Χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο στην Ευρώπη, αλλά και να ενδυναμώσουμε τα θεσμικά μας όργανα, ανάγκη που φάνηκε έντονα στη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στην ομιλία του στη Σύνοδο των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών ευρωβουλευτών που διεξάγεται στην Αθήνα.
Η Ευρώπη, πρόσθεσε, πρέπει να γίνει πιο δημοκρατική για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχει.
Σχετικά εξάλλου με το διαφορετικό μοντέλο που χρειάζεται η Ευρώπη, ο κ. Παπανδρέου διευκρίνισε ότι δεν θέλουμε έναν κόσμο στον οποίο δεν θα υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις. Θέλουμε, είπε, τον ανταγωνισμό, ο οποίος θα βασίζεται στην ποιότητα και όχι στην ανισότητα.
Χρειαζόμαστε, πρόσθεσε, ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης, διακυβέρνησης και ένα νέο μοντέλο συνεργασίας. Αντιμετωπίζουμε, συνέχισε, πολλές προκλήσεις και μια από τις μεγαλύτερες είναι ότι χωρίς τα πρότυπα της κοινωνικής δικαιοσύνης, της διαφάνειας και της δημοκρατικής κυβέρνησης θα εξακολουθήσουμε να ζούμε σε μια κατάσταση, όπου οι τράπεζες θα δανείζονται με 1% και θα δανείζουν με 10%.
Αναφερόμενος στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο τόνισε ότι θα πρέπει να υλοποιηθεί ο,τιδήποτε και αν σημαίνει η ανταγωνιστικότητα. Πρέπει να υλοποιηθεί, είπε, για να μπορέσουν να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, οικονομική ανάπτυξη και να υπάρχουν σωστές συλλογικές συμβάσεις. Όλα αυτά, πρόσθεσε, αποτελούν τμήματα της μάχης που δίνουμε ως σοσιαλιστές.
Σχετικά με την αντιμετώπιση του χρέους ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η κάθε χώρα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αποφασίζει μόνη της για τον τρόπο που θα αντιμετωπίσει την κρίση χρέους της με βιώσιμο τρόπο αλλά όλοι μαζί πρέπει να προσπαθήσουμε ώστε τα ευρωπαϊκά σύμφωνα να είναι ευθυγραμμισμένα με τις συνθήκες.
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τόνισε ότι η Ελλάδα δεν είναι φτωχή χώρα, αλλά κυβερνήθηκε φτωχά, με κατασπατάληση του πλούτου, με αναξιοκρατία και διαφθορά.
Παρ΄ όλα όσα κάναμε, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου και ήταν αυτά που έπρεπε, είδαμε ότι οι αγορές δεν ανταποκρίνονται. Και ανέφερε ως έναν από τους βασικούς λόγους για τον οποίο πανικοβάλλονται τη συνεχιζόμενη ύφεση και το γεγονός ότι οι αγορές δεν θεωρούν ότι τα μέτρα αυτά προωθούν την ανάπτυξη.
Επίσης ανέφερε ότι διαπιστώνεται ότι το κοινό νόμισμα πρέπει να πλαισιωθεί από μέτρα τα οποία σήμερα δεν υπάρχουν και γι΄ αυτό οι Κασσάνδρες προδικάζουν δεινά. Γι΄ αυτό πρόσθεσε, είναι σημαντικό η Ευρώπη να πάρει αποφάσεις και να μην εμφανιζόμαστε ως αδύναμοι γιατί δεν είμαστε.
Ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος σε θέματα διαφθοράς τόνισε ότι πρόκειται για ένα θέμα ηθικό αλλά και θέμα δημοκρατίας. Πρόκειται, είπε, για θέμα ισχύος των θεσμών μας και πώς αντιμετωπίζεται ο πλούτος που πηγαίνει στα χέρια των λίγων.
Πρόσθεσε ότι το θέμα της δημοκρατικής διακυβέρνησης είναι εν προκειμένω εξαιρετικά σημαντικό.