Απλώς αναβλήθηκε αλλά δεν ματαιώθηκε οριστικά η σύγκρουση Παπανδρέου-Βενιζέλου. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο που συγκάλεσε εκτάκτως ο πρωθυπουργός παρουσίασε συνολική πλατφόρμα, αισθητά διαφοροποιημένη από αυτή που ακολουθεί η κυβέρνηση και φρόντισε να την δημοσιοποιήσει πριν καν αρχίσει το υπουργικό.

Πιθανότατα την ίδια ακριβώς πλατφόρμα εξόδου από την κρίση ανέπτυξε και στον ίδιο τον πρωθυπουργό στην κατ ιδίαν συνάντηση που είχαν πριν την συνεδρίαση.

Ο Ευάγ. Βενιζέλος είπε ευθέως ότι το πρόβλημα είναι πολιτικό, τονίζοντας μάλιστα ότι δεν υπάρχει πολιτική κατεύθυνση. Κι όχι μόνο διατύπωσε συγκεκριμένες προτάσεις, ή μάλλον επανέφερε προτάσεις του οι οποίες έχουν απορριφθεί πανηγυρικά, όπως η μείωση της φορολογίας κ.α.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες μόλις έγινε γνωστή η διαφοροποίηση Βενιζέλου, ο πρωθυπουργός τον κάλεσε και πάλι στο γραφείο του στο Μαξίμου.

Τι ειπώθηκε ακριβώς και σε ποιους τόνους δεν έγινε γνωστό όμως ο Ευάγ. Βενιζέλος λίγο μετά βγήκε από το Μαξίμου πλησίασε τους δημοσιογράφους και τις κάμερες και έκανε… διευκρινιστικές δηλώσεις.

Όχι δεν εννοούσε την κυβέρνηση όταν έλεγε ότι δεν υπάρχει πολιτική κατεύθυνση, ότι εννοούσε την αντιπολίτευση. Γεγονός είναι ότι σ αυτή τη πολύ κρίσιμη συνεδρίαση και πριν ανακοινωθούν πολύ σημαντικές αποφάσεις ο υπουργός εθνικής άμυνας φρόντισε να καταγράψει και αυτός μετά τον Α. Λοβέρδο και την Άννα Διαμαντοπούλου την διαφοροποίηση του ΚΑΙ ρισκάρισε μια μείζονα κρίση με τον Γ. Παπανδρέου.