«Το πολιτικό μας σύστημα δίνει τις τελευταίες του εξετάσεις. Οι γενιές της μεταπολίτευσης μεγάλωσαν με τα πρότυπα του φοροφυγά, του φοροκλέφτη, του αεριτζή. Ο συνεπής ήταν το κορόιδο. Αυτό πρέπει να αλλάξει». Με την φράση αυτή ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης, περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο ασφαλιστικό σύστημα.
Ενημερώνοντας μαζί με άλλους αρμόδιους φορείς την Ειδική Επιτροπή της Βουλής για την Παρακολούθηση του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, σχετικά με τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας σε σχέση με την ανεργία και τις επιπτώσεις στο ασφαλιστικό σύστημα, ο κ. Κουτρουμάνης έδωσε έμφαση σε νέες αντιλήψεις και νέες λύσεις που πρέπει, όπως είπε, να επικρατήσουν για να αντέξει, στα νέα δεδομένα και στις προκλήσεις της νέας εποχής και να γίνει βιώσιμο.
«Υπάρχει μια νέα πραγματικότητα την οποία σήμερα πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Είναι ανάγκη να βάλουμε επί τάπητος το ασφαλιστικό και να βρούμε λύσεις σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί», τόνισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε εμφαντικά: «Αν δεν περιοριστούν οι ιατροφαρμακευτικές δαπάνες με σωστό τρόπο όσο και αν προσπαθήσεις να μαζέψεις το σύστημα, θα είναι ανώφελο. Φτάσαμε στο 2010 για να καταφέρουμε να τις μειώσουμε μόλις κατά 10%».
Έμφαση όμως έδωσε ο κ. Κουτρουμάνης και στη ρύθμιση που προβλέπει καταβολή του 20% των οφειλομένων συγχρόνως με την χορήγηση των τρεχουσών εισφορών, τονίζοντας ότι «θεωρήθηκε απαραίτητη πριν εφαρμοστούν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης».
Παράλληλα ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης προειδοποίησε ότι «θα αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης χωρίς να αποκλείσουμε και κλείσιμο επιχειρήσεων, αν δεν φανούν συνεπείς».
«Κατανοούμε τη δυσκολία της εποχής, αλλά δεν μπορούμε να κατανοήσουμε συμπεριφορές επιχειρήσεων να μη καταβάλουν εισφορές ασφαλιστικές για 10 και 20 χρόνια», πρόσθεσε.
Ακόμα, αναφερόμενος στα αποθεματικά των ταμείων, υποστήριξε ότι «μόνο με την σωστή αξιοποίηση της περιουσίας τους μπορεί να βοηθηθεί σημαντικά το ασφαλιστικό σύστημα».
Ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ Σάββας Ρομπόλης έκανε δυσοίωνες προβλέψεις για την ανεργία. Όπως ανέφερε η επίσημη ανεργία από στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας και του ΟΑΕΔ έφτασε το 2010 στο 15%, που αντιστοιχεί περίπου σε 730.000 άνεργους και εκτιμάται ότι θα αυξηθεί το 2012 στο 20-22%, δηλαδή θα ξεπεράσει το 1.200.000 ανέργους. «Θα περάσει το 2020 για να φτάσουμε στα επίπεδα ανεργίας του 2008», πρόσθεσε.
«Με τις υφιστάμενες πολιτικές απασχόλησης δεν έχουμε απόδοση σε αυτό που επιδιώκουμε, δηλαδή την μείωση της ανεργίας», ανέφερε κ. Ρομπόλης και πρόσθεσε: «Μελέτη του Αστεροσκοπείου και του Πανεπιστημίου Αθηνών για την πράσινη οικονομία δίνει ένα περιορισμένο αριθμό, νέων θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης που δεν ξεπερνά τις 97.600».
Από την πλευρά του, ο διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλίας Κικίλιας, επεσήμανε την ανάγκη αναθεώρησης της πολιτικής χορήγησης επιδομάτων ανεργίας ενώ τόνισε ότι μέσα από τα διάφορα προγράμματα του Οργανισμού υπολογίζεται ότι έχουν δεσμευτεί 300.000 θέσεις εργασίας, οι οποίες θα διατηρηθούν για 18 μήνες. «Προσπαθούμε να στήσουμε ένα τείχος άμυνας στην αύξηση της ανεργίας, όπως κίνητρα σε επιχειρήσεις σε ότι αφορά ασφαλιστικές εισφορές ώστε να έχουν ασφαλισμένο όλο το προσωπικό τους», πρόσθεσε ο κ. Κικίλιας, σημειώνοντας ότι σημαντική επίπτωση στην ασφάλιση έχει η εισφοροδιαφυγή.
Τέλος, η υποδιευθύντρια της Διεύθυνσης Μελετών της Τράπεζας Ελλάδος Δάφνη Νικολίτσα στάθηκε ιδιαίτερα στο «φαινόμενο της μερικής απασχόλησης, δηλαδή των λιγότερων από 30 ώρες εργασίας την εβδομάδα, που έχει αυξητική τάση ιδιαίτερα στις γυναίκες».