές τις θέσεις», είπε η κ. Segol χαρακτηριστικά, εκφράζοντας ταυτόχρονα και τις ανησυχίες της Συνομοσπονδίας «για τις συλλογικές συμβάσεις, τις επιθέσεις κατά των συλλογικών συμβάσεων, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, καθώς και για τη μείωση των κατώτερων μισθών, που εφαρμόζονται σε πολλές χώρες».
«Ξέρουμε ότι εσείς υποστηρίζετε τα συνδικάτα, αλλά θέλουμε να υπάρχει αυτή η προστασία των συλλογικών συμβάσεων και η αυτονομία των κοινωνικών εταίρων και στο μέλλον. Και πιστεύουμε ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την πολιτική σας δύναμη, για να μας στηρίξετε σε αυτό το θέμα», κατέληξε η κ. Segol.