Εξορθολογισμό των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων προανήγγειλε στο πλαίσιο περικοπής της σπατάλης ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης μιλώντας στο ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ 99,5.

«Έχουμε κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα που υπερβαίνουν τα 6 δις ευρώ το χρόνο. Χρειάζεται εξορθολογισμός και μόνο. Παράδειγμα, το ΕΚΑΣ. Υπάρχουν άνθρωποι που έπαιρναν ΕΚΑΣ έχοντας εισόδημα 50 και 100 και σε ακραίες περιπτώσεις 400.000 ευρώ το χρόνο. Η ρύθμιση για το ΕΚΑΣ και άλλα παρόμοια επιδόματα έχει αναρτηθεί στο Διαδίκτυο και θα ψηφιστεί μετά το Πάσχα. Συνδέουμε το ΕΚΑΣ με εισοδήματα, κάτι που δεν έχει γίνει στο παρελθόν», είπε χαρακτηριστικά. Απέκλεισε σε αυτή τη φάση σύνδεση του επιδόματος ανεργίας με εισοδηματικά κριτήρια αλλά τόνισε: «ακόμη και στα επιδόματα ανεργίας, χρειάζεται ένα νοικοκύρεμα. Ένα μάζεμα. Διότι υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται και παίρνουν ταυτόχρονα επίδομα. Η διασταύρωση που δεν γινόταν μέχρι τώρα και θα γίνει μέσα στο χρόνο μεταξύ ΟΑΕΔ, ΙΚΑ και Επιθεώρησης Εργασίας θα βοηθήσει, ώστε και το συγκεκριμένο, αλλά και άλλα επιδόματα, θα πηγαίνουν σ’ αυτούς που είναι πραγματικά δικαιούχοι», όπως είπε.

Αναφορικά με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το υπουργείο για την επόμενη τριετία στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό τόνισε «δεν δεσμευτήκαμε για περικοπές 7,5 δις ευρώ. Δεσμευτήκαμε – και είναι στο σχεδιασμό που κάναμε όλο αυτό το διάστημα, σε συνεργασία και με το υπουργείο Οικονομικών – για αύξηση των εσόδων κατά 4,5 δις ευρώ και περικοπή δαπανών που φθάνει το επίπεδο των 3 δις ευρώ από τώρα μέχρι και το 2015».

Εντατικοποίηση των προσπαθειών για μείωση της εισφοροδιαφυγής και της ανασφάλιστης εργασίας θα τονώσουν τα έσοδα σημείωσε ο κ Κουτρουμάνης λέγοντας «ο στόχος μας είναι μέχρι το 2015 να έχουμε περιορίσει στο μισό την ανασφάλιστη εργασία και δεν είναι ένας ανέφικτος στόχος».

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τη μείωση των φαρμακευτικών δαπανών στα ασφαλιστικά ταμεία είπε πως «τα αποτελέσματα που έχουμε για τον πρώτο χρόνο, το 2010, είναι ενθαρρυντικά. Δηλαδή, μειώσαμε τη δαπάνη για φάρμακα κατά 850 εκατ. ευρώ και συνολικά τις δαπάνες για υγεία πάνω από 1,077 δις ευρώ σε σχέση με το 2009. Υπάρχουν περιθώρια για παραπέρα βελτίωση».