Ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης με άρθρο του στην Καθημερινή επισημαίνει την ανάγκη η κυβέρνηση να υιοθετήσει σαφή, πειστική και μακροπρόθεσμη πολιτική και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις να επιδείξουν μεγαλύτερη αίσθηση συνευθύνης προκειμένου «μέσα από μία συνεννόηση να προκύψει ένας σχεδιασμός ρεαλιστικής εξόδου από την κρίση».

«Η κυβέρνηση, επισημαίνει χαρακτηριστικά, ακολουθεί μία πολιτική ‘‘βλέποντας και κάνοντας’’, με χρονικό ορίζοντα ένα έως δύο χρόνια» και επισημαίνει ότι «ασάφειες που παραμένουν και δεν διευκρινίζονται, μπορεί να οδηγήσουν τη χώρα σε μεγαλύτερη ακόμη αστάθεια».

Αναφέρεται επίσης στο ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης του χρέους, τονίζοντας ότι με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης Μαρτίου, αυτή καθιερώθηκε «ως μέσο για τον περιορισμό του υπερβολικού χρέους μιας χώρας» και «μπορεί να τεθεί ως προϋπόθεση της χορήγησης βοήθειας από το νέο Μηχανισμό και έτσι να επιβληθεί σε μία χώρα».

«Οι αποφάσεις της 11ης και 25ης Μαρτίου δεν παρέχουν ούτε για την Ευρωζώνη ούτε για την Ελλάδα μια πειστική απάντηση στο πρόβλημα της κρίσης».Ο πρώην πρωθυπουργός, χαρακτηρίζει μη ρεαλιστικό τον στόχο είσπραξης 50 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις έως το 2015.

«Η μακρά και δύσκολη περίοδος προσαρμογής έχει μόλις αρχίσει. Ζήσαμε το μεγάλο σοκ της κρίσης ,αντιμετωπίσαμε τις άμεσες συνέπειες, αλλά η πραγματική δοκιμασία των πολιτικών και οικονομικών μας αντοχών θα έρθει τα επόμενα χρόνια».