Κλείδωσε τον οδικό χάρτη, ξεκλείδωσε τον ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός. Με εφτά τετ α τετ και μία τρίωρη συνεδρίαση του άτυπου υπουργικού ο Γ. Παπανδρέου πήρε χθες την ομόφωνη απόφαση των βασικών στελεχών του επί του μεσοπρόθεσμου και του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.
«Εχει γίνει πολλή και συστηματική διαβούλευση για τον οδικό χάρτη. Σήμερα αποφασίζουμε και πάμε μπροστά», τόνισε στην αρχή της συνεδρίασης, «πήραμε τις αποφάσεις ομόφωνα, με καθαρή πορεία θα πετύχουμε στους στόχους μας», είπε στο τέλος.
Χωρίς κανείς να σηκώσει το χέρι και να πει ότι διαφωνεί, παρά τις επιμέρους ενστάσεις που ακούστηκαν από ορισμένα στελέχη, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα Έθνος.
Από την πρωτολογία του ο πρωθυπουργός είχε καταστήσει σαφές πως περιθώρια διαπραγματεύσεων και διαφοροποιήσεων δεν υπάρχουν. Διεμήνυσε στα στελέχη του ότι «το μήνυμα το υπηρετούμε με πράξεις, που είναι απαραίτητες για να περάσει στην ΕΕ και διεθνώς» και μίλησε για «σταθερή πορεία η οποία εγγυάται την αξιοπιστία και την ισχύ μας στην ΕΕ».
«Παρά τις δυσκολίες είμαστε ακόμη πιο αποφασισμένοι να κερδίσουμε το μέλλον με το κεφάλι ψηλά», είπε χαρακτηριστικά. Ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε και την ανησυχία του μήπως η Ελλάδα πληρώσει την έλλειψη εμπειρίας της ΕΕ στον χειρισμό αντίστοιχων κρίσεων.
Παρ’ όλ’ αυτά, εμφανίστηκε αποφασισμένος να φθάσει την υπόθεση του ντιλ με τους δανειστές μας μέχρι το τέλος. Στο πλαίσιο αυτό, έκλεισε το θέμα των εκλογών, της αναδιάρθρωσης και της επιστροφής στη δραχμή. Η τελευταία αποστροφή του, όμως, στη δευτερολογία του, «ο ανασχηματισμός δεν είναι στις προθέσεις μου, αλλά είναι στη διακριτική μου ευχέρεια», αναζωπύρωσε τις σχετικές φήμες.
Τουλάχιστον, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπουργών που τον είδαν και τον άκουσαν χθες. Σχεδόν όλοι, πλην ίσως μονάχα του Ευ. Βενιζέλου, έφυγαν με την εντύπωση πως «το ενδεχόμενο ανασχηματισμού είναι πιο ισχυρό από ποτέ».
«Ισως και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο», έλεγαν μετά τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαν με τους δημοσιογράφους. Βέβαια, ο πρωθυπουργός προτιμά να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από την τρόικα και να αποφασίσει για τα πρόσωπα σε δεύτερο χρόνο, ώστε η νέα κυβέρνηση να έχει μπροστά της καθαρό πεδίο.
Το «κλίμα» του πρωθυπουργού είχε γίνει σαφές από το πρωί, όταν επισκέφθηκε τον Κ. Παπούλια.
«Η Ελλάδα βρίσκεται σε κομβικό σημείο. Η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού θέλει να συνεχίσουμε τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζονται», επισήμανε και τόνισε ότι η κυβέρνηση παίρνει και θα πάρει όλες τις απαραίτητες αποφάσεις.
Ο Γ. Παπανδρέου υπογράμμισε και την ανάγκη συμπαράστασης των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων, σημείο στο οποίο παρενέβη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λέγοντας ότι «χρειάζεται πανεθνική συστράτευση».
Μετά την συνάντηση με τον Κ. Παπούλια και λίγο πριν την συνεδρίαση του Υπουργικού ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την κ. Μέρκελ με την οποία συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην Ευρωζώνη, καθώς και την κατάσταση στην Ελλάδα.